Dünya Çevre Günü’nde Antalya’nın çevre sorunları ile ilgili konuşan A Platformu Başkanı Hediye Gündüz, “Şu anda yaşanan bütün çevre sorunlarını sebebi iklim değişiklikleri. Bu iklim değişikliğine neden olan unsur ise insan faktörüdür” dedi

Ülke genelinde adım başı yaşanan çevre katliamına farkı bir göz ile bakan A Platformu Başkanı Hediye Gündüz, Dünya Çevre Günü’nde Antalya’nın çevre sorunları ile ilgili konuştu. Başkan Gündüz, insanların ve ülke yetkililerinin bir an önce çevre sorunları ile ilgilenmesi gerektiğini vurguladı. Antalya’nın çevre sorunlarını sıralayan Başkan Hediye Gündüz, sorunların en başında iklim değişikliklerinin geldiğini belirtti. A Platformu Başkanı Hediye Gündüz, “Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük sorunu iklim değişikliğidir. İklim değişikliği sadece Antalya’nın sorunu değil, ancak Antalya bundan en çok etkilenecek.  İklim değişikliği her kentin, her ülkenin ve insanın sorunu ve bu soruna sadece insanlar çözüm bulabilir. Antalya’da havalar giderek daha da ısınacak. Bu kent artık sıcaktan yaşanamayacak hale gelecek. Şehir betonlaştı. Halkın, belediyelerin bu kenti iklim değişikliğine karşı koruması ve önlemler alması gerek. Belediyelerin iklim değişikliğine karşı çevreyi ön plana çıkarması gerek.  Beton evlerin, apartmanların bahçeleri yeşillendirilmeli. Başka türlü iklim değişikliği ile başa çıkamazsınız. Antalya’da ormanlık alanların tekrar ağaçlandırılmalıdır” diye konuştu.

SAHİL SORUNU

Antalya’nın en büyük sorunlarından birisinin de sahillerde yapılan çalışmaların olduğunu ifade eden Başkan Gündüz, sahillerin Antalya’nın kalbi ve beyni olduğunu söyledi. Başkan Hediye Gündüz, “Antalya sahillerinin, Antalya halkına sürekli açık hale getirilmelidir. Yaptıkları çalışmalar ile insanlar denize giremiyor. Bu çok ciddi bir sorun. Büyükşehir Belediyesi Yat Limanı, Boğaçayı yapacağım deyip Antalya’nın kalbini durdurmaya çalışıyor. Çünkü bu sahiller Antalya’yı var eden şeyler. Çevre deyince akla ilk Lara ve Konyaaltı sahillerinde yapılan çalışmalar geliyor. Bu sahillerde yapılan çalışmaları biz doğru bulmuyoruz. Buralar Antalya’nın kalbi ve beyni. Hiç kimse o sahillere el süremez. Sürdürmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

KENTLEŞME SORUNU

Kentleşmenin hızla yayıldığını ve bu kentleşmenin bilinçsiz yapıldığını söyleyen A Platformu Başkanı Hediye Gündüz, “Antalya’da çok ciddi bir kentleşme var. Bu kentleşme bir tek Antalya merkezde değil, ilçelerinde de yoğun şekilde görülmekte. Antalya’da çok fazla betonlaşma var. Kenti imara açtılar. Şehirde doğru dürüst ağaç bırakmadılar. Yeşil alanların neredeyse hepsini yok ettiler. Şehirlerde sadece parklar yeterli değil. Her apartmanın önüne ağaç dikilmeli. Yeşillendirilmeli. Kentleşmeyle birlikte yeşil alanda kalmadı. Kentlerin bu kadar beton olmasının nedeni belediyelerdir. Belediyeler halka doğru yolu gösteremediler” şeklinde konuştu.

KURUTULAN GÖLLER SORUNU

Antalya’da 35 tane gölün kurutulduğunu ve bu göllerin üstüne otellerin yapıldığını kaydeden Başkan Gündüz, “Antalya’nın en büyük sorunlarından bir tanesi ile kurutulan gölleridir. Bizim 35 tane kurutulan gölümüz var. Elmalı’da, Korkuteli’nde, Kundu’da kurutulan birçok göl var. Kundu’da iki tane göl kurutuldu, üstüne otel yapıldı. Bu kurutulan göllerin bir an önce tekrardan açılması gerek. Bu göllerin kurutulması bile iklim değişikliğine neden oluyor. Antalya gibi göller yöresinde olan bir kentte bu tarz şeyler yakışmıyor” dedi.

TRAFİK SORUNU

Trafik sorununda da söz eden Başkan Hediye Gündüz, arabaların gidişlerinin rahatlaması için belediyelerin çevreye zarar verdiğini savundu. Başkan Gündüz, “Bu kentte inanılmaz bir trafik sorunu var. Trafik meselesinde çözüm bir kere halkı toplu taşımaya özendirmek gerek. Arabalar çoğalınca yetkililerde çevreye zarar verip yol açmak zorunda kalıyorlar. Bunlar çok büyük sorun. Bunun yanı sıra kaldırımda ağaç yok. Böyle olur mu ya? Burada bulunan kaldırımları ağaçlandırmayan beleyeler var” ifadesini kullandı.

TAŞ VE MERMER OCAKLARI SORUNLARI

Belki de çevreye en çok zarar veren şeylerden bir tanesi de mermer ve taş ocakları bu soruna da değinen A Platformu Başkanı Hediye Gündüz, “Kentte çok fazla taş ve mermer ocağı var. En son araştırmamızda 327 tane mermer ve taş ocağı olduğunu ortaya çıktı. Bu Antalya’nın doğasını bozuyor. Sorunumuz çok. Bu maden ocakları kapatılmalıdır. Ülkenin kendi toprağını satması ile ekonomi işlemez. Eğer ki o mermer ocakları yerine ağaç yetiştirirseniz Antalya daha faydalı bir şeyler yapılır” ifadelerini kullandı.

SU SORUNU

Tüm dünyanın sorunu olan su sorunu olan ile ilgilide açıklama yapan Başkan Gündüz, su sorunundan en çok çiftçilerin etkilendiğini söyledi. Bu yıl yağmurun yağmamasından dolayı suyunda az olduğunu belirten Başkan Hediye Gündüz, “Bu yıl bahar ayı ve kışın doğru dürüst yağmur yağmadı. Bu yıl özellikle çiftçiler çok zorluk çekti. Çünkü su sıkıntısı yaşıyorlar. Su artık alarm veriyor. Tarım ile uğraşan çiftçimiz artık su bulmakta zorlanıyor” şeklinde konuştu. YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER