ÖSYM'nin açıkladığı sınav takvimi içerisinde DGS'ye ait tarihler de mevcut. Sınav hazırlıklarına devam eden adaylar, ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimi ile birlikte araştırma yapmaya başladı. Binlerce adayın merak ettiği DGS başvuru tarihleri, sınav tarihi ve sınav sonuçlarının açıklanma tarihi hakkında merak edilenleri haberimizde derledik.

Sinav Simulasyonunda Uzun Kuyruklar Olustu

DGS NEDİR?

2 yıllık üniversitelerden mezun olan ön lisans mezunlarının 4 senelik lisans bölümlerine geçişini sağlayan sınavdır. DGS’ye katılabilmek için örgün ya da açıköğretim herhangi bir ön lisans programından mezun olmuş olmak veya son sınıf öğrencisi olmak zorunludur. Dikey Geçiş Sınavı, eşit ağırlık düzeyinde olan bi sınavdır.DGS, 120 sorudan oluşur. 60 soru Türkçe, 60 soru Matematik olmak üzere her bölümde 10’ar soruluk mantık sorusu da yer almaktadır. Sınav için verilen süre 150 dakikadır.4 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sınavda her yanlış ilgili bölümün doğrusunu götürmektedir.

Ales Sinavi Saat Kacta Olacak

Dikey Geçiş Sınavına katılan bir öğrencinin en az 1 sözel 1 sayısal neti olmak zorundadır aksi taktirde adayın puanı hesaplanamaz. 30 tane tercih hakkı bulunan Dikey Geçiş Sınavı'nda adayın aldığı puan o sene için geçerlidir, bir sonraki sene için o puan kullanılamaz. DGS tercihlerinde sadece mezun olunan bölüm ile ilgili YÖK'ün belirlediği bölümler tercih edilebilir.

Ales Sinavi Kac Dk

DGS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

DGS tercih sonucunda bir yere yerleşip kayıt yaptırmayıp gelecek sene tekrar sınava girip tercih yapıldığında 8-12 puan arasında OBP kesintisi gerçekleşmektedir.

DGS’de 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürmektedir.

Tercih işlemlerinin ardından bir yere yerleşemediğiniz taktirde ÖSYM tarafından ek tercih hakkı verilmektedir.

Kpss Sinav

DGS sonucunda herhangi bir örgün öğretime yerleştiğiniz taktirde aynı zamanda açıköğretimden de bir bölüm okuyabilirsiniz.

DGS’yi kazanmanın ardından bazı okullar 1. Sınıftan, bazı okullar 3. Sınıftan başlatabilir. Bunun için mezun olunan ön lisans programına en yakın lisans programı tercih edilmelidir ki denk dersleri onaylattıktan sonra üst sınıfa geçme hakkı elde edilebilsin.

DGS tercihlerinde yabancı dil eğitimi veren bir okula yerleşildiğinde ilgili bölüme başlanabilmesi için hazırlık muafiyet sınavından başarılı olunmalı veya 1 sene hazırlık eğitimi görmelisiniz.

DGS BAŞVURU VE SINAV TARİHLERİ

DGS başvuruları 10-20 Mayıs 2024 tarihleri  boyunca yapılacak olup, DGS sınav tarihi ise 30 Haziran 2024 olarak açıklanmıştır.

Muhabir: BUSE ER