Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, doktoralı mezun sayısının, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bin kişiye 1,5 kişi düşerken, Türkiye’de bu oranın bin kişiden 0,4 olduğuna değindi

İlki Ankara’da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nda yoğun bir ilgi ve katılımla gerçekleştirilen Yeni YÖK tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez uygulanmaya başlanan “YÖK 100/2000 Doktora Bursu” Projesi’nin ikincisi etabı, Akdeniz Üniversitesi’nin yapıldı. Akdeniz Üniversitesi ve bölgedeki devlet üniversitelerinde burs kapsamında doktora eğitimi alan öğrencilerle gerçekleştirilen toplantıya Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başta olmak üzere Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı katıldı. “YÖK 100/2000 Doktora Bursu” projesi hakkında açılış konuşmasını yapan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, “Yetişmiş insan gücü, ülkelerin ekonomik ve sosyal refahının arttırılmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan dünyanın güçlü ekonomileri içerisinde yer alma hedefini gerçekleştirmek, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla yürüyebilmek için ülkemizde nitelikli insan kaynağını arttırmamız büyük önem arz etmektedir. Bu da ancak ülkemizin ihtiyacı olan öncelikli alanlarda bilim insanlarını ve araştırmalarını desteklemek ile mümkündür” ifadelerine yer verdi.

İNSAN KAYNAĞI
Türkiye’nin kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamasını değiştirebilmesi için doktoralı insan kaynağını arttırması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Saraç, “100/2000 projesi de bu fikirle ortaya çıktı. Biz YÖK 100-2000’i sıradan bir burs programı olarak görmüyoruz. 100/2000 projesini biz bir Türkiye projesi, bir prestij projesi olarak görmekteyiz. Bilindiği gibi devletimizin 2023 için çizdiği vizyonda ‘net kalkınma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen’ bir Türkiye hedeflenmektedir. Bizim 100/2000 dediğimiz gibi, Almanya, Çin, Kore, Japonya, Tayvan, Rusya çeşitli isimler altında 100/2000 benzeri mükemmeliyeti hedefleyen doktora programları başlatmışlardır. 2016’da planlamayı yaparken bu burs programındaki doktora alanlarının ülkenin ivedilikle ihtiyacı olan öncelikli alanlardan olmasına büyük önem atfettik. Bunların hepsi tematik alanlardı ve bu programlarda kümülatif bir kitle oluşmasını sağladık” dedi. Tabii ki gördüklerimiz de var” diye konuştu.
Türkiye’nin yetişmiş doktoralı eleman sayısında çok büyük mesafe katetmesi gerektiğinin altını çizen Saraç, yükseköğretim kurulu sayısının 206, öğrenci sayısının ise 7 milyon 737 bine ulaştığını belirtti.
2014’te 48 bin olan yabancı uyruklu öğrenci sayısının bugün 148 bini aştığını dile getiren Saraç, Çin’de 1000 kişiye 2,2; Amerika’da 1000 kişiye 1,7, Avrupa Birliği ülkelerinde 1000 kişiye 1,5 doktoralı kişi düşerken Türkiye’de bu oranın 1000 kişiye 0,4 olarak gerçekleştiğine değindi. BERRAK TÜRKMEN / ANTALYA GÜNDEM HABER