Yükü her geçen gün artan tarım işçileri artık tükenme noktasında. Sudan’dan alınan tarım arazisi, yaşanan  sıkıntılara tuz, biber oldu. Siyasilerin insanlarla dalga geçtiğini söyleyen Başkan Akcan, “Mantık erdiremiyorum. Kendi arazilerimizi betonlaştırıp, tarım arazisi kiralıyoruz” dedi

Türkiye’de günah keçisi haline gelen ve yükleri her geçen gün artan üreticiler bitme noktasına geldi. Bir yandan girdi maliyetleri, bir yandan da tarım arazilerinin yok olması derken, Sudan’dan kiralanarak ekilen arazi, üreticiyi çileden çıkardı.  Geçen yılı iyi kötü geçiren üreticiler, bu yıl iflas bayrağını çekti. Sudan’daki tarım arazisine verilen maliyetin Türkiye’de bulunan üreticilere vermesi sonucu tarımın iyileşeceğini dile getiren Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Nevzat Akcan, “Bizim burada tarım arazilerimiz boş duruyor, biz gidip Sudan’dan 1 milyon dekara yakın tarım arazisi alıyoruz. Saçma bu. İnsanlarla dalga geçiyorlar. Bunun neden yapıldığına aklım almıyor. Siyasiler ne düşünüyor, ne yapıyor ben anlamıyorum. Tarım politikası yanlış. Hatta yanlış değil, bizim tarım zihnimiz sıfır. Tarım sektöründe üreticiden tutun, aracıya kadar hiç kimse memnun değil. Herkes mutsuz. Bir sektörün bir kolunda bile mutlu olan insan olmaz mı? Yok. Sonra da tarımcılar para kazanıyor diyorlar. Ya insan para kazansa huzursuz olur mu? İşini bırakır mı? Sudan’daki tarım arazisine para yatıracağımıza, kendi üreticimize versek, tarım uçar. Ben mantık erdiremiyorum. Kendi arazilerimizi betonlaştırıyoruz. Ancak başka yerden tarım arazisi alıyoruz. Tarımın kıymeti bilinmiyor, ben ona üzülüyorum” diye konuştu.

KRİZDE AMERİKA BAHANE

Ekonomik krizde Amerika’nın bahane olduğunu ve krizin nedeni olarak politikaları gösteren Başkan Akcan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu politika ile bu ülke batacak. Hiç kimse kusura bakmasın ancak kimse Amerika’ya şuna buna suç bulmasın. Suç politikalarımızda. Ülke üretmiyor, tembelliğe gidiyor. Ben çiftçimize güveniyorum. Ancak çiftçi para kazanamayınca işi bırakmak zorunda kalıyor. Gençlerimize çok üzülüyorum. Gençlerimiz artık tarımdan uzaklaşıyor. Tarım Suriyelilere kalacak. Çiftçi olan gençlerimize artık kız vermiyorlar. Tarım işçilerini herkes artık yetersiz görüyor ve kızlarını tarım işçilerine vermiyorlar. Tarım atıl durumda.”

KİMSE KONUŞMUYOR

Üretimde yaşanan düşündürücü tablo karşısında kimsenin konuşmadığını belirten Başkan Nevzat Akcan, üreticilerin kazanamadığını söyledi. Başkan Akcan, “Çalıştıracak adam bulamıyoruz. Eskiden Suriyeliler çalışıyordu. Ancak onlarda şimdi ağa oldu, onlarda bu işi beğenmiyor. Devlet işsizlik maaşı veriyor ve insanları tembelliğe sevk ediyor. En revaçtaki sektör, şu anda bitmek üzere. Haldeki 50 yıllık dükkanı ağlaya ağlaya sattık. Onun yerine kahveci açtı. Adam üretimi kapatıyor, yerine tüketim yapacağımız dükkan açıyor. Ülkenin geldiği hale bak sen. Çünkü üretim yapan adam kazanamıyor. Bu düşündürücü tablo karşısında kimse konuşmuyor. Kimse konuşamıyor” ifadelerini kullandı.

“BU ÜLKE BATACAK”

Tarım bakanının kendilerine umut olmadıklarının da altını çizen Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Nevzat Akcan, “Tarım bakanımız geçtiğimiz günlerde çıkmış tüketiciye sesleniyor. Bakan beni temsil edemez ki. Tarım Bakanı bize hiç umut vermedi. Bakan bey bana hitap etmiyor. Sayın üreticilerimiz demiyor, sayın tüketicilerimiz diyor. Öncelik üretim olmalı. Tarım adına çok öfkeli ve doluyum. Ben artık şu dükkanı nasıl bıraksam nasıl kaçsam diye düşünüyorum. Bu ülke batacak” şeklinde konuştu. Bu arada Sudan tarafından Türkiye’ye tahsis edilen 780 bin 500 hektarlık tarım alanında hazırlıklar sona eriyor. İlk etapta TİGEM, Sudan’da 12 bin 500 hektar büyüklüğündeki arazide örnek çiftlik kuracak. Çiftlik, özel sektöre örnek teşkil edecek. YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER