Pul deyip geçmeyin. Bir pul yeri geldiği zaman sizi hem duygulandırır hem de hüzünlendirir. Pul, posta ücretinin ödentisidir. Çeşitli tarihlere tanıklık eden ‘Pul’u siz Gündem Gazetesi okurları için araştırdık ve hikayesini gözler önüne serdik

Pul, zarf üzerinde sanki para gibi… Pul’un esas amacı, posta ücretinin ödendiğini gösterir. Zarfların üzerine yapıştırılır. Pulu yapıştır, duyguları ulaştır sloganıyla pul teknolojiye inat ayak diretiyor. Pulun esas amacı, posta ücretinin ödendiğini gösterir. Zarfların üzerine yapıştırılır. Eskiden ilkokullarda öğretmenler sınıfı topluca PTT binasına götürür ve burada ne yapıldığını uygulamalı olarak gösterirdi. Sınıflarda yazılan mektupların üzerine alıcı ve gönderenin ismi yazıldıktan sonra pul alınıp yapıştırılır ve mektup kutuya atılırdı. Sonra da cevap beklenirdi heyecanla.. Pul’un hikayesi ‘’Ben bir posta puluyum’’ diyerek başlıyor…Posta pulu, ilk olarak Osmanlı Devleti 1 Ocak 1863 tarihinde kendine ait ilk posta pulunu basarak 13 Ocak 1863 tarihinde posta da kullanmaya başlanmıştır. İlk Türk Pulu Darphane-i Amire’de basıldı ve üzerinde o zamanın padişahı olan Sultan Abdülaziz’in tuğrası bulunuyordu. Ülkemizde posta pulunun yolculuğu böylece başlamış oldu…

ATATÜRK PULU

Yıllar geçtikçe, basılan pullar çoğaldı. Cumhuriyet döneminde üzerinde Atatürk resmi bulunan pullar o döneme damgasını vurdu.  Yurt dışı pul müzelerinde cumhuriyet dönemi pulların dışında Osmanlı imparatorluğuna ait pullar da yer alır. Nostaljik bir PTT pul müzesi salonunda tarih gözlerinizin önünde canlanır gibi olur.  Ankara’daki bu müze de Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi başta olmak üzere, orijinal tematik pul koleksiyonu, dünya pulları çocuk pulları ve mektup dünyası bulunur. İlgiyle izlenen Atatürk pullarını bizzat kendim Ankara PTT müzesini gezerek sizler için çektim. Ayrıca çocuk pulları üzerinde sevimli evcil hayvanlar ile çizgi film karakterleri ve Nasrettin Hoca’nın resimleri ile çeşitli figürler bulunuyor…

BEN BİR PULUM

Bir kâğıt parçası zannetmeyin beni,

Usta ellerde sabırla işlenip hayat bulur ruhum,

Bir zarfın köşesinde başlar tarihe yolculuğum,

Bazen hüznü, bazen neşeyi taşısa da mektuplar,

Ben geçtiğim her duraktan yeni anlamlar toplar dururum.

Ne zaman ki beni özenle saklayacak bir el bulsam,

Bütün değerlerim ve güzelliğimle ona teslim olurum…

Ben bir posta puluyum…

DÜNYADA İLK PUL: Dünyadaki filateli tarihinin ilk posta pulu, 1 Mayıs 1840’ta, İngiltere’de “Penny Black” adı ile basılmıştır. Pulun mucidi Sir Rowland Hill isminde bir posta müfettişidir ve bu posta pulunun üstünde İngiltere Kraliçesi Viktorya’nın portresi bulunmaktadır.

OSMANLIDA İLK PUL: Osmanlı Devleti, 1863 yılında ilk posta pulunu bastı ve postada kullanmaya başladı.  Böylece, Asya’da yapışkan posta pulu basan ikinci bağımsız devlet Osmanlı Devleti oldu. Bu pul; Konstantinopolis matbaasında tasarlandı ve basıldı. Yazımı tamamıyla Türkçe olup Arapça el yazısı kullanılmıştır. Bu pullar 2 Kuruş ve 5 Kuruş olmak üzere 2 değerden oluşmaktadır. Osmanlı İmparatorluğundaki ilk pul ise; 1863 tarihinde üzerinde o zamanın padişahı olan Sultan Abdülaziz’in tuğrası yer aldığı puldur.

CUMHURİYETİN İLK PULU: AY VE YILDIZ: 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk pulu ay ve yıldızdan oluşuyordu. Yeni Cumhuriyet’in pulları ulusal kulisi ve Mustafa Kemal’i gösteriyordu. 1931 yılında Türkiye, Mustafa Kemal’i gösteren çağdaş pul basımına başladı. Mustafa Kemal bundan sonra Türkiye Pullarının genel konusu olmaya devam edecekti. Takip eden on yıl içinde Türkiye’nin pul basımı çok çeşitli hale geldi. 1937 yılına kadar Türkiye’nin pulları oyma baskı veya tipografi yöntemiyle basılıyordu. 1937 yılında litografi, 1938 yılında ise foto gravür yöntemiyle pul basıldı. 2012 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti Pulları PTT’nin kendi matbaasında dijital baskı yöntemiyle basılmaktadır. Pul Çeşitleri, ‘’ Anma pulu, Sürekli pul. Resmi pul, Anma bloku, Yabancı ortak pul.’’

PULDA HOBİ

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde pullar çoğaldıkça biriktiler ve bu pulları biriktirmek bir ‘’HOBİ’’ oldu. Böylece Filateli ortaya çıktı. Bu durum bir posta pulunun ulaştırma ve iletişimden çok daha fazla bir anlam kazanmasını sağladı. Posta pulunun esas amacı posta ücretinin ödendiğini göstermektedir. Hobi olarak biriktirilen bu pullarla bir tarih oluşuna tanıklık edersiniz müzelerde…

FİLATELİ NEDİR?

Filateli, Yunanca philos (sevgi) ve ateles (vergisiz) kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşan bir kelimedir. Filateli yani pulculuk, posta pulların koleksiyon haline getirme hobisidir. Filateliyle uğraşanlara filatelist denir. Her filatelistin ilgilendiği ve koleksiyon yaptığı farklı bir dönem vardır. Filateli bir sürü konu ve tema içerir. Türk filateliside üç bölümde incelenir. Osmanlı dönemi, Anadolu hükümeti dönemi ve Cumhuriyet dönemi.  Hatay ve Kıbrıs pulları da Türk filatelisinin içerisinde yer almaktadır.

KİŞİSEL PUL

PTT, dünyada az sayıda ülkede uygulaması bulunan “KİŞİSEL PUL” hizmeti ile gönderilerinizde kendi logonuz veya fotoğrafınızdan üretilmiş kişisel pulunuzu kullanma imkanı  tanımaktadır. Bu yeni hizmeti ile PTT, tanıtım ve reklam amaçlı olarak, kuruluş yıldönümü, bayram, yeni yıl vb. özel günleri kutlamak, belli bir olayı anmak gibi amaçlarla sizin seçip belirlediğiniz bir objenin resmini pul haline getirmektedir. Basılan bu pulları kullanarak göndericiler,  hem tanıtımlarını farklı bir yolla yapmakta hem de posta için ayrıca bir ücret ödememektedir. Müze de çektiğim resimler de pul üzerinde bazı sanatçılarında fotoğrafları bulunuyor.

 MÜZE 

PTT Pul Müzesi, Türkiye’nin merkezinde Dünya çapında bir kültür merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Modern müzecilik anlayışı ile tasarlanan binada Dünya Pulları, Osmanlı Devleti Pulları, Anadolu Hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları ve 7 ayrı temadan oluşan Tematik Pullar Çocuk pulları ve mektup dünyası sergilenmektedir. Ayrıca; Geçmişten Günümüze Posta, İstiklal Harbinde PTT ve Nostaljik PTT alanları da müzede gezebilecek bölümlerdir…