AYFER ŞİMŞEK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Hal fiyatlarında artışın yaşanabileceğini söyleyen ANTKOMDER Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Üretimde kelebek etkisi var. Girdi maliyetleri yükselince üretici, üretemiyor. Öyle olunca mallar az geliyor. Bu durumda da üretici ürünleri pahalıya alıyor. Bunu çözmemizin tek yolu üreticiyi desteklemek” dedi

Hal fiyatlarında artışın yaşanabileceğini söyleyen Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Hasan Ali Yılmaz, “Hal fiyatlarında artış var. Özellikle de domateste. Sıcaklardan dolayı domateslerin ilk dölleri zayıf. Döller az tutu. Ondan dolayı verimde düşüklük var. Ancak bu hava şartından kaynaklanıyor. Sezon yeni başlıyor. Fiyatlar şu an yüksek gibi gözükse de hava şartlarından dolayı tonajlar düşük. Bir tek domates değil diğer ürünlerde de fiyat artışı var. Tabi şunu da hesaba katmak gerek çiftçinin de masrafları arttı. Yayla bitmek üzere sahil kısmı yeni başladı. Bir sezon geçişi var. Bu sezon geçişi tezgahlara yansıyacak. Yansıması da gerek. Kaliteli mallarda azaldı. Kalitesiz mallarda 5 buçuk liraya satılıyor. Şu anda geçiş dönemi olduğu için yeni çıkan mallar zayıf olur. Yaylalar bozuldu Antalya düzelmeye çalışacak. Bundan sonraki üretim malları düzelmeye başlayacak” ifadelerine yer verdi.

“ARTIŞ YAŞANABİLİR”

Ürün fiyatlarında artış yaşanabileceğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Fiyat artışı olur. Fiyatların bu yıl düşük olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü çiftçinin girdi maliyetleri arttı. Enflasyonda var bunları görmezden gelemeyiz. Hal öyle olunca da fiyatlarda artış olacağını düşünüyoruz. Üretici iki liraya ürün satarsa zarar edecek. Çiftçilerin girdileri yükseldiği için üretim azaldı. Hal böyle olunca da fiyatların yükselmesi kaçınılmaz. Fiyatlar ister istemez yükselecek ki çiftçi girdilerini karşılayabilsin. Çiftçi de üretemez hale geldi. Çünkü girdi maliyetleri çok yükseldi. Biz çiftçinin desteklenmesini istiyoruz. Ürünlerin 2,3 liranın altına düşmemesi gerek. Bir kelebek etkisi var. Girdiler artıkça üretim yapılmıyor, üretim yapılmayınca az ürün çıkıyor. Hal öyle olunca tüketici ürünü yüksek fiyata alıyor. Sebze fiyatları yüksek değil. Bunun bir maliyeti var. Çiftçi maliyeti karşılayamıyor. Ekemiyor, tarımı bırakıyor. Öyle olunca da sebze fiyatları yükseliyor” şeklinde konuştu.