Dünya Kalite Federasyonu Genel Başkanı Savaş Karabali, yaptıkları çalışmaları arkadaşımız Aykut Sülek’e anlattı. Karabali, kalitenin asla tesadüf olmadığını söyledi

A.S. “Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?”

S.K.: “1972 yılında Ankara’da doğdum. Öğrenim hayatımı Aydın’da tamamladıktan sonra Ankara’da Jandarma Astsubay Sınıf Okulu’nu bitirdim. 1992-1997 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çeşitli görevlerde bulundum. 1997 yılı sonunda görevimden ayrılarak iş hayatına atıldım. 2013 yılında Dünya Kalite Derneğini kurdum. Yapmış olduğum on yıllık stratejik plana çok yoğun çalışmalar yaparak 3 yılda ulaştım ve 2016 yılında Dünya Kalite Federasyonunu kurdum. Şuanda da Dünya Kalite Federasyonu Genel Başkanı olarak çalışmalarıma devam etmekteyim. Aynı zamanda Ata Ocakları Genel Başkanlığı, Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu Akdeniz Bölge Başkanlığı ve Mavi Akdeniz Su Sporları Kulübü Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmekteyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.”

A.S. “Genel Başkanlığını yaptığınız Dünya Kalite Federasyonu’ndan bahseder misiniz?”

S.K.: “Tüm Dünya´da “Önce insan memnuniyeti ve Kalite” diyerek yola çıkan insan odaklı kurumumuz, kuruluşundan bu yana kaliteden ödün vermeden büyüyerek yoluna devam eden lider bir kuruluştur. Bu gelişmesini vizyonuna, misyonuna ve temel değerlerine borçludur. İlk günden bu yana her biri kendi alanında uzman eğitmenlerle çalışmış ve işini her zaman amatör bir ruhla ama profesyonelce yapmıştır. Dürüstlük, tutarlılık, insanların özelinin gizemini temel ilke edinmiş ve buna her zaman sadık kalmıştır. Bugünde aynı coşku, heyecan ve profesyonellikle çalışmalarını sürdürmektedir.

Kurumsal eğitimlerle, Antalya Merkezli Tüm Dünya’daki kurumların çözüm ortağı olduk. İş dünyasında verimliliği artırma, performansı istenilen boyuta taşıma hedefiyle yola çıktık. Günümüz iş dünyasında teknolojideki hızlı ilerleme  ve artan rekabete uyum sağlamak için “iyinin iyisi” olmak zorundayız. Bu hızlı değişim sürecinde, en karlı yatırım insana yapılan yatırımdır. Çalışanların potansiyelini performansa dönüştürmek, dolayısıyla üretilen mal ve hizmetin kalitesini arttırmak, kurum ve şirketlerin kazanması ve devamı için oldukça önem taşımaktadır.

Biliyoruz ki günümüzde aldığımız eğitimler başarılı olmak için yetmiyor. İnsanın değişen dünyada devamlı olarak kendini yenilemesi ve geliştirmesi gerekmektedir. Kalite Yönetim Sistemleri ve Kişisel Gelişim Eğitimleri bu noktada bize yardımcı olabilecek en önemli unsurlardandır. Hayatımıza yön ve anlam katacak unsurların doğru bir şekil alabilmesi ve eğitimlerin amacına ulaşabilmesi için doğru adres her zaman önemlidir. Dünya Kalite Federasyonu olarak üniversitelerde bu konularda amacına ulaşan doğru bir eğitim programlaması düzenleyerek öğrencilerimizin kariyer hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamaktayız.”

A.S.: “Eğitimin faydalarından bahseder misiniz?”

S.K.: “Eğitimin farklı bakımlardan pek çok faydası vardır. Fakat iyi ve doğru bir eğitim genel olarak insanın hayatta daha zeki, daha yetenekli, daha ahlâklı ve daha güçlü olmasını sağlar. Eğitim bir öğrenim sürecidir; sadece bilgi edinme süreci değil. Aynı zamanda insanın dünya ve kendi varlığı hakkında daha fazla farkındalık oluşturma faaliyetidir. Eğitim gören bir kimse sadece Matematik, Fen, Türkçe (ya da bir yabancı dil), ahlâkî eğitim vs. gibi alanlarda belli konuları öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda elde ettiği bilgileri günlük hayatta nasıl akıllıca kullanabileceğini de öğrenir.
Eğitimin amacını doğru anlamak, bilgiyi hızlı bir şekilde almanın en etkili yollarından biridir. Eğitim sadece belirli konularda teorik olarak bir şeyler öğrenmek değildir. Eğitim; verimli bir şekilde öğrenmenin etkili yollarını bulma, öğrendiği bilgileri özümseme ve kendine mal etme sürecidir.

Öğrenim ve öğretim sürecinin öğrenciler için eğlenceli ve ilgi çekici hâle getirilmesi son derece önemlidir. Aksi hâlde zor ve sıkıcı bir eğitim sürecinden istenen verimin alınamayacağı son derece açıktır. Keyifli bir süreçten geçmeleri ve aldıkları eğitimin faydalarını görmeleri/hissetmeleri öğrencilerin öğrenme faaliyetinden zevk almalarını temin eder. Aldıkları bu zevk de sonraki öğrenme faaliyetleri için gerekli olan güdülenmeyi, motivasyonu kazanmalarına yardımcı olur.
Öğrencileri güdüleyecek diğer bir husus ise, öğrenme arzusunu yitirdiklerinde ve eğitim faaliyetini bıraktıklarında kaybedecekleri şeyleri öğrencilerin anlamalarını ve hissetmelerini sağlamaktır. Bu konuda William Haley, “Eğer her erkek ve kız öğrenciye ‘hayat boyu öğrenme arzusu’nu telkin etmiş olsaydık ve okulu terk ettikleri zaman ne kadar çok şey bilmediklerinin farkına varacaklarını bilmelerini sağlasaydık, onlara vereceğimiz eğitim çok daha fazla etkili olurdu” der.
Bu sebeple bütün eğitimciler için, öğrencilerini  motive etmek; sürekli öğrenmeye devam etmeleri için onların duygularını/ruhlarını beslemek ve hayat hakkında daima bir şeyler keşfetme hususunda onları daima istekli ve hevesli hâle getirmek önemlidir. Resmiyette bizlerin ve öğrencilerin okulda geçirecekleri zaman sınırlıdır. Günün belirli saatlerinde okulda bulunuruz ve bir şeyler öğreniriz. Fakat öğrenmeyi devam ettirmek, hayat boyu sürekli bir öğrenme faaliyeti içinde olmak için aslında bir zaman ve mekân sınırlaması yoktur. Öğrenme arzusuna sahip bir insan her zaman ve her yerde bir şeyler öğrenebilir.”

A.S.: “Geçtiğimiz günlerde bir röportajınızda ‘eğitim öğrenme arzusunu kamçılamalı’ demiştiniz. BU cümleyi biraz açar mısınız?”
S.K.: “Çocuklara verilecek eğitim, onların dünyayı özgürce keşfetmelerine yardımcı olmalı; kendi perspektiflerinden ve farklı şekillerde hayata dair deneyimler yaşamalarına imkân tanımalıdır. Çocukların dayatmalardan uzak, kendilerine has birer perspektif oluşturmaları, hayat yolculuğunda ve yaşayacakları maceralarda onların yeni şeyler öğrenme ve keşfetme arzusunu sürekli kamçılayacaktır. En önemlisi güçlü, istikrarlı, dayanıklı, azimli, her türlü sorunla yüzleşebilen, başkalarına karşı nazik davranan birer insan olabilmeleri için kendi iç dünyalarında olumlu bir tutum takınabilmeyi öğreneceklerdir. Bazıları “Eğitim bir serüvendir; rekabet değil. İçinde pek çok değerin elde edilebileceği bir seyahattir” der. Evet, gerçekten de doğrudur, eğitim bir müsabaka değildir. Pek çok tecrübenin ve pozitif değerin kazanılabileceği maceralı bir yolculuktur.”

A.S.: “Size göre eğitiminin toplumdaki yeri nedir?”

S.K.: “Eğitimin faydaları sadece öğrencilere yönelik değildir. Eğitimin faydaları sadece öğrenciler tarafından tecrübe edilerek anlaşılmaz. Aynı zamanda anne-babalar ve öğrencilerin çevresindeki diğer insanlar tarafından da görülür ve hissedilir. Eğitimin direk öğrencileri ilgilendiren bir faydası, eğitim sürecinden sonra öğrencide meydana gelen olumlu değişimdir. Bu açıdan eğitimin sadece öğrenciler üzerinde değil, anne babalar ve toplum üzerinde de etkileri vardır. Öğrenciler aldıkları eğitimle topluma faydalı oldukları zaman, iyi bir eğitimden geçmiş öğrencilerin ne kadar önemli bir unsur/öge oldukları toplum tarafından fark edilir.  Çocuklarını en iyi şekilde eğitmek anne-babalar için çok önemlidir. Her anne-baba bunu ister, çünkü çocuklar için iyi bir eğitim geleceğe yapılan kârlı bir yatırımdır. Ebeveynler iyi bilirler ki, iyi bir eğitim almalarını sağlamış olmakla sadece çocuklarının geleceğine yatırım yapmış olmazlar; aynı zamanda çocuklarının ve kendilerinin gelecekteki mutluluklarına katkıda bulunmuş olurlar. Çocuklara verilecek iyi bir eğitim ve ondan elde edilecek faydalar, hayat yolculuğunda karşılarına çıkacak engelleri aşmada en önemli yardımcıları olacaktır.
İyi bir eğitim, bir çocuğun adeta çekirdekler hükmünde olan ilgilerini, yeteneklerini ve potansiyelini erken yaşlarda keşfetmeye ve bunları besleyip büyüterek meyvedar birer ağaç haline getirmeye yardımcı olur. Bu açıdan iyi bir eğitimin, çocuğun ilerde elde edeceği başarılarda ve ortaya koyacağı güzel davranışlarda son derece önemli bir role sahip olduğu inkâr edilemez.
İstikbale yönelik plan yapanlara bir Çin atasözünde şöyle tavsiyede bulunulur, “Eğer planınız bir yıl için ise pirinç ekin, eğer 10 yıllık ise bir ağaç dikin, eğer 100 yıllık ise bir çocuğu eğitin.”

A.S. “Danışmanlık hizmeti veriyor musunuz?”

S.K.: “Tabi ki veriyoruz. Verdiğimiz danışmanlık hizmetleriyle, müşterilerimize özel çözümler üretip, çalıştığımız kurumların tüm yönetsel problemleriyle ayrıntılı olarak ilgilenirken tasarladığımız tüm uygulamaların içinde bizzat yer alıyoruz. Toplam kalite felsefesini gözetip uyguluyoruz. Kurumların doğma , büyüme, olgunluk ve küçülme gibi tüm evrelerinde rekabet gücünü artırmak, kaynak kullanımını geliştirmek için organizasyonun doğru ve istenilen şekilde çalışmasını sağlamak için önceden planlanmış, detaylandırılmış, çalışma programlarıyla hizmet veriyoruz. Periyodik raporlama sistemi ile çalışarak, üst yönetimin bilgilendirilmesini sağlayıp, geri dönüş bilgilerini tespit ederek gerekli noktalara iletiyoruz. Çalıştığımız kurumların hedeflerinin doğru belirlenmesini sağlayarak, hedefe ulaşmak için ilerlenen yolda gerek çözüm önerileri, gerek uygulamalar, gerekse dökümantasyon çalışmaları ile yardımcı oluyoruz. Ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edip,bilgi aktarımında bulunmak da verdiğimiz diğer hizmetler arasında yer alıyor.

Dünya Kalite Federasyonu, yönetim sistemi standartlarının uygulamasını daha verimli kılmak üzere deneyimli ve uzman kadrosuyla eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermekle, aynı zamanda kurum içi eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin içeriklerini ve aşamalarını kuruluşların ihtiyaçlarına göre yeniden düzenleme ve tasarlama esnekliği gösterebilmesiyle öne çıkmaktadır.”

A.S.: “Verdiğiniz eğitimler hakkında bilgi verir misiniz?”

S.K.: “Tabi ki. Dünya Kalite Federasyonu olarak özellikle yurt içerisinde bulunan üniversitelerimizde öğrencilerimize, idari ve akademik personellere kalite ve kişisel gelişim eğitimleri vermekteyiz. Kalite eğitimleri olarak, stratejik yönetim,  ISO 9001 kalite yönetim sistemi, Ohsas 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, ISO 14001 çevre güvenliği yönetim sistemi, ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi, ISO 19011 iç denetçi, istatistiki proses kontrol, toplam kalite yönetimi lider eğitimi, süreç yönetimi, risk yönetimi, lojistik yönetim. Ayrıca yine Ar-ge yönetimi,  ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi,  ISO 10002 müşteri memnuniyeti yönetim sistemi, ISO 50001 enerji yönetim sistemi, ISO 16949 otomotiv kalite yönetim sistemi, Gmp-iyi üretim uygulamaları, Ghp-iyi hijyen uygulamaları, Gcp-iyi catering uygulamaları. Bap-iyi su ürünleri uygulamaları yönetim sistemi, ISO 18513 turizm hizmetleri yönetim sistemi, ISO 29990 eğitim ve öğretim hizmetleri yönetim sistemi eğitimleri veriyoruz. Kişisel gelişim eğitimleri de veriyoruz. Problem çözme ve karar verme, takım çalışması, empati, girişimcilik, zaman yönetimi, amaç ve hedef belirleme, karar verme-liderlik, insan kaynakları, süreç yönetimi, halkla ilişkiler, etkili iletişim, motivasyon, beden dili, diksiyon, kurum kültürü ve kurum içi iletişim, satış ve pazarlama, müşteri memnuniyeti, eğitimcinin eğitimi, NLP eğitimleri veriyoruz. Koçlukta ise yönetici, satış, yaşam, kariyer öğrenci, engelliyi sayabiliriz. Ayrıca bu eğitimlerin dışında kurumaların ihtiyaç duyduğu diğer eğitimleri de talepler doğrultusunda karşılıyoruz.”

 A.S.: “Vermiş olduğunuz belgelerin geçerliliği hakkında neler söylersiniz?”

 S.K.: “Biz Dünya Kalite Federasyonu olarak UN GLOBAL COMPACKT’ın resmi bir üyesiyiz. Vermiş olduğumuz belgeleri Türkçe ve İngilizce olarak vermekteyiz. Ayrıca uluslararası sertifika sorgulama sistemi olan WORLDCERD’e kaydını yapmaktayız ve internet ortamından sorgulanabilirliğini yapmaktayız. Vermiş olduğumuz belgeler, Birleşmiş Milletlere üye bütün ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada geçerlidir.”

A.S. “Son olarak neler söylemek istersiniz?”

S.K.: “Bizlerle çalışan tüm öğrencilerimize ve tüm kurularımıza teşekkür ederim. Ayrıca gazetenizde bizlere yer verdiğiniz için sizlere de teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”