Şiir yaşamanın ağlayışından oluşan ezikliktir. Anonim bir manide: “Ağlarım ağlar gibi/derdim var dağlar gibi/canıma ateş düştü/o susuz çöller gibi” Şiir duyguların anlayışı, kişinin, şairin çaresizliğine karşılık ifadesidir. Başkası ile konuşamadığını konuşmaktır şiir.             Duygulardan, düşüncelerden, düşlerden, özlemlerden vb. bıktığı dışa vurumun yaşantı birikimleridir de aynı zamanda. Okurda veya dinleyenlerde estetik duygular uyandıran paydaşlıktır. İnsanın bencilliği, egosu sevilme ve sevme fıtratı vardır. Şiir ozanın, şairin hayranlığıdır.

Şiirin çıkışı zor bir olgudur. Örneğin irticalen yapılan şiir okumalarında Ozan(aşık) lar şiiri verilen ayakta söyler. O anda var olan edinilmiş bilgilerle, saz eşliğinde söyler. Hemen girişte aşık sazı çalarken düşünür ve zaman kazanmak için:”…..Ay amman…” Diyerek sonra gelen dizeleri kurar ve söyler. Ritim önemlidir.

Şiir söylemek, insanın varoluşu ile başlamış. Aşkını sevdasını, savunmasını, özlemlerini şiirle belirtmiş. Bizim tarihimiz sözlü kültüre dayanır. Ergenekon Destanı, Alper Tunga destanı, Gılgamış Destanı vb gibi.

Herkes şairdir. Okuma gereksinim haline geldiğinde okunur. Bazısı iş edinir şiiri. Tanrı bazı insanları değişik yeteneklerle donatmıştır. Zamanın gelişen toplumsal olaylar şiiri, şiir tekniğini farklılaştırmak gibi vizyon taşır bu tür şairler. Biriler o zamanın savunucusu bazısı başka alternatif düşünceleri savunur. Yazdıkları düşünsel ve imgesel şiirler göre şucu, bucu şairler diye taraftarlaşırlar.

Şiir, edebi bir türdür. Bizim kullandığımız, hece şiiri, aruz şiiri ve özgürlük düşüncesi ile yazılan serbest şiir dizgeleri kullanılmaktadır.

Her ne tür şekil olursa olsun şiir ahu zar ederek dünyaya karşı çıkıştır. Duygu, çağrışım ve izlenimlerin dizeler halinde dile getirildiği söz sanatıdır şiir. Hiçbir zaman kesin bir tanımı yoktur. Türkülerin, şarkıların kaynağı da şiirdir

Şiirde çağrışım, imge, sezgi, duyular, duygular önemli bir yer tutar. Anlatım daha kapalı, söyleyiş daha müzikal ve etkili, duygular daha güçlü, algılar daha ön plandadır. Şiirde tanrısal bir yücelik, büyüleyici bir güzellik, çözülemez bir gizem, sözcükleri ve sesleri birbirinden ayrılamaz bir ezgi vardır. Ne olursa olsun şiir nefsanilik yanında, toplumsal olma özelliği yadsınamaz.

Nice şiirli günlere…