Yaz aylarının gelmesi ile birlikte hemen hemen hayatımızın birçok yerinde yer alan klimalarla ilgili bilgi veren Aile Hekimi Ozan Uzkut, “Klimanın içinde birikip çoğalabilen bakteriler, havaya üflendiğinde vücuda girip enfeksiyona yol açabiliyor. Buna da ‘Klima hastalığı’ denir” dedi

Klimalar hemen her tür kapalı alanda aktif olarak yerini almakta. Konforumuz için neredeyse hayatın vazgeçilmez parçalarından olan bu cihaz acaba bize sadece rahat bir ortam mı veriyor? Konu ile ilgili açıklamada bulunan Aile Hekimi Ozan Uzkut, klimaların filtresinde yerleşip üreyen ve solunum yoluyla bulaşan birçok bakterinin olduğunu söyledi. Uzkut, “Klimanın içinde birikip çoğalabilen bakteriler, havaya üflendiğinde vücuda girip enfeksiyona yol açabiliyor. Buna da ‘Klima hastalığı’ denir. Özellikle hastane ortamlarındaki bazı bakteriler, spor yapan mantar hastalıkları ve virüsler, filtrelerde çoğalıp oradan ortama yayılabiliyorlar” diye konuştu.

YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR RİSKTE

Çocukların ve yaşlıların risk altında olduğunu dile getiren Uzkut, “Yaşlılar ve çocuklar için daha riskli klima bakterisinin üst solunum yoluyla vücuda girmesi durumunda çok ağır bir alt solunum yolu enfeksiyonuna yol açıyor. Klima bakterisinin yerleştiği yer alt solunum yoludur. Akciğerin dokusuna yerleşir ve bütün akciğeri içine alan şiddetli bir bakteriyel enfeksiyon oluşturur. Bu enfeksiyon, özellikle 60 yaş üzerinde kişilerde, altta başka bir akciğer hastalığı varsa, şiddetli bir zatürre şeklinde seyredip ölüme yol açabilir. Zamanında tam konulması ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Ayrıca küçük çocuklarda da risklidir. Ama her yaş grubunda da enfeksiyon yapabildiği bilinmelidir. Yaptığı zatürre tipi, tüm diğer zatürrelerden çok farklıdır. Titremeyle yükselen çok şiddetli bir ateş, genel durum bozukluğu, kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, balgamlı veya kuru şiddetli bir öksürük, soluk alma zorluğu, hastalığın belirtilerindendir. Soluk alma zorluğu, kısa sürede kişiyi solunum yetersizliğine sokar ve ölüme götürür” ifadelerini kullandı.

ZATÜRREYE DİKKAT!

Klima bakterisinin zatürreye yol açtığını söyleyen Aile Hekimi Ozan Uzkut, “Klima bakterisi, bizim yaptığımız rutin zatürre tetkiklerinde üremez ve görünmez. Tipik olmayan zatürreye de atipik zatürre denilir. Örneğin normalde hastanın ateşi çok yüksekken, nabzın da çarpıntıyla birlikte eşlik etmesi gerekir. Ancak atipik zatürrede nabız düşer, ateş yükselir.  Böyle atipik ve kısa sürede solunum yetersizliğinden ölüme götürebilen ağır tabloda, kısa sürede tanı konulup tedavi etmenin önemlidir. Rutin akciğer enfeksiyonlarında kullandığımız antibiyotikler, klima bakterisinde etki etmiyor.

ÖNLEM ALIN

Klima ile ilgili alınması gereken önlemlerden söz eden Uzkut, klimaların her sezon başı temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Ozan Uzkut, “Klima ve su depolarının düzenli bakımı hayati öneme sahip. Toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde, hastanelerde, kapalı sosyal alanlarda pek çok evde bulunan ve hayatımızın bir parçası haline gelen klimaların başka bir çok enfeksiyon hastalığı için bir risktir. Klima, konfor sağlamakla birlikte enfeksiyon da dağıtan bir araçtır. O yüzden korunma tedbirleri almak gerekir. Klimaların her sezonun başında bakımdan geçirilmesi ve rutin aralıklarla filtre dezenfeksiyonu yapılması gerekir. Böylece birikmiş olan bakterilerin etrafa yayılması önlenmiş olur. Ayrıca mümkün olduğunca depo sularının 70 derecenin üzerine çıkarılması gerekir. YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER