Antalya’da Kepezden Konyaaltı’na, Aksu’dan Döşemealtı’na kadar pek çok yerde altyapı sorunu yaşanıyor. Yıllardan beri devam eden sorun vatandaşları çileden çıkartıyor. Yer yer su borularının patlamasıyla beraberinde çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Yolar su altında kalması, evlerin çoğunda su akması, içme suyunun yetersiz ve sağlıksız olması gibi pek çok sorun meydana geliyor. Yaşanan bu durumlar Antalya’nın bütün mahallelerinde yaşanmaya devam ediyor.
ASAT geçtiğimiz yıl çalışmalarına hız kesmeden devam etmişti. 5 merkez içlenin 129 bin 378 metre su borusu altyapı çalışmamsı yapmıştı. Ancak bu çalışma Antalya’nın altyapı sorununu gidermede yetersi kaldı. ASAT’ın 2023 faaliyet raporunda merkez 5 ilçede ekonomik ömrünü tamamlamış içme suyu hatları yenileme çalışmaları ve bölgelerin şebeke taleplerini karşılamak için toplam 104 bin 537 metre uzunluğunda içme suyu şebekesi yapıldı. Ancak yapılan bu çalışmalar yetersiz kalıyor.
Antalya’nın yoğun nüfusuna bağlı alarak altyapıda sürekli olarak su borularında patlamalar meydana geliyor. Anca onarılan altyapılar yanlış yama sonucu ya da ihmal sonucu nedeniyle yine aynı sorun yaşanıyor. Bunun yanı sıra altyapı onarımında eleman yetersizliği de gözlerden kaçmıyor. Antalya’nın göbeğinde bulunan Etiler Mahallesinde sürekli altyapı sorunu yaşanıyor. Mahalle Muhtarı Nesri Kuş, altyapının eski olmasına bağlı su patlakların meydana geldiğini belirtti.
“ALT YAPI SIKINTILARIMIZ VAR”
Etiler Muhtarı Nesrin Kuş, altyapı sorunlarının yaşanmasına neden olan sıkıntının eskimiş su borularının neden olduğunu vurgulayarak, “Alt yapı sıkıntılarımız var. Devam ediyor. Her mahalle gibi. Çok eskiden yapılmış altyapımız var. Artık o kadar eskimişler ki, özellikle yazın bu sıcak havalarla asfaltların genleşmesi veya üstteki yumuşaması gibi nedenlerden dolayı mahallelerimizde su patlaklarımız oluyor, yoğunluklu olarak. Bu konuda çok büyük sıkıntılar çekmiyoruz biz belediyeyle. Ama belediyenin de iş yoğunluğunun arttığı bir dönem bu dönem. Onlar zaten gereğini yapıyorlar. Ben sabahları özellikle hemen hemen her sabah belli noktaları, sokakları ya da periyodik olarak ara ara sokakları ben geziyorum. Daha vatandaş şikayetini bildirmeden ben zaten ASAT'ı aramış, bildirmiş oluyorum” dedi.
ALTYAPI ESKİ
Altyapı sorunlarının yaşandığı mahallede yapılan yamanın ve onarımın yetersiz olduğunu belirten Muhtar Kuş, “Yapılmış bir tane yamamız vardı. Sabahleyin Daire Başkanıyla görüştüm. Öyle bir yama yapılmış ki, yapılmasa daha iyiymiş. Görsel olarak o kadar kötü. İşçilik anlamında söylüyorum. Bir de kötü bir malzeme kullanılmış. Yani olduğu yere uygun bir şekilde yapılmamış, eskisine benzer bir beton dökülmesi gerekiyordu. Rezalet Mesela ASAT Yönetim Kurulu Başkanımız var taleplerimizi iletiyoruz. Böyle iletişimde sıkıntımız yok. Sadece ortak sıkıntı, altyapının eski olması, sık sık onun için su patlaması. Bir de özellikle yazın yoğunluğun olmasından dolayı bir gün, iki gün, üç gün, beş gün bir gecikme oluyor. Bildirimlerimizi, konuşmalarımızı yaparken mesela çok yoğun su akan yerler oluyor. Onları özellikle yazımızda belirtiyoruz” şeklinde ifadelerine yer verdi.
SORUN VAR ÇÖZÜM YOK
Muhtar Kuş konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Yoğun su akışı var, yoğun su patlağı var deyince onlara daha erken müdahale ediyorlar. Ama bir sızıntı varmışsa, onlar da onun aciliyetine binaen sanıyorum sıralamaya alıyorlar ve müdahalede büyük büyük sorunlar yaşamıyoruz. Benim şahsım şöyle bir şey var, mahallelimle çok şükür her konuda çok iyi iletişimimiz olduğu için, özellikle hassas komşularımız, çevre duyarlılığı olanlar elektrik, su gibi konularda gece kaç olursa olsun bana mesaj yazıyorlar her daim ulaşabilirler.
Sabahın erken saatinde ararlar. "Bizim sokakta şöyle bir sıkıntı var" derler. Artık öğrendiler. "Lütfen fotoğraf çekin. Sokak ve bina numarasını yazarsanız hemen anında." Yani eğer öyle bir imkanı yoksa da ben zaten geziyorum. Her sabah sokakları gezerek muhtarlığa geliyorum. Tespitlerimi yapıp. İlgili kurumları, birimleri iletiyoruz.”