AYFER ŞİMŞEK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Üreticinin sorunlarının katlanarak arttığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Vahap Tuncer, “Çiftçinin temel sıkıntısı ürettiği ürünü hak ettiği değerde satamamak. Üretici sahipsiz. Üretici mutlu değil, girdiyi sağlayanlar mutlu değil, tüketici mutlu değil” dedi

Üreticinin sorunlarının katlanarak arttığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Vahap Tuncer, üreticinin umutsuz ve mutsuz olduğunu belirterek, Türkiye’de sorun üretip üretmemek değil. Çiftçi zor koşullarda alın teri ile üretmeye çalışıyor. Sorun üretilen ürünün pazara sunulmasında. Bizde üretici fiyatlarıyla pazar ve market arasındaki fiyatlar arasında 3-4 kat fark var. Bu fiyat farkı arasında üretici para kazanamazken aracılar zararsız para kazanıyor. Çiftçinin temel sıkıntısı ürettiği ürünü hak ettiği değerde satamamak. Türkiye’de çare olarak sözleşmeli üretim gösterilmişti. Sanayiciler domatesi sözleşmeli olarak alıyorlardı. Ancak sözleşmeli üretimin alt yapısı doğru kurulmadığı için burada da çuvalladık” ifadelerine yer verdi.

“ALIN TERİNİ KORUSUN”

Üreticinin kooperatiflerin altında birleşmesi gerektiğini söyleyen Başkan Tuncer, “Üretimi bırakanlarda oluyor. Pandemi döneminde iki tane ayakta duran sektör gördük. Biri tarım diğeri ise sağlık. Tarım sektörü ayakta kalmak için çaba sarf ediyor. Buna da destek verilmeli. Bizde herkes tarımsal faaliyetini kar odaklı yapıyor. Planlı bir tarım yerine ben bu sezon nasıl kar ederim diye tarım yapılıyor. Üretici sahipsiz. Üretici kendi kendine sahip çıkmaya çalışıyor. Üretici kendine sahip çıkmazsa kimse üreticinin alın terine sahip çıkmaz. Üretici mutlu değil, girdiyi sağlayanlar mutlu değil, tüketici mutlu değil. Bir tek araçlar mutlu. Kimsenin mutlu olmadığı bir yapıda ülke ekonomiye de katkı sağlanmaz. Günübirlik planlar yapılıyor. Türkiye’de maalesef böyle bir yapı var. Üreticiler alın terlerine sahip çıkmak istiyorsa kooperatifler altında birleşmeli. Üretici örgütlerinde kurutma fabrikaları olsaydı. Domates 30 kuruşa satılmazdı. Çiftçi 30 kuruşa domates, salatalık satamıyor, tüketici bir buçuk 2 liraya alamıyor” şeklinde konuştu.