Geçtiğimiz günlerde Antalya sahillerinde görülen zifte benzer bir maddenin yayılması endişe yaratmıştı. Henüz bu ziftin neyden kaynaklandığı tespit edilemezken, Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Denizlere sahip çıkamıyoruz. Önlem alınmaması durumunda Akdeniz sahillerinde müsilaj olabilir” dedi

Geçtiğimiz yıl İstanbul’da Marmara’yı etkisi altına alan ve ülke gündemi olan müsilaj, şimdi de Antalya sahillerini tehdit ediyor. Bu yıl zifte benzer bir maddenin Akdeniz sahillerinde görülmesi, vatandaşları endişelendirmişti. Özellikle turizm sezonun başında başlayan kirlilik, yetkilileri harekete geçirmişti. Şu ana kadar bazı uzmanlar kirliliğin sintinesini boşaltan gemilerden kaynaklandığı söylerken, bir kısmı da Suriye sahillerinden geldiğini ileri sürmüşlerdi. Ancak henüz ziftin gerçek nedeni bulunamadı. Konunun acil bir şekilde araştırılması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Marmara ve Ege denizlerinde gerçekleşen müsilaja dikkat çekerek, “Antalya tarım ve turizm kenti. İki yıldır pandemiden dolayı turizm çalışanları ekonomik zorluklar yaşadı.  Tam sezonun başladığı zaman Antalya sahillerinde bu kirlilikleri görmek, kabul edilebilir bir durum değil. Fosil yakıtı yani petrol ve petrol türevi ürünler olduğu net. Bunların denizden geldiği de çok net çünkü dalganın kıyıya değdiği yere baktığınız zaman ve hat boyu yürüdüğünüzde rahatlıkla bunun denizden geldiğini tespit edebiliyorsunuz. Bunun da kabul edilebilir bir yanı yok. Turizm kenti Antalya da bu tarz kirliliklere daha duyarlı olunması gerekiyor. Yetkililer ve karar vericilerin buna çok dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TÜM CANLILAR TEHLİKE ALTINDA”

Antalya’daki kirliliğin petrol ve türevleri ürünü olduğunu, bununla birlikte birçok canlının da bu kirlilikten ciddi etkilediğine dikkat çeken Başkan Çeltik, “Bu madde denizde çözülüyor ve denizdeki canlılar da oksijen üreten canlılar. Yani bu durum birçok canlıyı etkiliyor. Bu açıdan bakıldığı zaman da facia bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Birçok söylenti var nereden geldiğiyle alakalı onlardan da yetkililerden de net bir açıklama gelmedi. Denizden geldiğini petrol sızıntısı olduğu da net artık gemi mi sızdırdı, ya da doldur boşalt yapılırken mi taştı bilmiyoruz ama sahillerimizde bunları görmek bizi derinden üzmüştür” ifadelerini kullandı.

BELEDİYEDEN YÜZEYSEL ÇALIŞMA

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar da bulunduğunu ama sonucuna dair bilgisinin olmadığını söyleyen Başkan Çeltik, “Büyükşehir Belediyesi bu konuda kıyıyla ilgili bir şube müdürlüğü var. Yine benim de sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla etrafından çakılları, plajda ki kirli alanları toparladı ama belli bir çalışma var mı onu bilmiyorum. Çalıştıklarını biliyorum ama sonucun ne olduğunu da bilmiyorum” dedi.

MÜSİLAJ OLABİLİR

Geçtiğimiz zamanlarda Marmara’daki kirliliğin de aslında Akdeniz gibi sonucun göstergesi olduğunu, eğer önlem alınmazsa Akdeniz kıyılarının da müsilaj tehlikesi altında olduğunu söyleyen Başkan Çeltik, “Marmara’daki müsilaj bir sebep değil sonuçtur. Sonucun göstergesidir. O aslında bir yılda olmamıştır. Bu durum 20-25 yıllık derelerdeki kirlilik ve kimyasal döküntülerin denize taşınmasıyla ortaya çıktı. Denizdeki ekosistem bozuluyor ve bu sefer aralardaki habitatdaki dengesizlikler müsilaj gibi soruları meydana getiriyor. Bu bir süreç. Akdeniz açık bir deniz, ancak önlem alınmadığı takdirde Akdeniz’de de müsilaj görülebilir. Bunun için önümüzdeki yıllarda karşılaşmamak için şimdiden önlem almak zorundayız. Kaldı ki denizdeki canlılara veya plaja baktığımızda zaman içerisinde olumsuzluğa doğru gittiğimizi görüyoruz ve bu da ‘Neden olmasın’ sorusunu akla geliyor.  Şuan müsilajla ilgili bir yansıma görmüyoruz ama müsilajın bir benzeri durumu Boğaçay’da görüyoruz. Bu da Akdeniz’in hemen kenarında olduğu için onunla ilişkilendirebiliriz. Ama şuan Akdeniz de müsilaj yok. Sıcaklık her geçen gün artıyor. Zaten bunu canlılarda da görebiliyoruz. Kızıl denizden gelen bir çok türün artık Akdeniz de olduğunu görüyoruz. Örneğin balon balığı, denizanaları görüyoruz. Bu da yavaş yavaş ortamın değiştiğinin göstergesidir” şeklinde konuştu.  VİLDAN ÖZKAN-ÖZEL HABER