Kırcami, Özgürlük Bulvarı kısacası tüm Lara bu yıl sinek ve böceklerin istilasına uğradı. Zaman zaman gazetelerde bu tür çıkan haber ve yazıları birkaç cümlelik açıklama yapmaktan dahi kaçınan yetkililer, yaz ayının ortalarında vatandaşla sinek ve böcekleri kaderleriyle adeta baş başa bıraktılar.

Bu yıl sinek ve böceklerin özellikle Kırcami ve Lara bölgesinde yoğunlaşmanın nedenini düşünürken, gerçek bir anda önüme düştü.

Önceki gün bir arkadaşımın iş yerinin karşısındaki parkı 2 Büyükşehir Belediye görevlisi ilaçlıyordu. Ailece sinek ve böceklerden oldukça rahatsız olduğumuz için merakla yanlarına yanaştım. Bu arada onlarda sırtlarından ilaç yüklü galonları ağaç dibine indirerek dinlenmeyi tercih etmişlerdi. Sigara ikram ederek küçük bir sohbet ortamı yaratmak amacıyla söze başladım. Bu böcek ve sineklerin geçmiş yıllara oranla neden çok fazla olduğunu sorduğumda, saf ve temiz yürekleriyle gerçekleri önüme sergilediler.

‘’Abi, Bu yıl larva dönemi seçimlerin başlamasıyla ihmal edildi. O dönem Bakanlar, Genel Başkanlar, toplantılar çokça oldu. Birçok arkadaşlarımız seçim çalışmaları için bu amaçla kullanıldı. Toplantılara götürüldü. Partinin emrinde çalıştılar. Bu nedenle zamanında yapılamayan ilaçlamadan dolayı sinek ve böceklerin üreme dönemi geçti. Söz konusu olan Kırcami ve o bölge tam da böcek ve sineklerin üremesine en uygun alandır. Yeşil ve terkedilmiş tarım alanları bu bölgede çokça. Su birikintileri yeşil alan bu bölgede oldukça fazla bir avuç sulak bölgede milyonlarca sinek ürüyor. Bazen bu bölgede hala tarım yapmaya çalışanlar var. Bunların da kullandıkları gübre, bazen günlerce açıkta bekletiliyor. Açıkta bekletilen gübre küçük siyah sinek üretir. Bu sinek çok can yakar. Biz buna yakacık sineği deriz. Her gün ilaçlamaya çıkıyoruz ama maalesef o kadar çok şikayetler geliyor ki yetişemiyoruz’’ şeklinde anlattı.

Yukarıdaki işçinin yaptığı açıklamadan dolayı Antalya halkı seçim uğruna sinek ve böceklere teslim edildi. Vatandaşlar yakında ortaya çıkacak olan hastalık endişelerini taşırken yetkililerin yaptığı açıklama kan dondurdu. Uykunun en tatlı yerinde kulak yanında pike yaparak insanı çıldırtmanın yanı sıra pek çok tehlikeli hastalık da taşıyabiliyorlar. İşte sivrisinekler yoluyla bulaşan en tehlikeli Bölge hastalığı olan Layşmanyaz hastalığı…

Layşmanyaz hastalığını bulaştıran dişi tatarcık sineğini çıplak gözle görebilmek oldukça zor. Akdeniz ülkelerinde ve tropik ülkelerde yaşayan bu sinek, ülkemizde de büyük bir sorun oluşturuyor. Sadece dişi tatarcık sineği kan emiyor. Erkek veya yumurtlama döneminde olmayan dişi sivrisinekler ise tehlike teşkil etmiyor. Layşmanyaz hastalığının 10’u insanları etkileyen 30 farklı türü var. Köpekler başta olmak üzere pek çok hayvan türü de bu hastalıktan etkileniyor. Belirtiler: yüksek ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, bitkinlik ve bazı hastalarda kilo kaybı. İlk belirtilerin görülmesi haftalar, hatta aylar alabiliyor.

 

Hastalık deride, mukozada veya iç organlarda görülebiliyor. Halk arasında en bilini “şark çıbanı” adı verilen ve deride görülen tipi. Deride oluşan yaralar tedavi edilmediğinde bağ doku ve kıkırdak dokuya yayılabiliyor. İç organlarda görülen tipi karaciğer ve dalak gibi organlara saldırabiliyor.

Her yıl dünya çağında yaklaşık 12 milyon kişiyi etkiliyor. Tedavisi mümkün, ancak tedaviye geciktirmeden başlamak gerekiyor. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabiliyor. Aşısı bulunmuyor.