Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi, derneğin 94. Kuruluş gününde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği törenle Doğa-Orman Hizmet Ödülü’nü sahipleriyle buluşturdu

Ormancılar Derneği’nin Batı Akdeniz Şubesi, kuruluşunun 94. yıl dönümünde doğa, orman ve ormancılık değerlerine katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara “Doğa-Orman Hizmet Ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi’nde sahiplerine verdi. Ödülü almaya hak kazanan iki isimden ilki Ali Nihat Gökyiğit, Tema Vakfı kurucu onursal başkanı olarak gerçekleştirdiği çok yönlü katkılara ek olarak İstanbul ve Adana’da yaklaşık 70 hektarlık alana 60 binin üzerinde fidanı toprakla buluşturmasının yanı sıra, doğa eğitim öğretimine yönelik saygın etkinlikleri değerlendirilerek bu ödüle layık görüldü. Ödül, törene Gökyiğit adına katılan bitki bilimci Prof. Dr. Kani Işık’a, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz tarafından takdim edildi. Ödülü almaya hak kazanan bir diğer isim Durul Bakan’a ise, ANSİAD Başkanı Sadi Kan tarafından verildi. Ağaç artıklarından yaptığı heykellerle ödülü almaya hak kazanan Durul Bakan, kendisini “Geri Dönüşüm Sanatçısı” olarak tanımlıyor. Derneğin “Özel Jüri Ödülü”nü almaya hak kazanan, “Doğanın Gönüllü Avukatı” Tuncay Koç, aynı saatlerde bir çevrecilik davasında bulunmasından dolayı törene katılamadı. Ödülünü, Koç’u temsilen törene katılan meslektaşı Ödül Hancı, Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Hüseyin Özdoğan’ın elinden aldı. Ödül sahipleri ve takdim edenler tören sonrasında AKM’nin bahçesine Mustafa Kemal Atatürk anısına iğde ağacı fidanı diktiler.

TÜRKİYE’NİN İLK STK’SI

Törende açılış konuşmasını yapan Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, dernek hakkında bilgiler verdi. Neyişçi, “1924 yılında kurulmuş bir dernekten söz ediyoruz. Türkiye’nin ilk Sivil Toplum Kuruluşudur. Türkiye’de ormancılar tarafından 1955’te kurulan “Türkiye Tabiatını Koruma Derneği”nin, 1986 yılında Antalya’nın ilk çevre derneği olarak buradaki şubesini açtım. Türkiye’de ormancılar toplumun o kadar önündelerdi ki, topluma yön veriyorlardı. Dünyada henüz çevre örgütleri yokken çevre ile ilgili dernekler burada kuruldu. Bunların yanı sıra Mühendis Mimar Odaları Birliği’nin kurulması da tamamen TOD’un girişimleriyle olmuştur. 1951 yılından beri kamu menfaatlerine yararlı bir dernektir” dedi.

Neyişçi, Antalya’daki faaliyetleriyle alakalı ise; “Burada geziler düzenliyoruz, bizim gezilerimiz şehir içinde oluyor genelde çünkü biz ormanı kente taşımak, kentle ve kentte yaşayan insanlarla ormanları, şehirlerde birleştirmek gibi daha önce eşine rastlanmamış bir misyon yükleniyoruz. Bu son derece öncü bir yaklaşımdır. Bunun dışında Orman Fakültemizle birlikte 2019 senesinde 3.’sü düzenlenecek olan Orman Oyunları Olimpiyatları için çalışıyoruz.  Geçtiğimiz yıllarda başladığımız bir başka proje kapsamında, her 6 Ağustos’ta “Atom bombasına direnen ağaçlar” adıyla, değişik bölgelere zakkum fidanları dikiyoruz. Antalya falezler üzerine kurulmuş en büyük şehir olarak dikkat çekiyor. Biz bunun farkındalığını yaratmak için 70 kişiyle falez yürüyüşü düzenledik ve her gün dönümünde bunu devam ettireceğiz. Buradaki öğrenci kardeşlerimiz de, geçtiğimiz sene 16 hafta süreyle  derneğimizin öncülük ettiği “Doğanın Dilini Keşfediyorum” eğitim programlarına katılmışlardı” diye konuştu.

ÇOCUKLAR ATATÜRK’Ü ANDI

Dr. Cahit Önver Ortaokulu ve Abdurrahman Neriman Bileydi Ortaokulu’ndan 80 öğrenci, ödül töreni sonrasında Atatürk Kültür Merkezi bahçesine, doğaya düşkünlüğüyle bilinen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yılı anısına, 80 adet iğde fidanı diktiler.

 

BOĞAÇAYI UYARISI

Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Hüseyin Özdoğan, Tuncay Koç’un ödülünü vermek üzere sahnede bulunduğu sırada yaptığı konuşmada, Boğaçayı projesiyle ilgili uyarıda bulundu. Özdoğan, “Boğaçayı bir gün, Allah korusun büyük tahribat yapacak. Kemer’e yağan 285 kilo yağmur buraya yağsa, barajları önünde olmadığı için tahribat riski çok yüksek. Özellikle venet dediğimiz yıkıcı etkiyi azaltan bu barajlar yapılmadan, ne kadar çevreyi düzenlerseniz düzenleyin büyük tahribata yol açar. Derenin bir sözü var insana, ”Benim yerimi alma, 40 sene sonra yine gelir elinden alırım” diyor. Buna dikkat edilmesi lazım” ifadelerine yer verdi. BURAK EVCİMEN/ ANTALYA GÜNDEM