Elektrik faturaları vatandaşı isyan noktasına getirirken, yetkililerden ise faturalar ile ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Vatandaş elektrik faturalarına ‘Yasal soygunculuk yapılıyor’ yorumunda bulunurken, yetkililer sessizliğini koruyor

Elektrik faturaları vatandaşı isyan noktasına getirirken, yetkililerden ise faturalar ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Vatandaş elektrik faturalarına ‘Yasal soygunculuk yapılıyor’ yorumunda bulunurken, yetkililer sessizliğini koruyor. Bunun yanı sıra elektrik faturaları halkın dilinden düşmüyor. Vatandaşlar, ev kirasından daha fazla elektrik faturası ödediğini söyledi. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, konuyu TBMM’ye taşırken, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Tat ise elektrik fiyatlarında bu yıl içerisinde toplamda yüzde 29 artış olduğunu bu zamların dört kişilik bir ailenin ekonomisinin yüzde 13’ünü etkilediğini vurguladı. Öte yandan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, ağustos sonu veya eylül ayında elektriğe yüzde 10 daha zam geleceğini belirtti.

İklim krizinin artık her sene daha da ciddi oranda hissedileceğini belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Tat, “Bir ailenin 2020 yıllık elektrik faturası ortalaması ay bazında 235 lira 88 kuruşken, 1 Temmuz 2021 itibariyle aynı ailenin aylık elektrik faturası ortalaması, 271 lira 22 kuruşa çıktı. Yani ortalama 35 TL zam görüldü. Ne yazık ki geçim bu kadar zor iken özellikle asgari ücretle geçimini sağlayan bir ailede maaşın yüzde 13’u elektrik faturasına gidiyor. Yıl sonuna kadar olası zam durumlarında bu oranın aynı paralellikte seyredeceği bekleniyor.” Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğundan tüm sektörleri direkt etkilediğini vurgulayan Tat, tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunduğunu söyledi. EMO Antalya Şube Başkanı, elektrik fiyatlarındaki can yakıcı artışları durdurmak için acil olarak harekete geçilmesini şu sözlerle dile getirdi: “Özelleştirme ve kar esaslı piyasa politikaları terk edilerek, ülkemiz kaynakları kamu yararı temelinde en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Yani farklı elektrik üretim kaynaklarının birbirlerinin maliyetlerini sübvanse edeceği yeni bir sistem oluşturmak zorundayız. Hem iklim krizi hem ekonomik kriz yenilenebilir enerji kaynaklarında alım garantilerinin yeniden gözden geçirilmesini kaçınılmaz kılıyor. Daha az fosil yakıt tüketilmesini sağlayacak yatırımlar ülkemizin ekonomisini toparlayabilir ve en önemlisi vatandaşımızın cebini yakmayacaktır” şeklinde konuştu.

YAKIYORLAR

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, temmuz ve ağustos aylarına ait elektrik faturalarındaki fahiş fark nedeniyle vatandaşların ‘yasal soygunculuk yapılıyor’ isyanını Meclis gündemine taşıdı. 1 Temmuz itibariyle yüzde 15 zam uygulanmasının yansıdığı faturalardaki artışlar nedeniyle vatandaşlardan pek çok mesaj aldıklarını belirten CHP’li Özer, “Faturalar halkımızı cayır cayır yakıyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle klima kullanımının artması veya tarifelerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği yönündeki açıklamalar ikna edici değil. Yani bütün suç klimanın mı? 57 kuruş olan birim fiyatın 74 kuruşa çıkarılması, kayıp/kaçak bedeli, KDV, TRT payı ya da fonların hiç mi suçu yok?” dedi.

ZAM GELECEK

Faturaların altında ezilen tüketiciye bir kötü haberi de Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz’den geldi. Yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 27 zam geldiğini söyleyen Başkan Gündüz, ağustos sonu veya eylül ayıda elektriğe yüzde 10 zam geleceğini belirtti. Başkan Gündüz, “Yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 27’lik zam yapıldı. Ağustos sonu veya Eylül ayında yüzde 10 daha zam yapılacak. Çünkü çok ciddi anlamda enerji harcaması var. Bunu yenileyemiyorlar. Belki bunu dışarıdan da ithal edebiliriz. O anlamda tüketicide ciddi sıkıntılar yaratacak bu zamlar. Dolaysıyla enerji ve su temel ihtiyaçlardan biri devletin bunlarda daha fazla tüketiciyi düşünmeli ve çözüm üretmeli” dedi. YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER