Kalça, omuz ve diz bölgelerinde görülen anevrizmal kemik kisti, kemikleri incelterek kırılmalarına yol açıyor. Hastalığın en fazla erkek çocuklarda görülmesinden dolayı erkek çocuk anneleri oldukça endişeleniyor.

Kalça, omuz ve diz bölgelerinde görülen anevrizmal kemik kisti ağrılara neden olurken kemikte incelmeleri meydana getiriyor. Kemiklerin incelmesiyle birlikte kemiklerde kırılmalar oluşuyor. Özellikle 5-15 yaşındaki erkek çocuklarda ortaya çıkan bu hastalık erkek çocuk annelerini endişelendiriyor. İyi huylu kemik tümörü olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın kanser olmadığının altını çiziyor. Ancak kistlerin tekrarlayabildiğini aktaran uzmanlar, erkek çocuğu olan ebeveynlere uyarılarda bulunuyor.

Tekrarlama riskinin oldukça yüksek olduğunu dile getiren uzmanlar, hastalığın neden ortaya çıktığının bilinmediğini ifade ediyor. Kemiğin içinde yer alan bu kistler kemiği inceltiyor. Hastalığın başlarında hafif ağrıların oluştuğunu vurgulayan uzmanlar, hastalığın ilerlemesiyle ağrıların şiddetlendiğini belirtiyor. Hastalığı vücudunda taşıyan kişilerde hafif darbelerle dahi kemiklerde çatlak ve kırıkların ortaya çıkabildiğini aktaran uzmanlar, hastalık karşısında dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapıyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın ilk belirtisinin ağrı olduğunu ifade eden uzmanlar, belirtileri şu şekilde sıralıyor: Gitgide şiddetlenen ağrılar, zayıflık, sertlik, hastalığı n bulunduğu bölgede sıcaklık hissi, şişlikler.

TEŞHİS VE TEDAVİ SÜRECİ

Şikayeti bulunan hastaların öncelikle yaşı, rahatsızlığın olduğu kemiğin bölgesinin önem arz ettiğini açıklayan uzmanlar, hastalığın ileri evrelerinde grafide kemiklerde incelmenin kolayca fark edilebildiğini belirtiyor. Ancak hastalığın ilk evrelerinde teşhisin koyulmasında zorluklar olduğunu dile getiren uzmanlar, MR görüntüleri ile hastalığın belirgin bir şekilde fark edilebileceğin, vurguluyor. MR görüntülerine ek olarak BT ile de incelemeler yapıldığının altını çizen uzmanlar, hastalığın kesin teşhisi için biyopsi yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Hastalığın tedavisinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini ifade eden uzmanlar, tedaviye başlanılması için öncelikle kemikteki hasara bakılması gerektiğine vurgu yapıyor. Kemikteki hasar tespitinin ardından gerekli tedaviye başlanıldığını belirten uzmanlar, tedavi yöntemlerinde cerrahi yöntem ve sıvı nitrojen tedavisi kullanıldığını aktarıyor.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN