AYKUT SÜLEK / ANTALYA GÜNDEM Uzaktan eğitim ile ilgili basın toplantısı yapan EĞİTİM-İŞ Antalya Şubesi, eğitimde eşitliğin olmadığını belirterek, “Her öğrenci EBA da paylaşılan içeriklere ulaşamamaktadır. Her öğrencinin evinde internet bağlantısı yok ya da yeterli bağlantı hızına sahip değildir. Öğretmenler uzaktan eğitimi öğrencilerin gelişimi açısından yetersiz bulmaktadır” dedi

Uzaktan eğitim ile ilgili basın toplantısı yapan EĞİTİM-İŞ Antalya Şubesi, eğitimde eşitliğin olmadığını belirterek, “Eğitim-İş Sendikası Antalya Şubesi olarak yapmış olduğumuz uzaktan eğitim anketi sonuçlanmış ve gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilmiştir. Aşağıda, şubemizce yapılmış olan bu anket çalışmasının amacı, kapsamı, sonucu, değerlendirmesi ve öneriler kısımları yer almaktadır. Araştırmanın amacı; ülkemizde ve Antalya da tüm eğitim kademelerinde uygulamaya giren uzaktan eğitimde öğretmen ve öğrencilerin karşılaştıkları güçlükleri tespit etmektir. Ülkemizde Covit-19 salgını vaka artışları nedeniyle “Uzaktan Eğitim” süreci yeniden başlatılmıştır. Her öğrenci EBA da paylaşılan içeriklere ulaşamamaktadır. Her öğrencinin evinde internet bağlantısı yok ya da yeterli bağlantı hızına sahip değildir. Canlı dersleri düzenli bir şekilde takip eden her öğrenciden bazıları hafta içi akşam ya da hafta sonu yapılan derslere katılmamaktadır. Öğretmenler uzaktan eğitimi öğrencilerin gelişimi açısından yetersiz bulmaktadır. Araştırmada ayrıca uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin derslere katılamadıkları, kazanımların eksik kalması nedeniyle LGS –TYT-AYT sınavlarında konu sınırlandırılmasının olması gerektiği anlaşılmıştır. Öğretmenler “yeterli sağlık önlemlerinin alınması koşuluyla” yüz yüze eğitime geçilmesini gerekli görmektedir, öğretmenler uzaktan eğitim sürecini başarısız bulmaktadır. Uzaktan eğitim süreci öğretmenlere ve velilere ekonomik yük getirmiştir” dedi.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

Konuya ilişkin önerilerini de sıralayan EĞİTİM-İŞ Antalya Şubesi, “Öğrenciler arasında giderek büyüyen eğitime ulaşmadaki fırsat eşitsizliğinin giderilebilmesi için uzaktan eğitim süreci devlet tarafından desteklenmeli, öğrencilerin tablet, bilgisayar, internet ihtiyaçları giderilmelidir. MEB tarafından oluşturulan canlı ders dağılım çizelgesi düzenlenerek hafta içi akşam ve hafta sonu dersleri öğrencilerin takip edebilecekleri saat aralığına alınmalıdır.  Uzaktan eğitimin belirlenen hedeflere ulaşmadaki yetersizliği göz önünde bulundurularak LGS –TYTAYT sınav konuları sadeleştirilmelidir. Uzaktan eğitim sürecinin ortaya çıkardığı ekonomik yükler göz önünde bulundurularak tüm öğretmenlere “uzaktan eğitim desteği” verilmelidir. Bakanlıktan sınavlarla ilgili gelen son yazıda; 4. Sınıf öğrencilerine derslere katılım puanı verileceği, ayrıca 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda da ders etkinliklerine katılım puanı, varsa proje notu verileceği ve yapılmışsa sınav notlarının verileceği belirtilmektedir. Oysa tüm öğrenciler uzaktan eğitim sürecine dahil olamamıştır ve bu değerlendirmenin yapılması eğitimde fırsat eşitliğine aykırı bir durumdur. Yapılmayan eğitimin değerlendirmesini yapmak biz öğretmenleri vicdanen mutsuz edecektir” ifadelerine yer verdi.