Ankara Point Hotel’de, Mülteci Destek Derneği ile Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği işbirliğinde, Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Akarca, Türkiye’nin mülteci konusundaki tutumundan dolayı gurur duyduğunu söyledi

Mülteci Destek Derneği, (MUDEM) ile Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) işbirliğinde, Ankara Point Hotel’de Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları toplantısı yapıldı. Türkiye’nin birçok ilinden katılan yaklaşık 100 gazeteciye, mültecilerin yaşadığı sıkıntılar ile yapılan yardım faaliyetleri anlatıldı. Türk gazetecilerin yanı sıra Suriyeli gazetecilerin de bulunduğu toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı, AB Türkiye Delegasyonu Emma Clua Vandellos, MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak katıldı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, yaptığı konuşmada projenin mülteci konusuna dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla başlatıldığını belirtti. Geçen yıl Antalya’da düzenlenen toplantının verimli geçtiğini dile getiren Akarca, Türkiye’nin mülteci konusundaki tutumundan dolayı gurur duyduğunu da sözlerine ekleyerek, “Batılı ülkelerin bazıları başlarındaki liderler nedeniyle Türkiye’ye düşmanlık besliyor. Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Fakat bunun yanı sıra Türkiye’nin dostu olmaya niyetli ülkelerde var. Mesela Avrupa Birliği’nin pek çok kuruluşu Türkiye’de bazı konuların aydınlığa kavuşması için gayret gösteriyor. Bu toplantıda bunlardan bir tanesidir. Türkiye’de, Birleşmiş Milletlere üye 60 tane ülkenin nüfusundan fazla mülteci var. Uluslararası toplantılarda gördüğüm kadarıyla Türkiye’nin mülteci konusuna bakışı ve insani yaklaşımından dolayı takdir gördüğünü fark ettim. Gurur duydum. Mesele, sınırınıza kadar gelen mültecileri içeri alıp almamaktır. Arkasından silahlı teröristler koştururken, çocuğu kucağında kaçan adama kapıyı açmayıp kaderiyle baş başa bırakmak Türkiye’nin vicdanına, misafirperverliğine uymaz” şeklinde konuştu.

AB’DEN, TÜRKİYE’YE BÜYÜK DESTEK

Türkiye’deki mülteciler için finansman kaynağı sağladıklarını söyleyen, Türkiye’deki Mültecilere  MaliYardım Aracı Bölüm Başkanı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Emma Clua Vandellos, bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mültecilerin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için hızlı ve özverili çalışmalar yapıldığını ifade eden Vandellos, “Türkiye’ye destek kapsamında 6 milyar Euro yardımda bulunduk. Bu miktarın 3 milyar Euro’su bugüne kadar teslim edildi. Bu çerçevede 72 program uygulandı. Hali hazırda uygulanmakta olan projelerde, 3 milyar Euro’nun 1.4 milyar Euro’su temel olarak insani yardımın sağlanmasına harcandı. Diğer kısmı ise uzun vadeli projelere hizmetlere erişimler için kullanılıyor. Acil durum ihtiyaçlarını karşılayan bir fon oluşturduk. Diğer taraftan mültecilerin kırılganlıklarını azaltmak ve Türk toplumuna entegrasyonunu sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Odağımızı 3 alana böldük. En önemlisi temel ihtiyaçlara yönelik destekler ve acil durumlardaki ihtiyaçların karşılanması. Dünyadaki en büyük insani yardım programı. En zorlu durumlardaki kişileri hedefliyoruz. Kendi geçimlerini sağlayabilmek için destek oluyoruz” dedi.

SURİYELİ ÇOCUKLARA, EĞİTİM YARDIMI

Suriyeli çocukların eğitimi konusunda da büyük yatırımlar yapıldığının altını çizen Türkiye’deki mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı, AB Türkiye Delegasyonu Emma Clua Vandellos, “Eğitim adına mülteci çocuklara şartlı eğitim yardım desteği veriyoruz. Çocukları okula çekebilmek ve okulda tutabilmek adına uygulanıyor. Sağlık alanında 600 milyon Euro yatırım sağlandı. Sağlık Bakanlığı’yla yakın temaslı çalışıyoruz. Sıhhat programı adı altında 300 milyon Euro daha destek veriyoruz. Birçok mülteci merkezinde tıbbi müdahalelerin yapılmasını sağlıyoruz. Mültecilerin bilgiye erişimini sağlamak amacıyla mobil hizmetler sunuyoruz. Sosyal destek, ruh ve zihin sağlığı hizmetler gibi. Özellikle kadın ve çocuklarda aşılama, sağlık ve cinsiyete dayalı şiddete karşı destek hizmetlerini hem eğittiğimiz hem de Türk doktorlarıyla birlikte yapıyoruz. Kilis ve Hatay’da hastanelerin inşaatlarına destek veriyoruz. MEB tarafından inanılmaz işler yapılıyor. Bugüne kadar yaklaşık 600 bin çocuğu okula götürmeyi başardılar. Suriyeli nüfusun yanı sıra ev sahibi topluluk için de istihdam çalışmaları yapıyoruz. Bu bir pilot uygulamadır. Her başlığın arkasında büyük hikayeler vardır” ifadelerini kullandı.

İNSANİ KRİZ

MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük insani krizinin yaşandığını söyleyerek, “70 milyon insan istenmeyen sebeplerden dolayı evlerini terk etmiş durumda. Yaklaşık 25 milyonu aşkını mülteci statüsünde ve yarısından fazlası çocuklardan oluşuyor. Ülkemiz, 3 buçuk milyonu aşkın Suriyeli ve yarım milyona yakın Suriyeli olmayan özellikle ırak ve Afganistan gibi ülkelerden gelen kişiye yeni bir umut olmuş durumda. Devletimizin ve milletimizin desteğiyle bölgede büyük bir insani krizin bir nebzede olsa önüne geçilmiş durumda. Bizde, Türkiye’de bulunan Suriye, Irak krizlerinden etkilenen sığınmacılara yönelik kapsamlı destek projesi ilgili bakanlıklar, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü gibi kuruluşların bilgisi ve koordinasyonları dahilinde, ortağımız SGDD ile böylesine büyük bir projeyle destek olmak istedik. Bu çerçevede mültecilerin sosyal danışmanlıktan, uyum faaliyetlerine kadar geniş kapsamlı faaliyetler sunmayı hedefliyoruz” sözlerine yer verdi.

MÜLTECİ REKORU, TÜRKİYE’DE

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Türkiye’nin 2013 yılından itibaren dünyada en çok mülteci ağırlayan ülke konumunda olduğunu belirterek, ülkemizde Eylül ayından itibaren 3 milyon 567 bin 658 Suriyeli olduğunu söyledi. Kavlak, “Bugün, saniyede 2 kişinin yaşadığı toprakları terk etmek zorunda olduğu, dakikada 30 kişinin günde ise yaklaşık 45 bin kişinin yerlerinden ayrılmak zorunda olduğu bir dünyadayız. Toplamda 68.5 milyon mülteci ve sığınmacı bulunmakta. Türkiye’de Eylül ayı itibari ile 3 milyon 567 bin 658 Suriyeliyi ülkemizde ağırlamaktayız. Ayrıca Türkiye’de, gündeme çok gelmeyen yaklaşık 400 bin civarında 85 farklı ülkeden gelen sığınmacı ve mülteci var. Bu kapsamda yaklaşık 4 milyon nüfusu ağırlıyoruz. Avrupa ülkelerine baktığımızda ülke olarak 22’nci sıradayız. Adeta bir ülke nüfusunu barındıran ülke açısından eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan hukuki durumlara kadar birçok yapılanmayı gerçekleştirmek zorunluluğumuz var. Uluslararası platformda da Türkiye’nin yapmış olduğu çalışmalar büyük takdir topladı. Diğer ülkelere örnek olacak bir krize müdahale çalışması yapıldı. Dünyada 2013 yılından itibaren en fazla mülteci nüfusu ağırlayan ülke konumumuzu sürdürmekteyiz” dedi. FATMA ARSLAN / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER