Toplu sözleşme döneminde haksızlık yapıldığını ileri süren 8 konfederasyon bir araya gelecek yapılan zamma karşı çıktı. Kamu Konfederasyonları Platformu Sözcüsü Mehmet Balık, “4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme kanununa aykırıdır” dedi

Toplu sözleşme döneminde haksızlık yapıldığını ileri süren 8 konfederasyon bir araya gelecek yapılan zamma karşı çıktı

Kamu Konfederasyonları Platformu Sözcüsü Mehmet Balık, “Kamu emekçileri geçmiş dönemlerde toplu sözleşmelerden kayıplarla çıkmış, aldıkları ücretler daima enflasyon altında kalarak kamu emekçileri yoksulluğa mahkum edilmiştir. Kamu emekçilerinin bu seferki yenilgisi maddi kayıpların yanında örgütlenme özgürlüğünü engelleyen, sendikal tekelleşmenin önünü açan düzenlemeler de içermektedir.  Bu durum yandaş konfederasyonun ve masada oturan diğer konfederasyonların eseridir.  Memur-Sen, sendikaların örgütlenmesini engellemeyince çareyi “baraj sorununu” katmerli hale getirmekte görmüştür.  Masada oturan konfederasyonlar da sessiz kalmıştır. Kamu emekçileri, kamu emeklileri ve aileleri mutsuz ama Memur-Sen bu tablodan memnun olan tek yapıdır. Kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2022’de % 5+7, 2023’de ise % 8+6 ve enflasyon farkı teklif edilmesini şiddetle reddediyoruz. Bakan Bilgin’in ifadeleri Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma ve sözleşmelerdeki taahhütlerine aykırı, çağdaş normlardan uzaktır.

Türkiye’de memur sendikaları “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme  Yasasına” göre kurulmaktadır. Yasaya göre kurulan hiçbir sendikayı merdiven altı veya gayri meşru sendikal anlayış olarak göstermek mevcut yasaya aykırıdır. Toplu sözleşmede ikramiyesinden yüzde 1 örgütlenme şartı mevcut “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme yasasının” 28. maddesine aykırıdır. Kamu emekçilerinin alım gücünü artırmayan, sahadaki gerçek enflasyon altında ezdiren, kayıplarımızın karşılanmadığı ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engele karşı 8 konfederasyon olarak bir araya geliyor, Ve diyoruz ki;  “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa” aykırıdır. Toplu İş Sözleşmesi masasının yapısı en başından yanlıştır.

Söz konusu %1 barajı altında kalan 192 sendikanın bünyesine kayıtlı binlerce üyesi var. Grev hakkı olmadan oturulan sözde “Toplu Sözleşme” masasında emekçiler lehine bir karar çıkmayacağını göstermiştir. Sendika üyesi olması yasaklanan asker, polis, hakim, savcı, ceza infaz koruma memurlarına vb. sendika hakkı getirilmelidir. Eşitlik ilkesine aykırıdır. Kamu Konfederasyonları Platformu olarak; özetin özetini söylemek gerekirse Memur-Sen ve Kamu-Sen anlaşılan çok iyi bir satış sözleşmesi imzalamışlardır ancak baraja karşı 8 konfederasyon bitti demeden bitmeyecek omuz omuza alanlarda bu rantçı ve menfaatçi anlayışa karşı mücadele yürütmekte kararlıyız” dedi.