Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın 2018 yılı enflasyonunun yüksek çıkmasıyla ilgili turizm sektörüne yönelik olumsuz açıklamalarına, cevap Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık’tan geldi. Ayık, “Böyle bir açıklamayı talihsiz buluyorum. O zaman otelleri kapatalım” dedi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, geçtiğimiz günlerde Ankara’da “Enflasyon Raporu 2018-III”ün tanıtımına ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda dünyanın ekonomik sıkıntılarına, ülkelerin ekonomik büyümelerine değinen Çetinkaya, “Bildiğiniz gibi, enflasyon raporlarında konjonktürel gelişmeleri tartıştığımız bölümlere ilave olarak ekonomik gündeme ilişkin öne çıkan konulara dair çalışmalara da yer veriyoruz. Bu raporda da örneğin, ilk kutuda gelişmiş ülkelerde para politikası normalleşmesinin geldiği aşama ve olası sonuçları tartışılıyor. Takip eden bölümde tütün ürünlerinde yapılan vergi değişikliği ve enflasyona yansımaları analiz ediliyor. Üçüncü kutuda ise 2018 yılı ilk yarısında işlenmemiş gıda enflasyonundaki yüksek gerçekleşmenin ardında yatan yapısal sorunlar ve çözüm önerileri sunuluyor” şeklinde konuştu.

Başkan Çetinkaya, konuşmasının bir bölümünde de “Yılın ikinci çeyreğinde, yıllık enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı temel mal grubundan gelmiştir. Döviz kurunun birikimli etkileri ve güçlü seyreden toplam talep koşulları bu görünümde etkili olmuştur. Ayrıca, gıda, hizmet ve enerji gruplarının katkısındaki artış da dikkat çekmiştir. Gıda grubunun yıllık enflasyonunda gözlenen tahminlerin ötesindeki sert yükseliş temelde döviz kuru gelişmeleri ve bazı tarım ürünlerindeki olumsuz arz koşulları nedeniyle yükselen işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanmıştır. Hizmet grubu yıllık enflasyonundaki artışta ise Türk lirasındaki zayıf seyrin yanı sıra geçmiş enflasyona endeksleme davranışı, gıda enflasyonundaki bozulma, turizm sektöründeki canlı görünüm ve reel birim iş gücü maliyetleri etkili olmuştur. Enerji enflasyonu, döviz kuru etkilerine ek olarak uluslararası petrol fiyatlarındaki artışın da etkisi ile hızlanırken akaryakıt fiyatlarındaki eşel mobil uygulaması daha olumsuz bir görünümü sınırlamıştır” görüşlerine yer verdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın, bilgilendirmesinin bir bölümünde ise enflasyonun artmasına etken nedenlerden birinin turizm sektöründeki canlanma olduğuna dikkat çekmesi, bu kez Antalya’daki turizmcileri ayağa kaldırdı. Geçmiş yıllara oranla daha hareketli geçen, rekorlar üzerine rekorlar kırılan turizm sektörünün enflasyon canavarının artmasına etkenlerden biri olarak gösterilmesine tepki gösteren Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, “Bu açıklama talihsiz bir açıklamadır. Bu konuda polemiğe girmek istemem” dedi ve şöyle devam etti:

“DÜKKANI KAPATAIM”

“Biz dükkanı kapatalım. Otellerin hepsini kapatalım. Sayın Merkez Bankası Başkanımız o zaman rahat etsin. Madem enflasyona biz neden oluyoruz. Böyle bir şey olur mu? Nereden çıkmış. Böyle saçma beyanat olamaz. Ben hizmet vermek için patates tüketmeyecek miyim? Et tüketmeyecek miyim? Nereden vereceğim hizmeti ben? Yani bunları biz tüketimiz diye bunların fiyatları artıyormuş. Ben böyle şeyleri dikkate almak istemiyorum. Çünkü polemik meselesi. Çıkıp ben buna herkes kendi işini yapsın desem başka bir şey demek olur. Ne diyeyim ben böyle bir şeye. Cevap vermek doğru bir şey değil. Ben buna cevap da vermek istemiyorum. O zaman bizim turizm sektöründe faaliyet göstermeyelim. Halbuki biz şununla öğünüyoruz. Diyoruz ki dışardan bir ürün ithal etmeden bu hizmetleri yapıyoruz. İnsanımızın emeği, ülkemizin güneşi,  suyu, havası denizi, yetiştirdiği patatesi, domatesi diyoruz. Bununla bu işi yapıyor. İthal girdisi minimum düzeyde olan bir sektörüz diye bununla öğünüyoruz. Ama Merkezi Bankası Başkanı herhalde böyle bakmıyor. O zaman o ifadeye cevap vermenin bir anlamı yok” M. Nuri ALOĞLU / ANTALYA GÜNDEM