ALEYNA BULUT / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER   Besicilerin girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığını ve birçok ahırın boşaldığını söyleyen Antalya İli Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı, verilen desteklerin hiçbir şeyi karşılamadığını söyledi Başkan Yaraşçı, “Besiciler kredi çekiyor ancak onları da ödeyemiyor. Besici borç batağında debeleniyor” dedi

Girdi maliyetleri arttan besici borç batağında. Besicilerin girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığını ve birçok ahırın boşaldığını söyleyen Antalya İli Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı, verilen desteklerin hiçbir şeyi karşılamadığını söyledi Başkan Yaraşçı, “Son iki yıldır artan girdi maliyetlerinden dolayı besici zarar ediyor. Bundan iki yıl önce 50, 60 lira olan yemler, şu anda 115, 120 liraya. Bu böyle giderse gelecek yıllarda girdi maliyetleri aşırı derecede arttığı için besici, bu işi yapmaktan vazgeçecek. Besicinin yerine devlet besicilik yapacak. Bugün Türkiye’de besicilik yapan bireylerin yüzde 98 yüzde 99’u aldıkları kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Besici bankalardan aldığı kredileri ödeyemez hale geldi. Besici her yıl biraz daha borçlanıyor. Besici borç batağında debeleniyor. Para kazanma umuduyla kredi kullanıp ahırını doldurmuş vatandaş besisini besleyeceğim diye uğraşıyor ancak kesime geldiğinde zarar ediyor. Bunun yanı sıra girdi maliyetleri yüzde 100 artmış durumda. Et fiyatları ise yerinde sayıyor. Tüketici ise et alamıyor. Yani dengeler iyice bozuldu. Buradaki dengeler çok hassas. Devletimizin, tarım bakanlığımızın çeşitli dönemlerde piyasalara müdahalelerde bulunması gerekiyor” İfadelerine yer verdi.

DESTEKLER KOMİK

Birçok sektöre para kazandırdıklarını ancak besicinin para kazanamadığını söyleyen Başkan Metin Yaraşçı, “Ürettiğimiz sütten yapılan yoğurtlar ve peynirler market raflarında yerini alıyor. Başka bir örnek verirsek peynir, yoğurt, ayran, krema yapan süt sanayicisi ürettiğimizden sütten para kazanıyor. Hiç göze gözükmeyen ilaç ve aşı sanayicisi, beslediğimiz danalarımızı alan et sanayicisi market ve kasaplar, yem sanayicisi, işletmelerimizde damlarımızda alet ekipman yapan sanayici, sütümüzü taşıyan nakliyeci, hayvanlarımızla ilgilenen veterinerler bizim sayemizde para kazanıyor ve bu sektörler para kazanamadığında zararına iş yapmam diyebiliyor. Ancak biz besiciler para kazanmıyoruz. En azından alın terimizin karşılığını almak istiyoruz. Mesela bugün besi desteği dana başına 250 lira, bu arttırılabilir. Gübre fiyatlarımız aşağı yukarı yüzde 60 yüzde 70’e varan artışlar söz konusu olmuştu. Devlet gübre desteği veriyordu gübre desteğini Cumhurbaşkanımız arttırdı fakat yeterli değil. Biraz daha arttırılabilir. 250 lira olan dana desteği bana göre komik bir rakamda kaldı. Bunu tekrardan uzmanların ele almasını arttırılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.