Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 2.8 kilo ağırlığında olan altı aylık Gülsüm bebeğe karaciğer nakli yaparak Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza attı
Henüz altı aylık olan Gülsüm bebek, anne karnında yoğun demir birikimi nedeniyle karaciğerinde zedelenmeyle dünyaya geldi. Bebeklerinin durumunu öğrenen aile vakit kaybetmeden tedavi yollarını aramaya koyuldu. Ancak baba Mesut Yağcı kendi kızına kendi çözüm oldu. Yapılan testler sonucu, kızına donör olmaya uygun olduğunu öğrenen Yağcı, hiç tereddüt etmeden karaciğerinin bir parçasını kızına bağışladı. 100 gramlık karaciğer başarılı bir ameliyatla Gülsüm Yağcı’ya nakledildi.
KAHRAMAN BABA
Normal şartlarda 10 kilonun altında bebeklere karaciğer nakli yapılmadığını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 2.8 kilogramlık bebeğe karaciğer nakli yaparak, Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza attıklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Sağlıktaki negatif haberlerin üzerine bir güzel haber olsun. Ülkemizde gerçekten sağlıkta çok önemli şeyler yaşandığını, Akdeniz Üniversitesi’nin de her zaman bu olaylarda öncü olduğunu göstermek için bir bebeğimizi sizlerle tanıştırmak istedik. Gülsüm Sare bebeğimizi biz yaklaşık üç ay önce karaciğer nakli ameliyatına aldık. Bizim tıp literatüründe araştırdığımız kadarıyla karaciğer nakli yapılan en küçük bebeklerden biri. Hem dünyada hem de Türkiye’de tahminimce en küçük bebek Gülsüm Sare. 2.8 kilogram ağırlıkla biz Gülsüm’ü ameliyata aldık. Babası donör olmayı kabul etti. Tüm testler yapıldı ve babası uyumlu görüldü fakat bir sıkıntı vardı. Babasının vereceği o küçücük karaciğer bile çok büyüktü bebek için. Ameliyatla karaciğeri bir kere daha küçülttük” açıklamalarında bulundu.
Daha sonrasında çok ciddi bir yoğun bakım sürecinin başladığını ifade eden Başhekim Bülent Aydınlı, “Yaklaşık 2 ay hastamıza yoğun bakımda baktılar. Biz ameliyatı yapıyoruz ancak burada çok büyük bir ekibiz. Radyolojisinden yoğun bakımına, yoğun bakımından laboratuvarına kadar herkesin çok ciddi emeği var. Biz bu hastayla ilgili bilgileri sizinle paylaşmak istedik. Çünkü ülkemizin iyi haberlere ihtiyacı var. Tıptaki bu güzel gelişmelerle halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar 10 kilonun altındaki bebeklere karaciğer nakli yapılmıyordu. Ama şimdi görüyorsunuz ki 2.8 kilo ağırlığındaki bebeğe bile çok rahatlıkla nakil yapılabiliyor. Bundan sonra beslenmesi çok daha iyi olacak. Anne ve baba bu süreçte çok ilgili ve adapteydi. Hekimlerimizin ve bebeğe bakan sağlık personelimizin yanı sıra ailenin de ilgili ve adapte olması çok önemliydi” ifadelerini kullandı.
AİLEDEN TAM DESTEK
Gülsüm bebeğin gidişatıyla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Reha Artan, “Ben bu ekibin bileşeni olmaktan dolayı onurlu ve mutluyum. Hastamızın bu düşük tartısının yanı sıra ağır bir sistemik bir hastalığı vardı. Anne karnındayken, anneden geçen antikorlara bağlı oluşan bir karaciğer hasarlanması sonucunda yoğun demir birikimi ile karaciğerin zedelenmiş olduğunu saptadık. Oldukça çetin bir hastalık idi” dedi. Ailenin bu süreç sırasında doktorlara olan güveni ve uyumundan da bahseden Prof. Dr. Artan, aileye desteklerinden ve güvenlerinden dolayı teşekkür ettiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Oğuz Dursun, bu kadar küçük bir hastaya bu kadar düzgün bir cerrahi müdahale yapılmasa, işlerinin çok daha zor olacağını dile getirerek, “Nispeten zorluklar yaşadık. Ama hocalarımızın bahsettiği gibi, aile hiçbir zaman pozitif enerjisini kaybetmedi. Her zaman güler yüzleriyle bize destek oldular. Biz de elimizden geleni yaptık. Umarız sağlıkla büyüyecek ve uzun bir ömrü olacak. Tüm ekibin eline sağlık” şeklinde konuştu.
Bebeğin annesi Fatma Yağcı ve Mesut yağcı, ameliyatı gerçekleştiren tüm doktorlara ve sağlık ekibine teşekkür ettiklerini dile getirerek hepsine Allah razı olsun dileklerinde bulundular. TALİP YÜMSEL / ANTALYA GÜNDEM