AKGİAD tarafından düzenlenen kaynaşma yemeğinde, ilçede yapılan ve yapılacak olan muz yatırımlarına dikkat çekildi. Başkan Fatih Ekinci, “Aksu, gelecek yıllarda muz üretiminin de merkezi haline gelecektir” dedi

Özgür Hafriyat’ın sahibi Özgür Bucaklı ve Beka Tarım işletmecisi Kazım Akbulut tarafından organize edilen mangal partisinde buluşan Aksu Girişimci İşadamları Derneği (AKGİAD) üyeleri, keyifli bir gün geçirmenin yanı sıra özellikle tarım sektörüyle ilgili de önemli bir konuya dikkat çekti. Düzenledikleri organizasyondan dolayı Özgür Bucaklı ve Kazım Akbulut’a teşekkür eden AKGİAD Başkanı Fatih Ekinci, işadamları olarak Aksu’da yaptıkları yatırımlara değindi. İlçenin özellikle tarım sektöründe sadece Antalya için değil, Türkiye adına önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Ekinci, Aksu’nun son yıllarda muz üretimiyle de öne çıktığını ifade etti.

İTHALİN ÖNÜ KESİLECEK

Ekinci, “Örtü altı üretim bakımından Aksu muz üretimine çok elverişlidir. Ayrıca burada fide ve tohumcularımız, zirai ilaç bayilerimiz, ziraat mühendislerimiz, hafriyatçılarımız, damlama otomasyon sulama firmalarımız kısacası tarım için gerekli olan her şey Aksu’da mevcut ve bu işi yapan herkes de işinin ehli. Muz üretimi, son yıllarda Alanya ve Anamur’dan sonra, Manavgat, Serik, Aksu bölgelerine kaymaya başladı. Bizde bu işin merkezi haline gelmek istiyoruz. Bunun içinde son derece elverişli topraklarımız var. Havamız, güneşimiz iyi. Gelecek 10 yılda da yüzde 80 oranında ithal muzun önünü kesmek istiyoruz ve buradan tüm yatırımcılara çağrıda bulunarak, gelin Aksu’da muz serası kurun ve karlı çıkın diyoruz. Çünkü bu iş, karlı bir iş” dedi.

PAZARDA BOŞLUK

İlk Mega Tarım’ın sahibi Ali Ormancıoğlu ise muzculuğun artık örtü altı üretime girdiğine vurgu yaparak, “Bu iş artık her yerde yapılabiliyor. Yeter ki şartlar yerine getirilsin. İşte Fethiye ve Kumluca da bile yapıldı. Gayette güzel sonuçlar alındı. Karlı bir yatırım olmasının yanı sıra, işçilik maliyeti açısından da oldukça düşük. Bakın 30-40 dönümlük bir muz serasını, sadece bir-iki kişiyle götürebilirsiniz. Şu an Türkiye’de yapılan muz üretimiyle ihtiyacın yüzde 30-40’ını karşılayabiliyoruz. Yani pazarda çok büyük bir boşluk var” derken, Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan da yerli muz üreticilerinin artmasıyla, Tarım Bakanlığı’nın ithal muza kısıtlama getirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sercan AYTIŞ/ÖZEL