Antalya Ticaret Borsası’nda (ATB), Kurban Bayramı öncesi kurban pazarları, kesimhaneler ve üreticilerin sorunlarının tartışıldığı Sektörel Analiz Toplantısı yapıldı. Sektör temsilcileri toplantıda sıkıntılarını dile getirdi

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvancılık ve et ticaretinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, Bayram öncesi yaşanan hareketlilik gibi konuların görüşüldüğü ATB Sektörel Analiz Toplantısı’nda, bu konuların yanında Kurban Bayram haftası yaşanabilecek aksilikler değerlendirilirken, sektör temsilcileri bu aksilikler için çözüm önerilerini sıraladı.

Sektörel Analiz Toplantısı’na, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, Ziraat Mühendisleri Odası ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Temsilcisi Musa Toros, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Gürsel Çoşkun, Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk yanı sıra İlçe Ticaret Odaları, Belediyeler ve Hayvancılık sektörü temsilcileri katıldı.

İl genelinde kurban satış ve kesim yeri olarak 82 tane kesim yeri ve 51 tane de satış yerinin Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından halkın hizmetine verildiğini söyleyen Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Gürsel Çoşkun, bunlardan 27 tanesinin kesim için merkezde, 16 tanesinin de satış için merkez ilçelerde bulunduğunu ifade etti. Çoşkun, “Çok sayıda yer olmasına karşılık az sayıda sağlıklı ve hizmete uygun yerler olması herkes açısından daha uygun olacağı kararlaştırılmıştır.  Kurban kesimi, saklanması ve bunlar gibi bilgilerin yer aldığı rehberler Bakanlık tarafından ilgili yerlere dağıtılmıştır. Kurban Bayramı süresi boyunca İl Müdürlüğü’ne mensup görevliler nöbetleşerek görevlerini yerine getireceklerdir. Vatandaşlar alacakları kurbanın kulağında numarasına, raporunun olmasına ve herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığına dikkat etmesi gerekir. Hayvanın kulağında bulunan küpedeki barkotu Bakanlığa ait internet sitesine okutarak hayvan hakkındaki her türlü bilgiye vatandaşlar erişebileceklerdir” dedi.

PAZAR YERLERİ YETERSİZ

Küçükbaş hayvanlarla hakkında geçen yılın ve bu yılın verilerini karşılaştıran Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk,  geçen yılın verilerinde 150 bin civarında küçükbaş hayvanın kurbanda kesildiğini, bu yıl ise tahmini olarak 185 bin küçükbaş hayvanın Antalya’da kurban edileceğini düşündüklerini vurguladı. Öztürk, Antalya’ da toplamda 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvanın olduğunu, bunun 560 bininin Bakanlık tarafından desteklenen hayvanlardan oluştuğunu, 200 bin kadarının da erkek damızlık hayvanlardan oluştuğuna değindi. Öztürk,  “Yaklaşık 700 bin hayvan elimizde mevcut. Buna göre tahmini 185 bin olacak olan kurban varlığının, ihtiyacı büyük ölçüde karşılayacaktır. Küçükbaş ile ilgili şu an için hiçbir sıkıntı bulunmuyor. Geçen yıl 18-20 lira olan hayvan kilogram fiyatı, bu yıl 22-24 lira arasında olacaktır. Kurban edilecek 185 bin hayvan yüzde 80’i keçi, yüzde 20’si de koyun olarak kurbanda kesilecektir. Hayvan pazarlarının sağladığını olanak çok büyük, hayvan pazarlarında bir araya gelecek olan tüketici, yetiştiriciden aldığı kurbanı çok daha uygun fiyata temin edebiliyor. Kurban yetiştiricileri, komisyon tarafından azaltılan kurban pazarları zor duruma sokuyor. Muratpaşa ve Konyaaltı Bölgesi’ndeki Pazar yerinin bu yıl açılmadığını görüyoruz. Bu kurban yetiştiricisini tedirgin ediyor. Çünkü birçok yetiştirici, yıllardır buralarda alıcı ile yan yana gelebiliyordu” ifadelerini kullandı.

KURBANLIKLARINIZI HEMEN ALIN

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, Antalya’nın Kurban Bayramı’na hazır olduğunu, üreticilerin ellerinde yeteri kadar hayvanı olduğunu söyledi. Ayhan, Antalya özelinde hiçbir sıkıntının görünmediğini, kurban alışverişi yapan vatandaşlarında hayvanlarını en yakın zaman da almasının iyi olacağını belirtti. Ayhan, “Büyükbaş hayvan alırken vatandaşlar bazı hususlara dikkat etmeli, özellikle 2 yaşını bitirmeli, hayvanın sağlıklı olması, bulaşıcı bir hastalığının olmamasına dikkat edilmeli, hayvanların kesim anında gelişi güzel kesimlerinin yapılmaması ve insanların saygılı olup birbirlerine sıkıntı çıkarmaması gerekiyor. Kurban etinin kesildikten sonra en az 2-3 saat serin bir yerde dinlendirilmesi lazım, et en az 2-3 gün geçtikten sonra kıyma veya kuşbaşı haline getirilmesi gerekiyor. İlk günün sonunda buzdolabındaki sebze ve meyveler dışarı çıkarılmalı ve etin rahat dinlenebileceği bir ortam sağlanmalı. Sıcak et her ne kadar buzdolabına koyulsa da birbirine temas ettiği zaman yanar ve bozulur. Geçen sene ile bu sene arasında büyük baş hayvan fiyatlarında yüzde 10 ila 15 arasında bir fark var. Bunun sebebi de son zamanlarda ülkemizdeki kur fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgilidir. Hayvanlardan kullanılan yemler ve diğer giderler kur bazında olduğu için üreticilerimiz ciddi şekilde sıkıntıdadır” şeklinde konuştu. AHMET ARĞILLI/ ANTALYA GÜNDEM