Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte hayata geçirilmesi beklenen 2020-2021 eğitim öğretim sistemi  velilerin kafalarında soru işaretleri bıraktı. Konuyla ilgili açıklama yapan VELİ-DER Şube Başkanı Füsun Sarsılmaz, okullarda uygulanacak yeni tatil ve eğitim sisteminin velileri tedirgin ettiğini söyledi

Yeni yasal düzenlemeyle hayata geçirilmeyi bekleyen eğitim sisteminin 2020 yılında nasıl olacağı merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un tanıttığı yeni ortaöğretim modeliyle liselerde reform niteliğinde uygulamalar hayata geçirilecek. Buna göre, yeni lise sistemi ilk olarak 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıflardan başlayacak ve kademeli bir geçiş süreci olacak. Yeni sistemde ders sayısı 9. sınıfta sekize, 10. sınıfta ve 11. sınıfta dokuza, 12. sınıfta ise yediye düşürülecek. Öte yandan, birçok ders de seçmeli hala getirildi. Buna göre, 9’uncu sınıfta beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, müzik, sağlık bilgisi, trafik kültürü mecburi ders olmaktan çıktı. Ayrıca fizik, kimya, biyoloji dersleri yerine birinci dönemde, doğa bilimleri deneyimi, ikinci dönemde doğada enerji ve enerji dönüşümleri geldi. Tarih ve coğrafya derslerinin yerini ise birinci dönemde sosyal bilimler deneyimi, ikinci dönemde sosyal bilim çalışmaları aldı. Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Öğrenci Veli Derneği (VELİ- DER) Antalya Şube Başkanı Füsun Sarsılmaz, “Yeni uygulanacak olan eğitim sistemiyle ilgili velilerin aklında ‘Yararlı bir sistem olacak mı?’ şeklinde soru işaretleri var. Zorunlu ve temel derslerin seçmeli olması iddiasına ise velilerden büyük tepkiler var. Temel dersler olmazsa olmaz. Böyle bir düşünce ise kesinlikle kabul edilemez. Velilerin aklında zorunlu matematik, Türkçe derslerinin yanında bir de seçmeli matematik ve Türkçe dersleri konulacağı yönünde ön fikirler var. Eğer ki böyle bir durum yaşanırsa öğrenciler ve gelecekteki nesil başı boş ve bilinçsiz yetişmiş olur. Veliler bu konuda çok endişeli” dedi.

“ARA TATİLLER İYİ OLMADI”

Okullarda uygulanacak bir diğer sistem değişikliği ise yeni gelen tatil sistemi oldu. Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak. 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019’da başlayacak. 18-22 Kasım 2019’da hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün olarak ilk ara tatil yapılacak. 25 Kasım’dan 17 Ocak’a kadar birinci dönem devam edecek. Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün olacak. İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak. 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek. Okullarda yeni uygulanacak olan tatil sistemiyle ilgili açıklama yapan VELİ-DER Şube Başkanı Füsun Sarsılmaz, “Yeni gelen tatil sisteminin de iyi olmadığını düşünüyorum. Çünkü çocuklar tatile girmeden bir hafta önce kendilerini salıyor. Tatil dönüşünde de bir hafta çocukların tekrar adapte olması ve toparlanma süreçleri oluyor. Öğrenci gelen tatiller nedeniyle daha çok rehavete kapılacak” şeklinde konuştu.

“KOLEJLER AZALTILSIN”

Kolej reklamlarının çok fazla olduğunu ve bu okullarında denetimlerinin sıkılaştırılması gerektiğini söyleyen VELİ-DER Şube Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

“Her köşe başında kolej reklamları görüyoruz.Son zamanlarda çok fazla kolej sayısı arttı. Bu okullar nasıl denetleniyor. Koleje maddi durumu iyi olan aileler gönderebilirken, maddi durumu iyi olmayan aileler köşe başına açılmış bakkal dükkanı gibi bekliyor. Şuanda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’ta bir özel okul sahibi. Eğitim sistemi artık eğitim üzerinden değil de, ticaret üzerinden dönüyor. Üzülüyoruz. Kolejlerde öğretmenlerin durumu çok kötü. Asgari ücretle çalışıyorlar. Hatta daha aşağı çalışan öğretenlerimiz var. Öğretmen olmak için yıllarını vermiş emek harcamış kişilerin değerleri bu olmaması gerekiyor. Eğitim sisteminin düzeltilmesi için önce özel okullara verilen teşviklerin azaltılması lazım. Özel okullarda okuyan veliler fazla rahatlık içerisindeler. Koleje verdik ‘Her şey bitti’ mantığıyla yaklaşıyorlar. Devletin özel okullara dur demesi, iki dudağının arasına bakar. Maddi durumu iyi olup koleje gönderen veliler eğitim sistemiyle ilgili bir şeylerin farkına varması gerekiyor. Devlet okuluyla, özel okulların müfredat konuları aynı.” EBRU KOÇAK /ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER