Namı değer Türkiye’nin babası. Hiç kuşku yok ki, Türk siyasi hayatının en renkli siması. Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924 tarihinde Isparta’nın Atabey beldesinde doğdu. 1950 yılında Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde çalışmaya başladı. 1954 senesinde Adnan Menderes tarafından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün barajlar dairesi başkanlığına tayin edildi. Daha sonra Adalet Partisi’ne katılarak siyasete atıldı.

Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924 tarihinde Isparta’nın Atabey beldesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden inşaat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. 1948’de babası Hacı Yahya Demirel’in yeğeninin kızı Nazmiye Şener ile evlendi.

ÇALIŞMA HAYATI

1950 yılında Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi. 1954 senesinde Adnan Menderes tarafından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün barajlar dairesi başkanlığına tayin edildi. Bu dönemde Eisenhower Vakfı’nın kendisini bursiyer seçmesiyle yeniden ABD’ye gitti. 1962-1964 yılları arasında da serbest müşavir-mühendis olarak çalıştı. Bunun yanında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği alanında dersler verdi. Ayrıca Boğaziçi Köprüsü’nün ilk projesini  hazırlayan Morrison Knudsen Inc.in firmasının da Türkiye temsilciliğini yaptı.

SİYASİ HAYATI

Süleyman Demirel, 1962 yılında Adalet Partisi’ne (AP) katılarak siyasete atıldı. Daha sonra Ankara’da meydana gelen olaylar sırasında AP genel merkezinin saldırıya uğraması üzerine aktif siyasetten çekildi. Bu hareketi parti içindeki muhalifler tarafından “şapkasını alıp kaçtı” veya “şapkasını bırakıp kaçtı” şeklinde propagandalar başladı.

1964 yılında AP Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala’nın ani ölümü sonucu yeniden siyasete döndü. 28 Kasım 1964 tarihinde yapılan Adalet Partisi genel kongresinde de 1679 oydan 1072’sini alarak genel başkan seçildi. 1965 Türkiye genel seçimlerinde de Isparta milletvekili olarak Türkiyte Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Kurucusu olduğu 30. Hükümet’te de  Türkiye’nin 12. başbakanı seçildi. Bu dönemde Boğaziçi Köprüsü, Ereğli Demir Çelik İşletmeleri ile Keban Barajı gibi büyük projelerin inşaası gerçekleşti. 12 Ekim 1969 genel seçimlerinde de AP yeniden tek başına iktidar oldu ve Demirel ikinci hükümetini kurdu. Daha sonra 12 Şubat 1970 tarihinde de meydana gelen baskılar ve talepler sonucu başbakanlık görevinden istifa etti.

DEVAMI YARIN