114 canımızı kaybettiğimiz İzmir depremi Antalya’da özellikle 12 kilometrelik falezler üzerindeki çok katlı riskli binaları akla getirdi. Antalya’nın dünyaca ünlü falezleri üzerindeki yapıların bulunduğu Konserve Koyu’ndaki hareketlilik üzerine bölgede araştırmalar yapan İnşaat ve Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya şubeleri, falezlerde ağır baskı nedeniyle mikron da olsa denize kayış olduğu uyarısında bulunmuşlardı. Ancak, herkes kulağının üzerine yattı, o günden de bugün de bu tehlike devam ediyor.

Astur siteleri ile başlayan falez ve çevre katliamı

Antalya’da falezler üzerindeki yapılaşma 1980 askeri darbesinden sonra Astur sitelerinin bulunduğu bölgenin imara açılmasıyla başlamıştı. Daha sonraki dönemlerde Antalya Belediye Meclisi’nden falezler üzerinde yapılaşmaya izin veren kararlar çıkmıştı. Antalya Belediye Meclisi’ne bisikletle gelenlerin Mecdeslerle ayrıldıkları günlerde falezler ile birlikte Antalya’nın verimli tarım toprakları, portakal bahçeleri, seraların bulunduğu alanlarda dev beton bloklar yükselmişti. Bugün gelinen noktada deprem ve tsunami en çok bu yapıları ediyor.

Antalya’da 163 bin kişi imar barışından yararlandı

Kuşku yok ki olası bir deprem ve tsunami de imar barışı ile yasal hale getirilen yapılarda sadece sahipleri değil, yapılarda yaşayan, yaşamayan herkes enkazın altında kalabilir. Antalya’da da 163 bin kişi imar barışından faydalanarak yapı kayıt belgesi aldı. Antalya’dan imar barışı kapsamında devletin kasasına 3 milyarı aşkın para girdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, şu önemli uyarıyı yapıyor: “İmar barışı adıyla çıkarılan yasayla tümü kaçak olarak yapılan yapıların deprem güvenlikleri yapı sahiplerinin beyanına bırakılmıştır. Kaçak olarak yapılan yapıların deprem güvenlikleri yoktur. İmar barışından yararlanmış tüm yapıların deprem tahkikleri yapılmadır”

İmar barışı için en çok başvuru Kepez’den geldi

Antalya’da 19 ilçe kapsamında imar affı başvurusu en fazla Kepez’den geldi. Antalya genelinde en fazla gecekondunun yer aldığı ilçe konumundaki Kepez’de imar barışından yararlanmak isteyenlerin oranı yüzde 13,1 olarak kayıtlara geçti. Kayıt belgesini en fazla alan ikinci ilçe ise Antalya genelinde en fazla otelin yer aldığı Manavgat oldu. Antalya’nın dördüncü büyük ilçesi Manavgat’ta başvuru oranı yüzde 12.9 oldu. Bu iki ilçeyi yüzde 9.2 ile Alanya izledi. 19 ilçesi bulunan Antalya’da en az başvuru, yüzde 0.3 ile en küçük ilçe İbradı’dan geldi.

Deprem ve tsunamide Antalya’da felaket yaşanabilir

Antalya’da da çok sayıda riskli bina olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, depremle ilgili olarak bölgesel bilim kurulları kurulmasını öneriyor. İzmir’deki felaketin benzerinin Antalya’da yaşanması durumunda şehirde büyük bir felaket olacağını vurgulayan Çeltik, daha önce Antalya’da büyük depremler olduğunu zamanla bunun tekrar edeceğini söyledi. Antalya’nın deprem tehdidi ve tehlikesi altında olduğunun altına çizen Bayram Ali Çeltik, “Üzülerek söylüyorum ki Antalya’da yeterli bilimsel çalışma yok” dedi.

Antalya’da taş devri yöntemiyle bina yapılıyor

Başkan Çeltik, Antalya’da su seviyesinin yüksek olduğu için deprem etkisinin yüksek olduğunu kaydetti. Antalya’da deprem ile ilgili herhangi bir denetimin olmadığını ifade eden Çeltik, “Denetim olmayınca nasıl bir zeminde inşaatın yapıldığını da bilmiyorsunuz. Ortaya da sağlıksız binalar çıkıyor. Bu konuda belediyelerin görevini yapmasını bekliyoruz. Denize yakın ve zemini kötü olan ilçeler var ve buna rağmen taş devri sistemindeki gibi bina yapılıyor” şeklinde konuştu.

Antalya’da geçmişte büyük depremler meydana geldi

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya’da geçmişle büyük depremler olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Zaman konusunda bir şey söylemiyoruz ama bu depremler zaman içerisinde kendisini tekrarlayacaktır. Sistematik çalışmalarda fayın nerelerde olduğunu tahmin edip kazıyoruz. Kazdığımız zaman fayın ne kadar hareket ettiği konusunda bakıp fikir sahibi oluyoruz. Öngörülerimizde bize çalışmaların Antalya içi yetersiz olduğunu gösteriyor. Antalya deprem tehdidi ve tehlikesi altındadır”

Deprem kapımızı çalarsa ne yapacağız?

Deprem Antalya’nın kapısını çalarsa ne yapacağız? Antalya, olası bir deprem ve tsunami felaketinden nasıl etkilenir? İzmir depreminden ders çıkaracak mıyız? Antalya depreme hazırlıklı mı? Antalyalılar, olası bir depremde ne yapacaklarını biliyorlar mı? Antalya’da yeterli toplanma alanı var mı? Antalyalılar, toplanma alanları konusunda bilgi sahibi mi? Antalya’nın gerçek anlamda bir Deprem Master Planı var mı? İkinci derecede deprem kuşağında bulunan Antalya’da yanıt bekleyen soruların bazıları bunlar.