Bankalar tarafından müşterilerinin günlük yaşamlarını kolaylaştırması için kullanıma sunduğu temassız kredi kartları dolandırıcıların yeni kazanç kapısı oldu. Konu hakkında konuşan Gündüz, tüketiciler dolandırıldıklarında yasal haklarının mevcut olduğunu söyledi

Teknolojinin gelişme gösterdiği son yıllarda büyük işletmeler ve şirketler tarafından kullanıcıların gündelik yaşamlarını pratikleştirmesi için farklı aplikasyonlar hizmete sunuluyor. Özellikle son birkaç yıl içerisinde bankalar tarafından tüketicilerin gündelik hayatlarında alışveriş yaparken ya da toplu taşıma gibi hızlı olunması gereken yerlerde insanların yaşamını kolaylaştıran uygulamaları müşterilerinin kullanımına sunuyorlar. Bu uygulamalar arasında yer alan temassız kredi kartı özelliği müşterilerin hayatlarını bir yandan kolaylaştırırken bir yandan da bazı olumsuz durumlar ile karşı karşıya bırakıyor.

SÖZLEŞMEYE ŞART

Bu olumsuz durumların başında gelen temassız kredi kartı dolandırıcılığı yaşayan ve parasını dolandırıcılara kaptıran tüketicinin yasal haklarının mevcut olduğuna vurgu yapan Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Neşet Gündüz, “Böyle bir dolandırıcılık ile karşı karşıya kalan tüketici, bankadan gelen kredi kartı ekstresini aldığı zaman hemen bankaya giderek, ekstrede yazan bilgiler doğrultusunda, öyle bir harcama yapmadığını söyleyerek veya bankasına bir uyarı dilekçesi yazarak ve yaptığı sözleşmeye şart koyacak ve sözleşmede en küçük harcama bile yapmış olsam dahi bana mesaj yolu ile iletilmesini istiyorum, bankanın bu harcanma bana ait değildir mesajı almadığı sürece ödeme yapabilirsiniz şeklinde bankalara bir talimat verilmesi lazım ki bu tür temassız kredi kartları dolandırıcılıklarına ve dolandırıcılara karşı tedbir niteliğinde olsun” diye konuştu.

İŞLETMEDE SORUMLU

Yakın zamanda temassız kredi kartı dolandırıcılığı konusunda kendilerine herhangi bir mağdurun gelmediğini söyleyen Neşet Gündüz, böyle bir olay yaşandığı takdirde vatandaşların Tüketici Hakları Hakem Heyetleri’ne müracaat edebileceklerini belirtti. Gündüz, “Böyle bir durum olduğu takdirde bunu yapan kişi veya kişiler nitelikli dolandırıcıdır. Türk Ceza Kanunu karşısında bu kişiler suçludur. Tüketici ve banka istediği takdirde davacı olabilir. Tüketici ve banka davacı olduğu zaman ise bu dolandırıcılar, gerekli olan hukuki yaptırım ile karşı karşıya kalırlar ve adalet önünde yargılanırlar. Dolandırıcılık eğer bir mağazada olmuş ise burada mağazada sorumlu durumdadır. Pos makinesinden para nerede çekildiyse, çekilen yer birinci derecende sorumludur. Mağaza sahibi ya da işletmeden paranın tüketiciye iadesi istenebilir” dedi.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM

Son günlerde sosyal medya ve internet ortamında bazı görüntüler kredi kartı kullanıcılarının kafasını karıştırdı. Bu görüntülerin içeriğinde bankalar tarafından kullanıcıların hizmetine sunulan temassız kredi kartı özelliğinin, temsili dolandırıcılar tarafından vatandaşların haberi olmadan pos cihazları ile gizlice yanına yaklaşılarak paralarını sanal ortamda nasıl gasp edildiğini gösteren görüntülerdi. Görüntülerin büyük bir hızla sosyal medyada yayılmasının ardından vatandaşlar dolandırıldıkları takdirde nasıl bir yol izlemeleri gerektiği tartışma konusunu haline geldi. Bankaların belirli bir tutar altındaki harcamalar için onay vermediği temassız kart kullanımlarında tüketicilerin bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı tedbirli olması gerekiyor. AHMET ARĞILLI/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER