Büyükşehir Meclisi’nde, Işıklar’daki Atatürk Spor Salonu konusunda tartışma yaşandı. CHP’den gelen, salonun yıkıldığı, kentin hafızasının yok edildiği suçlamasına sert tepki gösteren Başkan Türel, “Orada benim herkesten fazla anım var. Yıkılmıyor, müze oluyor” diye karşılık verdi.

NİHAT TOKLU – ANTALYA GÜNDEM

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantısı’na yurt tartışması damga vurdu. Belediyeye ait 84 kişi kapasiteli kız yurdunun İstanbul merkezli İlim Yayma Cemiyeti’ne verilmesine CHP grubundan eleştiri geldi. CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikkol yurdu neden belediyenin kendisinin işletmediğini, dini eğitimi önceleyen bu kuruluşun tercih edildiğini, ADD, ÇYDD gibi kuruluşlarla işbirliği yapılmadığını sordu.

Başkan Türel, diğer kuruluşların belediyeden bu yönde bir talebi olmadığını belirterek, “O derneklerden bize talep gelirse değerlendiririz. İstediler de vermedik mi?” dedi. Bu arada Karaalioğlu Parkı’nda devam eden Kent Müzesi Projesi kapsamında Atatürk Spor Salonu’nun yıkıldığına yönelik CHP’den gelen suçlamaya tepki gösteren Türel, “Salon yıkılmıyor, müze oluyor. O proje CHP döneminde hazırlandı. Biz onu uyguluyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı, Başkan Türel’in gecikmesi nedeni ile Başkan Vekili Ahmet Büyükakça’nın yönetiminde başladı. Bir süre sonra Türel, meclise gelerek başkanlığı devraldı. Meclisin 35 maddelik gündemi, verilen önergelerle 102 maddeye ulaştı. Önergelerle gelen maddeler, meclisin devam toplantısında görüşülmek üzere komisyonlara sevk edildi.

ANTALYA’NIN DEĞERLERİ YIKILIYOR İDDİASI

CHP Meclis Üyesi Recep Tokgöz, gündem dışı konuşmalar sırasında söz istedi. Başkan Türel, sadece grup sözcülerine söz verildiğini, istediklerini partisinin sözcüsü aracılığı ile iletmesini istedi. Tokgöz, bu tavrın meclis üyelerine haksızlık olduğunu söyledi. Türel’in Kent Müzesi Projesi kapsamında Atatürk Spor Salonu’nu yıktığını iddia eden Tokgöz, bunun Antalya’nın değerlerinden birinin kaybı anlamına geldiğini belirterek, “Sırada hangisi var. Antalya’nın değerlerini yıkamazsınız” diye konuştu.

PROJE, CHP DÖNEMİNDEN, SALON YIKILMIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, meclis toplantısı öncesinde sosyal medyada konuya ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlatarak “Kapalı Spor Salonu yıkılmıyor. Dış cephesi aynen korunarak Kent Müzesi’ne dönüştürülüyor” dediğini hatırlattı.
Başkan Türel, mecliste yaptığı açıklamada, “Proje Bekir Kumbul döneminde Mimarlar Odası’yla yapılmış bir yarışma projesi. Bizde kurumlarda süreklilik vardır. CHP’li belediye bu projeyi yapmış biz uygulamayacağız diye bir şey yok. Zamanında yapılmış ve uygulanamamış projeleri yapıyoruz diye herhâlde herkes hasedinden çatlıyor” ifadelerini kullandı.
“Anılar Yıkılıyor” ifadelerini de doğru bulmadığını belirten Başkan Türel, söz konusu spor salonunda herkesten çok kendi hatırları olduğunu ifade ederek, “Konuşanların hepsinden 50 kere daha fazla o salonda ben basketbol oynamış birisiyim. Kent Müzeleri bir şehrin hafızasını yok etmez, aksine gelecek nesillere taşır. Biz orada Kent Müzesi yaparak şehrin hafızasını koruyacak bir adım atıyoruz. Geçmişte CHP’li belediyenin yapmış olduğu proje iyi değil diyorlarsa CHP’liler onu açıklasın. Biz iyi olduğuna inanıyoruz ve uyguluyoruz” dedi.

Mecliste bir başka tartışma, gündemin “Bilgilendirmeler” bölümünde yer alan 3’ncü maddesinde yaşandı. CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikkol, belediye ile İlim Yayma Cemiyeti arasında imzalanan “Sosyal ve Kültürel Ortak Hizmet Projesi İşbirliği Protokolü” olarak tanımlanan konu hakkında bilgi istedi. Burada belediye tarafından tefrişi yapılıp söz konusu kuruluşa verilen binanın neresi olduğunu sordu.

TÜRGEV BIRAKTI, İLİM YAYMA ALDI

Başkan Menderes Türel, söz konusu yapının Ahatlı’da İtfaiye’nin yanındaki büyükşehire ait yurt olduğunu, tesisin verildiği TÜRGEV’in işletmeden çekildiğini söyledi. Yurt işletmeciliğinin belediyeye mali yük getirdiğini ifade eden Türel, bu yüzden kamu yararına çalışan dernek olan İlim Yayma Cemiyeti ile sözleşme imzaladıklarını, tesisi, 3 yıllığına bu kuruma verdiklerini söyledi.

CHP Grup Sözcüsü Çevikkol, 84 öğrenci kapasiteli tesis ile ilgili olarak İlim Yayma Cemiyeti’nin sitesindeki sözleşmede “Yurt” kullanımının geçmediğine işaret etti. Burasının yurtları denetleyen kurumlarca denetlenip denetlenmeyeceğini sordu. Başkan Türel, yurt ifadesi eksikse, bunun giderileceğini, yurdun denetime tabi olduğunu belirtti.

Çevikkol, Büyükşehir Belediyesi’nin İlim Yayma Cemiyeti’nin dini eğitimi önceleyen niteliğine dikkat çekerek, neden ısrarla bu kuruluşla işbirliği yapıldığını, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi kuruluşlara imkan sağlanmadığını sordu.

TÜREL’DEN ÖTEKİLEŞTİRME SUÇLAMASI

CHP’li Çevikkol’a tepki gösteren Başkan Menderes Türel, Cansel Çevikol’un “Dini eğilimli dernekler” ifadesine de anlam veremediğini ifade ederek, “Atatürkçü Düşünce Derneği’nin dinle imanla falan alakası yok mu? Ve ya öteki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği dinden imandan uzak bir dernek mi? Elhamdülillah Müslümanız hep birlikte. Bu tür benzetmeler ve sınıflandırmalar fevkalade tehlikelidir Sosyal amaçlı derneklerimizi bu şekilde kategorize etmek fevkalade yanlış. O derneklerden bize talep gelse değerlendiririz. Rahmetli Süleyman Demirel’in sık sık söylediği gibi, istediler de vermedik mi? Sizin aracılığınızla çağrıda bulunuyorum. Talepleri varsa başvursunlar” şeklinde yanıt verdi.

MHP’DEN ÖZELEŞTİRİ TALEBİ

Bu arada belediye meclisindeki gündem dışı konuşmalarda MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli’nin ekonomik kriz ile ilgili değerlendirmesi dikkat çekti. Senirli, ABD’nin Türkiye’ye ekonomik ambargo uygulayarak istediklerini yaptırmaya çalıştığını, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Ardından da, “Dış ekonomik saldırı var ama hükümetinde, israf ekonomisi için özeleştiri yapması gerekir” şeklinde konuştu.

Meclisin 35 maddelik gündeminden bir konu geri çekilerek diğerleri karara bağlandı. Önergelerle gündeme alınan diğer maddeler ise, 14 Eylül Cuma günü yapılacak devam meclisinde görüşülecek. NİHAT TOKLU/ ANTALYA GÜNDEM HABER