MÜJGAN IŞIK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Girdi maliyetleri her geçen gün artarken süt üreticileri maliyetlerin altında eziliyor. Yem fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 arttığını söyleyen Antalya Sütçüler Odası Başkanı Bahattin Ekin, “Süt fiyatları hep aynı ancak girdi maliyetleri katlanarak artıyor. Bu maliyetler altında eziliyoruz. Birçok besici hayvanlarını satmak zorunda kaldı” dedi

Girdi maliyetleri her geçen gün artarken süt üreticileri maliyetlerin altında eziliyor. Yem fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 arttığını söyleyen Antalya Sütçüler ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, üreticinin desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Başkan Ekin, süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın taşradaki üreticilere zarar verdiğini belirterek, “Süt üretiminde geniş yer tutan köylü bin bir zorluklara katlanarak elde ettiği sütün litresinin toptancılar çok ucuza alınıyor. Pandemi dönemi bizi de etkiledi ancak diğer sektörler kadar zarar görmedik. Ancak doların artışı hepimizi çok derinden etkiledi. Çünkü dolarla birlikte bütün girdi maliyetlerimiz katlandı. Biz gerçekten mağdur durumdayız. O kadar uğraşıp, çalışıyoruz ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bir çok kişi bu durumla başa çıkamadığı için üretimi bırakıyor. Artan yem fiyatları, veteriner ücretleri küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerini zor durumda bırakıyor. Buna rağmen köylü vatandaş üretimini fedakarca sürdürerek ve yaşam mücadelesine devam ediyor. Burada, devletimiz de fedakar köylü üreticiye gereken teşvikleri vererek ayakta kalmasına destek olmalıdır” ifadelerine yer verdi. Başkan Ekin, insanların yeterli ve dengeli beslenmesinde hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin öneminin herkes tarafından bilindiğine de dikkat çekerken, süt ve süt ürünlerinin de içerisindeki besin öğeleri dolayısıyla bu sınıfta yer aldığını, ancak dünyadaki süt üretimi ve tüketimi ile Türkiye’deki üretim ve tüketim arasında da uçurum bulunduğunu ifade etti.

 SÜT TÜKETİMİNDE SINIFTA KALDIK

Başkan Bahattin Ekin, insanların yeterli ve dengeli beslenmesinde, hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin önem arz ettiğini ifade etti. Türkiye’de süt tüketiminin dünya ölçeğine göre çok yetersiz, süt fiyatının da çok düşük kaldığını öne süren Başkan Ekin, “Dünyada yıllık süt tüketimi 640 milyon ton iken Türkiye’de ancak 12 milyon tondur. Kişi başına yıllık süt tüketimi Finlandiya’da 159, İspanya’da 121, İngiltere’de 118 litre iken ülkemizde ancak 6-7 litredir. Ülkemizde üretilen sütün yüzde 70’i de tüketiciye çiğ süt olarak ulaşmaktadır” şeklinde konuştu.