Serebral palsi, diğer bir adıyla beyin felci genellikle beyin hasarına bağlı olarak kas kontrolü, hareket ve motor becerilerinin yitirilmesi gibi sorunlara yol açan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de, dünyadaki oranlara kıyasla iki kat fazla serebral palsi hastalığı var. Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, serebral palsiye dair önemli açıklamalarda bulunarak, ebeveynlere ve özellikle anne adaylarına hastalığın nasıl önlenebileceğine dair uyarılarda bulundu.

ANNE ADAYLARI DİKKAT ETSİN!

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, Serebral palsi diğer bir adıyla beyin felcine dair yaptığı açıklamasında ebeveynlere uyarılarda bulunarak, şu sözlere yer verdi:

“Serebral palsi hastalığına dair yapılan çalışmalar, çocuğun ve annenin maruz kaldığı sorunlar nedeniyle doğum öncesi veya sonrası bazı toksik maddelerin salgılanması gibi bebekte birtakım değişikliklere neden oluyor. Dolayısıyla, doğum sonrası bebekte nörolojik olumsuzluklar gelişebiliyor. Doğum öncesinde gebe takibinin iyi yapılması, anneye iyi bakılması ve doğumun uygun koşullarda yapılması bu sorunun sıklığını azaltacaktır. Yenidoğan koşullarının iyileştirilmesi bu hastalığın artışını önleyecektir. Bir taraftan da tüp bebekler çok arttı. Bu doğumlar riskli doğumlardır. Erken doğan bebeklerde beyinde kanamalar, oksijensiz kalma gibi durumlara maruz kalma çok daha fazla yaşanmaktadır. Çünkü bebekte beyin dokusu henüz olgunlaşmamış ve annedeki en ufak bir tansiyon yüksekliği veya bebekte doğum sonrası erken doğum nedeniyle yaşanabilecek en ufak bir sorun beyin damarlarının çok kolay bir şekilde yırtılmasına neden oluyor. Bu da beyin kanamasına ve sonrasında da nörolojik sorunlarla karşılaşmamıza neden oluyor.”

Cocuk Norolojisi Uzmani Prof. Dr. Serdal Gungor-1

FOLİK ASİT İLE ÖNLEYEBİLİRSİNİZ

Çocuklarda beyin felcinin görülme sıklığını azaltmak için doğum öncesi ve doğum sonrası koşullarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Güngör, “Bu noktada da, en büyük iş kadın doğum uzmanlarına, aile hekimlerine ve gebeliğin başlangıcından itibaren ebeveynlere düşüyor. Halen daha ülkemizde folik asit kullanmadan gebe kalan çocuk doğuran anneler var. Bu da serebral palsi gibi klinik tablolara yol açan beyin gelişim bozuklukların neden oluyor. Gebeliğin başında yalnızca folik asit kullanımıyla bile bu sorun önlenebiliyor. Milyonlarca lira tedavi maliyeti gerektiren bir hastalığı, sadece 3 ay gebelik öncesi ve 3 ay gebelik sonrası olmak üzere 6 ay folik asit kullanarak önleyebilirsiniz.” sözlerine yer verdi.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN