Günümüzde uykusuzluk problem olmaktan çıkıyor. Geceleri güzel bir uyku için yediklerinize dikkat edin. Uzmanlar, uykusuzluğun yenilen yiyeceklerle miktar ve zamanları ile doktor tavsiyelerine uyulmasıyla aşılabileceğini açıkladı

Stres, sadece beyni değil tüm vücudu alarm durumuna geçirerek uykuya dalmayı zorlaştırır ve savunma psikolojisiyle sürekli tetikte beklenmesine neden oluyor. Depresif ruh hali de, uykusuzluğun en yaygın nedenlerinden biri. Ciddi seyreden uykusuzluk durumlarında uykuya dalma veya sürdürmede güçlük, yani uykusuzluk toplumda her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık problemi. Uykusuzluk her yaşta görülür. İnsanların çoğu bir veya iki gece uykusuzluk çeker, ancak bu durum bazen haftalar, aylar ve hatta yıllarca sürebilir. Uykusuzluk en sık kadınlar ve ileri yaştaki kimselerde görülür. Uyum bozukluğuna bağlı uykusuzluk birkaç gece süren uykuya dalma veya sürdürme problemidir. Uyum bozukluğuna bağlı uykusuzluk üç aydan daha kısa sürer. Bu tip bir uykusuzluk genellikle heyecan veya stres altında oluşur. Çocuklar, örneğin, sonbaharda okulların açılmasından hemen önce uykularında çok sık döner ve hareket ederler. Uykusuzluk önemli bir sınavın veya spor aktivitesinin öncesindeki gece ortaya çıkabilir. Erişkinler önemli bir iş toplantısı öncesinde veya bir aile bireyi veya yakın arkadaşı ile bir tartışma sonrasında sıklıkla kötü uyurlar. İnsanlar evlerinden uzakta olduklarında daha kolay uyku problemine sahip olma eğilimindedirler. Zaman dilimi ötesindeki yolculuklar uyum bozukluğuna bağlı uykusuzluğa neden olabilir. Yatma vaktine yakın bir zamanda yapılan egzersiz (dört saat içinde) veya hastalıklar da bu tip bir uykusuzluğa neden olabilir. Stresli durum sona erdiğinde ya da kişi uyum sağlamaya başladığında uyku normale döner.

SÜREKLİ UYKUSUZLUK

Kronik uykusuzluk aylarca sürer. Uykusuzların çoğu uykuları hakkında endişelenirler. Ancak tüm uyku problemini uykuya dair endişeye bağlamak yanlıştır. Yapılan bir çalışma bu tip uykusuzluğu olan hastaların uykuda solunum veya anormal kas aktivitesine sahip olabileceği gösterilmiştir…

GÜNLÜK YAŞAM ÖNEMLİ

KAHVE ÇAY VE İLAÇ ALIMI: Kahve insanları uyanık tutar. Eğer geceleyin kahve içerseniz, uykuya dalmanızı engellemese dahi, uykunuz daha az dinlendirici olur. Nikotin de insanları uyanık tutar, sigara içiciler içmeyenlere göre daha uzun sürede uykuya dalarlar. Birçok ilaç içerisinde uyarıcı madde içerir. Bu ilaçlar arasında kilo verdiren ve alerji ve astım ilaçları yer alır. Bazı soğuk algınlığı ilaçları da uyarıcı içerir.

ALKOL: Yatmadan önce içilen bir bardak şarabın uyumanıza yardımcı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak alkol, çabuk uykuya dalmanızı sağlamakla birlikte, sizin tüm gece boyunca uyku içerisinde kısa sürelerle uyanmanıza neden olur.

İŞ SAATLERİ:  Eğer gece çalışıyorsanız, uyku problemine sahip olmanız daha olasıdır. Bu durum çalışma saatleri sürekli değişen kimseleri kapsar. Ayrıca gece veya sabah erken saatlerde çalışanları da içine alır. Hafta sonlarında dahi aynı programın sabit tutulması önemlidir. Bu, vücudunuzu belirli zamanlarda uyumaya ve diğer zamanlarda uyanık kalmaya programlamaya yardımcı olur. Her sabah aynı saatte uyanmak uyku şeklinizi sabitlemek için bir yöntemdir. Bir rutine sahip olmak önemlidir.

SPOR:  Dinlenmenin ve sakin bir yaşam tarzının uykusuzluğu engellediğini düşünebilirsiniz. Aslında, çok az ya da hiç egzersiz yapmayan kimseler geceleri uykuya dalma güçlüğü yaşarlar. Düzenli egzersiz insanların daha iyi uyumasını sağlar. Egzersiz yapmak için en iyi zaman öğleden sonrasıdır. Yatma vaktine yakın egzersiz yapmayın. Yatma vakti ile egzersiz sonrası kalp hızınızın yavaşlaması arasında en az iki saat bırakın.

UYKU İLAÇLARI:  Uyku hapları doktorunuzun kontrolünde kullanılmalıdır. Bazı uyku hapları, eğer her gün kullanılırlarsa, birkaç hafta sonra işe yaramaz hale gelir.

UZMAN TAVSİYESİ

Dr. Hasan Ali Şimşek, uykusuzluğun günümüzde sorun olmaktan çıktığının müjdesini verdi. Uykusuzluk çekenlerin mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini belirterek, ’Önce uykusuzluğa neden olacak faktörleri belirleyip, onları ortadan kaldırmak ve yaşam tarzını değiştirmek gerekiyor. ’dedi.

ALINAN GIDALARA DİKKAT!

Uykusuzluğun başlıca nedenlerinin başında alınan gıda maddelerinin geldiğini de hatırlatan Uzmanlar şunları söyledi; ‘’Bunların başında ise yenilen ve içilen gıda maddeleridir. Yatma vaktinden önce yapılan spor, uyku ilaçları, alkol, çalışma saatleri, (Özellikle gece çalışanlar ) içilen çay kahve ve uyku hapları, stres ve gıda maddelerinin miktarı ve hangi saatlerde alındığı. .Ayrıca yenilen sebze ve meyvelerden alınan D, E, C, B6 vitaminleri ve miktarları da çok önemli. Negatif değil pozitif olun.  Herkesin uyku problemi farklı olduğu için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.’’ AYFER ŞİMŞEK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER