Muratpaşa Meclisi’nin 2018 yılının ilk iki aylık olağan toplantısını izledik. Ocak ayı meclisinde dünkü Şubat toplantısına göre izleyici kitlesi biraz daha fazlaydı. Ama her iki meclis toplantısında hemen hemen aynı meclis üyelerinin olmadığını gördük. Ak Parti’den birkaç ismin sıraları boş kaldı. CHP’den seçilip Ak Parti’ye transfer olan Ercan Merthatun bunlardan biriydi.

Bir başka görüntü de CHP’li Recep Tokgöz’ün her iki meclis toplantısında parti sıralarında oturmamasıydı. Bağımsız Mahmut Yıldırım’ın yanında meclise katıldı. Gündeme geçilirken, “Kayıtlara geçsin ben meclisten ayrılıyorum” deme gereği duydu. Tokgöz’ün parti grubu ile ya da Başkan Ümit Uysal ile arasında bir sorun olduğu anlaşılıyor. Partisinden istifa etmese de fiilen bağımsız gibi hareket ediyor.

Yöresine hizmet etmeye aday olan bazı meclis üyelerinin, ayda bir yapılan toplantıları ihmal etmesi, kendilerinin sürekli “mazeretli” sayılması kabul edilir bir durum değil. Eğer işleri çok yoğunsa bu göreve talip olmamaları gerekirdi. Zorunlu haller dışında meclisi ihmal etme hakları olmamalı.

Muratpaşa Meclisi’ne eylemleri ile renk katan bir üye var. CHP’li Mehmet Tosun, her meclis toplantısında, o dönemdeki gündemde ilgili bir tavır sergiliyor. Ocak meclisinde tutuklu gazetecilere itafen Ahmet Şık için bir görseli olmuştu. Şubat meclisinde bu kez Afrin Harekatı ile ilgili söylemleri nedeniyle gözaltına alınan Türk Tabipler Birliği yönetimine destek verdi. “Düşünceleri açıklamak suç değildir”  yazısını masasına astı. Daha sonra da bir doktor gömleği giydi.

Meclis gündeminde yer alan birçok madde hakkında parti gruplarının ortak görüş belirtmesi ve hızlı karar alması dikkat çekti. Özellikle imar değişiklikleri ile ilgili konulardaki hızlı tempo dikkat çekiciydi. İmar düzenlemesi içeren 9 maddenin, “okunmuş kabul edilerek” oylanmasına geçilmesine tanık olduk. Üstelik bu konudaki talebin muhalefetteki Ak Parti’den geldiğini görmek daha da şaşırtıcıydı.

Bilindiği üzere belediye meclisleri kamuya açık olarak yapılıyor. İzleyenlerin söz söyleme hakkı olmasa da görüşülen kent ile ilgili konular hakkında bilgi sahibi olma hakkı var. Bir ara meclislerde imar düzenlemeleri görüşülürken, “Bilmen kaçıncı ada, bilmem kaçıncı parsel” diye anlatılması tepki görüyordu. İmar değişikliği, düzenlemesi yapılan yerin mahallesi, sahibinin kim olduğunun açıklanması isteniyordu. Şimdi bu kadar bile açıklama yok. Gündem maddelerinin toplamı oylanıyor.

Meclisin ardından mesleği mimarlık olan belediye meclis üyesine, toptan oylanan gündem maddeleri arasında takıldığımız konuları sorduk. Örneğin Şirinyalı Mahallesi’ndeki Telekom kullanımlı parselin, “Özel Spor Tesis Alanı”na dönüşmesinin anlamını merak ettik. O bölgede bina yerine spor tesisi yapılmasının daha yararlı olduğunu söyledi.

Benzer şekilde Soğuksu Mahallesi’nde mahkeme kararı ile “Çocuk Bahçesi” yapılan parseli sorduk. Mahkeme kararlarına uyulduğunu ifade etmekle yetindi. Gebizli Mahallesi’nde katlı otopark yapılmak istenen parselin rekreasyon alanına dönüştürülmesinin kamu yararına olduğunu açıkladı. Meclisteki birçok imar maddesinin, Büyükşehir Meclisi’nde alınan kararlara göre yapılan düzenlemeler olduğunun da altını çizdi. Biz bundan alınan hızlı kararların bir anlamda prosedürü yerine getirme olduğu sonucunu çıkardık.

Muratpaşa Meclisi’nin kaybettiğimiz değerlerimiz olan Münir Özkul, Naim Süleymanoğlu ve Üsteğmen Oğuz Kaan Usta’ya gösterdiği vefaya teşekkür etmek gerekiyor.