İşsiz öğretmen sayısı 438 bin 138’ i aştı. Eğitim Fakültelerinin sayısı son 15 yılda 63’ten 92’ye yükselirken, öğrenci sayısı ise yaklaşık 14 binden 228 bine çıktı. Bu yılda binlerce öğretmen adayı mezun olacak. Başkan Iltar, “Yapılan sistemlerle, öğretmenleri itibarsızlaştırmak istiyorlar” dedi

Her geçen gün sayıları aratan öğretmenler, işsizlikten dolayı isyan ediyor. Son 15 yıl içinde 14 kez değişikliğe uğrayan eğitim sisteminin içinde bir tek öğrenciler değil, öğretmenler de zor günler yaşıyor. 2017 yılı itibarıyla öğretmen olabilmek amacıyla sadece eğitim fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı 228 bin 279 kişi iken, 2019 yılında da binlerce öğretmen adayı mezun olacak. Eğitim fakültelerinin sayısı son 15 yılda 63’ten 92’ye yükseldi. Uzananların görüşlerine göre atanamayan öğretmen sayısı 2022 yılında 1 milyonu aşacak. Türkiye’de 120 bin öğretmen açığının olduğunu ancak devletin öğretmenleri atamadığını savunan EĞİTİM-İŞ Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, plansız dağılımlarının olduğunu söyledi. Başkan Iltar, “Türkiye gibi bir ülkede ve milli eğitim böyle yönetildiği sürece bu sayı tabi ki artacak. İhtiyaçlar karşılanmıyor. Türkiye’de 120 bin öğretmen açığı var. Plansız bir dağılma olduğu sürece, eğitime düze çıkmaz. Zaten eğitime yatırım da yapılmıyor. Şuanda hükümetin amacı devlet memurluğunu ortadan kaldırmak. Öğretmenleri sözleşmeli çalıştırmak. Yapılan sistemlerle, öğretmenleri itibarsızlaştırmak istiyorlar” diye konuştu.

TABELA ÜNİVERSİTELERİ

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un öğretmenlikte yüksek lisans zorunluluğu getireceği söylemine de ateş püsküren Başkan Iltar, “Sen her ile, ilçeye, köye ve apartman dairesine bir tabela asarak üniversite açarsan, her yer üniversite mezunu olur. İşsizler ordusu artar mı artmaz mı? Üniversitelerin çoğunda öğretim görevlisi, hocası, hatta öğrencisi bile yok. Milli Eğitim Bakanı öğretmenlere güvenmiyor zaten. 120 bin öğretmen açığı varken, 438 bin 138’i işsiz” ifadelerine yer verdi.

HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Bakan Selçuk’un kendilerinde de hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Başkan Fatin Iltar, “Bunları da sözleşmeli ve şartlı alıyorlar. Bütün bunların sebebi eğitim politikasında yapılan yanlışlardır. Yeni Milli Eğitim Bakanımız çok umut vermişti bize. Eğitim kökenli birisiydi ama şu anda hayal kırıklığına uğradık. Daha önce ilk Hüseyin Çelik öğretmenler maaşını aldığını ve yan gelip yattığını söylemişti. Yapılan sistemle öğretmenler itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Öğretmenliği seven öğretmenini koruyan hiçbir Milli Eğitim Bakanı görmedim. 16 yıldır bu ülkede eğitim bakanları öğretmenleri adeta itibarsızlaştırmak için çalışıyor. Sebebi eğitime sıcak bakmadıkları için. Aydın bir kesim, öğretmen kesim insanları yönlendirecek. Kendilerine biat etmeyen, sorgulayan ve düşünen nesil yetiştirecek. Onlarda bunu istemedikleri için” şeklinde konuştu.

BÜTÇELER DİYANETTE

Diyanette verilen bütçenin hızla arttığını ileri süren EĞİTİM-İŞ Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, sözlerine söyle devam etti:

“Diyanete bütçe hızla arttı. Ancak eğitimin bütçesi son 3 yıldır yüzde 19’dan yüzde 16’lara kadar düştü. Amaç politik, siyasi amaç. Ülkenin geleceği veya aydınlanması değil. Öğretmenlerin örgütlenmesi, bilinçlenmesi ve mücadele etmesi gerekiyor. Örgütlü toplum her zaman kazanır. Öncelikle Milli Eğitim Bakanımızın öğretmenlere güvenmesini istiyoruz. Kaybolan itibarı geri vermesini istiyoruz. Artık tüm kamu çalışanlarının enflasyonun altında ezilmemesini istemiyoruz.” YAPRAK ÖZER/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER