Önceki gün yaşanan sel felaketinden dolayı birçok seranın zarar gördüğünü belirten Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Vahap Tuncer, “Doğal afeti engelleme şansımız yok ancak afetlerden doğacak can ve mal kayıplarını engellemek bizim elimizde” dedi

Kent merkezinde saatteki hızı 100,5 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Konyaaltı Sahili’nde dev dalgalar oluşmuş, çok sayıda tabela uçmuş ve birçok sera zarar görmüştü. Sera bakımından zengin olan Kumluca ve Finike ilçelerindeki hortum seralarda büyük kayıplara neden oldu. Bunun yanı sıra Kumluca’da Berivan Karakeçi (13), rüzgarın çatıdan uçurduğu sac parçasının başına çarpması sonucu yaşamını yitirmiş, Finike’de ise 7 kişi yaralanmıştı. Hükümetin çiftçiye sigortalı, sigortasız ayrımı yapmaksızın destek olması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Vahap Tuncer, “Bu yıl geçmiş yıllara göre mevsim normallerinin üzerinde bir yağış sezonu geçiriyoruz. Zaman zaman birim alana 250 kilograma kadar yağmur düşebiliyor. Bu yağışlı havanın getirdiği seller tarım alanlarına çok ciddi zararlara yol açabiliyor. Antalya’nın dışında seracılık ve narenciye bölgesi olan Adana, Mersin ve Muğla’da bu yıl çok ciddi sel taşkınları yaşandı. Tarım alanları su altında kaldı. Bu tablo, seralar ve bahçelerdeki ürünlerin çürümesine, pazar değerinin kaybolmasına neden olmuştur. Havanın sürekli yağışlı ve kapalı gitmesi nedeniyle seralarda ürünlerin olgunlaşması ve satışa gelmesi gecikmektedir. Buna bağlı olarak sebze arzında ciddi bir daralma yaşanmıştır. Bunun yanı sıra ürün azlığını bahane ederek, pazarlara ve tezgahlara daha az ürün getirilmesi sebze fiyatlarında yükselmelere neden olmuştur. Havaların düzelmesi ve hasadın artmasına bağlı olarak tezgah fiyatlarında bir miktar geriye gidiş, yaşanması beklenmekle birlikte bu yıl sebze fiyatlarının geçen yıla göre yüksek seyredeceği, bu günden görülmektedir. Bu da hükümetin çok korktuğu gıda enflasyonu yükseltecektir. Dar gelirliler zaten et ve süt ürünlerine ulaşmakta zorlanırken şu anda sebze ve meyveye de ulaşmakta zorlanmaktadır” diye konuştu.

ÇOCUK İŞÇİ

Kumluca’da 13 yaşındaki Berivan Karakeçi, rüzgarın çatıdan uçurduğu sac parçasının başına çarpması sonucu yaşamını yitirmesi hakkında da açıklama yapan Başkan Vahap Tuncer, “Doğal afeti engelleme şansımız yok ancak afetlerden doğacak can ve mal kayıplarını engellemek bizim elimizde. 13 yaşındaki Berivan’ın ölümü geçici tarım işçilerinin çalışma koşullarını ve çözük işçi çalıştırmanın nelere yol açabileceğini bir kez daha ortaya koymuştur” ifadelerine yer verdi.

DESTEK ŞART

Bu tür afetler karşısında son yıllarda uygulanan devlet destekli sigorta sistemi yetersiz kalmaya başlamıştır diyen Başkan Tuncer, sözlerine şöyle devam etti:

“Çiftçiler seralarına sigorta yaptırırken, eski seralarda alt yapı yetersizliği nedeniyle sigorta işlemi yapılmamaktadır. Buda bu tür hasalar karşında sigortasız çiftçileri kaderiyle baş başa bırakmaktadır. Bu tür afetlerin sonrasında çiftçilerin sigorta yaptırıp, yaptırılmamasına bakılmaksızın zararın devlet tarafından karşılanması ve çiftçilerin tekrar üretime başlamasını sağlayacak, maddi desteklerin verilmesi şarttır.” YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER