Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER), ‘biz bize’ formatında yapılan toplantıda Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Avukat Müjgan Kartal Ulus’un sunumuyla işçi-işveren uyuşmazlıkları konusunu dinledi. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Bahriye Akyüz Akıllı’nın açılış konuşmasında sonra kürsüye gelen AGİDER Başkanı Mimar Gökçen Atmaca, günün konusu olan kadın istihdamı hakkında katılımcılar ile çeşitli veriler paylaştı. Başkan Atmaca, kadınların, iş hayatı, ev ve toplumun her alanında önemli roller üstlenmelerine rağmen, bu roller çoğunlukla değersizleştirilen, görünmeyen veya adaletsiz şekilde karşılanan emek biçimlerini içerdiğini belirterek, kadın emeğinin; düşük ücretler, cinsiyet ayrımcılık ve ev içi emeğin görünmezliği gibi sorunlar yaşadığını söyledi.

EuroStat verilerine göre kadınların işgücüne katılımı ve istihdam oranında, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkeleri arasında uçurum bulunduğunu söyleyen Atmaca, “TÜİK verilerine göre kadınlarda işsizlik 2022’de %3,4, istihdam oranı %30,4, erkeklerde ise %65 olmuştur. Eurostat verilerine göre aynı dönemde 15 yaş üzeri kadın istihdamı AB ortalamasında %64,9, erkek istihdamı %74,7 olarak gerçekleşti” dedi.

10 MİLYON KADIN İSTİHDAM DIŞINDA

Kadınların istihdam oranının düşük seyretmesinde Türkiye özelinde başlıca sebebin toplumsal cinsiyet rolleri olduğunu söyleyen Başkan Atmaca, “2023 yılında kadınların işgücüne katılım oranı %35,8 iken erkeklerde %71,2 olarak gözlemlenmekte. Ev içi emeğin kadınlara yüklenmesi kadınları işgücüne katılımdan uzak tutmakta, buna bağlı olarak kadınların ekonomik bağımsızlığının da önüne geçmekte. Resmi veriler yaklaşık 10 milyon kadının istihdama katılamadığını söylüyor. Buraya enteresan bulduğum bir veriyi de eklemek istiyorum; TÜİK verilerine göre 10 milyon kadının 709 bini üniversite mezunu. Bu durum, kadın istihdamında, önümüzde bulunan engellere dikkat çekiyor” diye konuştu.

Işçi Uyuşmazlığı (3)

SADECE KADIN OLDUKLARI İÇİN

Kadınların iş dünyasında “sadece kadın oldukları için” üst yönetim kadrolarına erişememesinin yalnızca Türkiye’de değil, dünyada en büyük problemlerden birisi olduğunu söyleyen Atmaca, “Kadınların işgücüne katıldığı günden bu yana dünya genelinde süregelen temel sorunlardan biri de cinsiyete dayalı ücret farkı. Veriler, OECD ülkelerinde kadınların ortalama olarak erkeklerden %11,9 daha az ücret aldığını gösteriyor. Türkiye’de ise 2018 verilerine göre bu oran %15,6 olarak verilmiş” şeklinde konuştu. Başkan Atmaca sözlerini Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurun sonucudur” sözleri ile sonlandırdı.

İŞ SÖZLEŞMESİ TANIMLARI

Başkan Atmaca’dan sonra Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Avukat Müjgan Kartal Ulus, İşçi-İşveren Uyuşmazlıkları konusunda çok detaylı bir sunum yaptı Ulus sunumunun ardından adeta katılımcıların soru yağmuruna tutuldu. Avukat Kartal Ulus sunumunda; işçi, işveren ve işyeri tanımını yaptıktan sonra; işveren vekili, alt işveren, iş sözleşmelerinde, sürekli ve süreksiz iş sözleşmeleri, belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri, kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmesi, deneme süreli iş sözleşmesi türleri hakkında bilgiler verdi. Avukat Müjgan Kartal Ulus daha sonra iş sözleşmesinden doğan; işçi-işveren borçları, iş sözleşmesinin fesih olmadan sona ermesi, iş sözleşmesinin fesih ile sona ermesi, iş sözleşmesinin feshi ve çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi konularına açıklık getirdi.

Işçi Uyuşmazlığı (1)

DERNEĞE YEDİ YENİ ÜYE KATILDI

Anlaşmazlık noktalarında; işverenin haklı nedenlerle derhal fesih haklarını geniş biçimde detaylandıran Avukat Müjgan Kartal Ulus, işçinin haklı nedenle derhal fesih haklarına da değindi. Fazla mesai ve fazla saatlerle çalışma konusunda önemli uyarılarda bulunan Avukat Müjgan Kartal Ulus, anlaşmazlıklarda ödeme makbuzlarının imzalanmasının ve delillerin toplanmasının da işveren açısından hayati önem taşıdığına işaret etti. Toplantıda ayrıca yeni AGİDER üyeleri; Nurdan Köse, Serpil Nazlı Aydın, Canan Aydan Karaca, Özlem Koyucan, Melis Alpata, Özleyiş Önen, Elif Pamuk’a dernek rozetleri takıldı.

Kaynak: AGİDER / BÜLTEN