Dün Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikel Tuncer ile ANTEPE Yönetim Kurulu Başkanı Cem Oğuz ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. Tuncer, ATSO’nun sadece müfettişe yazdığı bilirkişi raporunun Türel’de olmasına dikkat çekerken, Oğuz’da yapım maliyetlerinin yüksekliğini ortaya koydu.

Antalya Orman İşletme Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Odasından dev yatırım: BİLGİ İÇİN TIKLAYIN: https://www.kisa.link/MSj4

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel ile yeni yönetim arasındaki tartışma günden güne alevleniyor. Önceki gün basın toplantısı düzenleyen Türel, daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından malzeme alımlarındaki fahiş fiyatları gözler önüne sermişti. Türel’de önceki gün aynı kalemleri ANTEPE’ye kaça mal ettiklerini faturalarla açıklamıştı.

Dünde Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer ile ANTEPE Yönetim Kurulu Başkanı Cem Oğuz basının karşısına geçti. Konuşmasının başında kendisi ile ilgili bir gazetede yayınlanan haberi eleştiren Tuncer, o günkü gerçek konuşması ile ilgili bir görüntü izletti. Genel Sekreter Tuncer, bu medya gurubunun olayı çarpıttığını gözler önüne serdi. Daha sonra Konyaaltı Sahil Projesi ile ilgili açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, “Sayıştay, Mülkiye Müfettişleri raporları, Çevre Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı tespitleri ve Belediyenin ilgili birimlerinin rapor ve tespitleri sonucunda burada bedel tespitinin Emlak İstimlak Daire Başkanlığı’nca yapıldığı ortaya konmuştur. Fiyat tespitinin bu daire bünyesindeki Emlak Şube Müdürü ve 2 bilgisayar işletmeni tarafından yapıldığı, bedel tespitinin hiçbir belge ve bilgiye dayanmadığı, ATSO Borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden hiçbir şekilde soruşturmadığı anlaşılıyor. Mülkiyeti belediyeye ait olan yer için de hiçbir fiyat takdiri yapılmadığı, Fiyat Taktir Komisyonu’nun hayali olduğu belirleniyor. Ayrıca muamman bedelin hatalı ve düşük belirlenerek belediyenin gelirlerinin azalmasına ve kamunun zararına yol açtığı belirtiliyor. Devlet İhale Kanunu’na göre ihalede açıklığın ve rekabetin sağlanması esastır. Bu hükme aykırı olarak rekabet şartlarının oluşmasına engel olunduğu işle hiç bir ilgisi bulunmayan katılımı oldukça kısıtlayan ve zorlayıcı bir şartın öngörülmüş olduğu söz konusu firmanın da büfelerin tamamını kendisinin işletmeyip, yeterlilik şartını taşımayan alt kiracılara kiraladığı tespit ediyor rapor. Yine ihale şartnamesine konulan maddelerin çok az sayıda katılım olmasının planladığının emareleri olduğu belirtiliyor raporda. Rekabetin oluşmaması nedeniyle belediyenin zarar ettiği hususu belirtiliyor. İçişleri ve Sayıştay tarafından bu kadar vahim tespitler yapılmışken ve Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 18. maddesi Büyükşehir Belediye Başkanına belediyenin hak ve menfaatlerini izlemek alacak ve gelirlerini tahsilini sağlamak zorunluluğunu verirken böylesine hukuka aykırı bir ihaleyi iptal etmemek kamu görevlilerinin yapmış olduğu hukuka aykırı tespitleri yok saymak mümkün değildir” dedi.

ÖNEMLİ İDDİA

Tuncer, daha sonra çok önemli bir iddiayı da gündeme taşıdı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer sözlerine şöyle devam etti:

“Eski yönetimin dün yaptığı toplantıda müfettişin siyasetle ilişkisi olmayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kiralamalarla ilgili rayiç bedeli tespit ettiğini, geçen hafta sonuçlandığını, ATSO Gayrimenkul Değerleme uzmanlarının bu kapsamda kiralanan ticari alanların çıplak arazi rayiç bedelinin 5 milyon 811 bin 882 lira, üzerindeki ticari ünitelerle birlikte 8 milyon 717 bin 481 lira olduğunu bildirildi. Bende o toplantıda duydum. Mülkiye müfettişinin incelemesi halen devam etmekte. Halen raporun sonucu ya da müfettişin yaptığı araştırmalar belediyemizle paylaşılmamış, müfettişin yürüttüğü işlemler aleniyet kesbetmemiştir. Tarafımıza tebliğ edilmemiştir. Yayınlanmamış bir bilgiye nasıl ulaşılabiliyor ben bunu sizlere sormak istiyorum. Bizler süreci bu kadar şeffaf bir şekilde götürmeye çalışırken, kapalı kapılar ardında neler yapıldığını da kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Rapor henüz aleniyet kesbetmedi, tarafımıza tebliğ edilmedi.” Cansel’in bu iddiası eski Başkan Türel ile soruşturmayı yürüten Bakanlığın ilişkide olabileceği iddialarını gündeme getirdi.

ZARAR DEVAM EDECEK

Zararın büyüklüğüne de dikkat çeken Genel Sekreter Cansel Çevikol Tuncer, “Biz şimdiye kadar 20 milyon 979 bin 465 lira kira geliri elde ettik. Kiralamadan belediyemizce Defterdarlık ve Vakıflara ödenen kira ve arz bedelleriyle işletme giderlerinin toplamı 35 milyon 998 bin 581 lira. Borçlanma ile 254 milyon 289 liraya yapılan tesisi için 2 yılda 15 milyon 19 bin lira da ödeme yapıldığı dikkate alındığında yıllık 8-10 milyon lira zarar edileceği ve kira süresi olan 28 yıl boyunca bu zararın süreceği ortadadır. Hiçbir kişi veya kurum hedef alınmamış sadece kamunun zararına göz yumulmamıştır. Halkımızın yanında olup kamu yararını gözetmeye devam edeceğiz” dedi.

OĞUZ’DA ELEŞTİRDİ

Daha sonra söz alan ANTEPE Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Baş Danışmanı Cem Oğuz, Konyaaltı Projesi’nde yarışma projesine sadık kalınmadığını söyledi. Fotoğraflarla da bu durumu gözler önüne seren Oğuz, “Projeye göre bu alanda 33 büfe, 41 dükkan 6 kafe olması gerekiyor. Ancak yerel seçimlere iki gün kala 29 Mart 2019 günü proje tadilatı ve ruhsat tadilatı ile 41 dükkan 53 dükkana alanlar korunmak kaydıyla çıkartıyor. Bunu yarışma projesinde yapıyorsun. 17 Kasım 2016 ve 19 Ocak 2017 tarihlerinde yap-işlet-devret modeliyle 129 milyon 471 bin lira bedelle ihaleye çıkarıyorsun. Bu ihalenin tüm işletme giderleri kiracıya ait. Bu son derece doğaldır. Yap-işlet-devret modeli burada tercih edilen bir modeldir. Çünkü paranız yok. Bu modelde yüklenici hem inşaatı yapıyor, hem de kira veriyor. 4 ayrı Belediye Başkanı tarafından 4 ayrı proje bu şekilde yapılmıştır. Belediyenin cebinden para çıkmadan proje yapılmış, 10 yıllığına üstelik işletme giderleri şirkete ait. Ayrıca birde 10 yıl boyunca da kira alıyorsunuz. Yatırım bedelinin 5 – 6 yıl arasında amortisman süresi var. Kalan sürede işletmeciye kar olarak kalıyor. Ancak belediye burada bu modelden vazgeçiyor. Ben buraya kaynak buldum deniyor. Borçluyken yine kredi alınıyor ve ihale tarihinden 1 yıl sonra aynı inşaat 254 milyon lira bedelle kendisi tarafından imal ediliyor” dedi.

MİLYONLARCA LİRALIK ARTIŞ

Bir yıl da bu kadar fiyat artışının normal olamayacağını belirten Başkan Cem Oğuz, “ANTEPE işi belediyeden aldıktan sonra tam 45 parça işi doğrudan teminle yaptırıyor. Burada sıkıntılar var. Sayıştay bile 21 B ihale yerine doğrudan alım yapılmasını eleştiriyor. Bu kadar büyük rakamlarda doğrudan alım, sel, felaket, salgın hastalıklar durumunda işi pratik hale getirmek için yapılan bir alım türüdür. Konyaaltı’nda bunlardan hangisi oldu? İş devam ederken sürekli proje ve malzeme değişmiş. Örneğin asfalt yol, granite çevrilmiş. Birde bu şekilde yüzde 20 iş artışı yapılarak üste çıkılmış” dedi. Çok konuşulan duba konusunda da açıklama yapan Cem Oğuz, “Kaça alındığı, belediyeye kaça satıldığı ortada. Biz kalıbını döktürerek belediyeye bin liranın üzerinde mal olan bu dubaları, 13 liraya mal edecek durumdayız” diye konuştu. Ali ÇOM