Yörük Türkmen Festivali bu yıl büyük bir ilgi gördü. Kıl çadırların kurulduğu festivalde herkes yöresine ait yaşam tarzını anlatırken kılık kıyafetleriyle Yörük ve Türkmenler dikkat çekti, eskiye dönük kullanılan eşyalarda sergilendi. Birçok kıl çadırın önünde gündüz çalan davul-zurna eşliğinde oyunlar oynandı türkülere eşlik edildi, festivalin gecesinde sahne alan sanatçıların söylediği parçalarla coşan vatandaşlar, felekten bir gün çaldı.

Yörük Festivali (2)-2

İZZET İKRAMLAR DOYURUCU OLDU

Festivale katılıp çadır açan birçok sivil toplum örgütü ve belediyelerin çadırlarında festivali gezenlere izzet ikram yapıldı. İkramlar sırasında süral su firması da ücretsiz su dağıttı. Festivalde Afyonkarahisar’ dan  sucuk lokum, Denizli’ den kuru gıdalar, Mersin’den lavanta keseleri, mini bebek figürleri, Anamur’dan muz, Diyarbakır’dan karpuz, Erzurum’dan çağ kebapı, Erzincan’dan tulum peynir ve diğer gıda maddeleri, Uşak’ dan tarhana Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı, Kepez  ve diğer Belediye çadırlarından da  sıcak pişi, yanında zeytin peynir, salatalık, domates dilimleri , izzet ikram edilirken Aksu Belediyesinden hanımlar gözleme yaptı ancak dağıtımı Başkan bey geldikten sonra yapılacağı ifade edildi, buna çocuklu aileler biraz üzüldü.

Yörük Festivali (1)-2

Türkmen çadırlarından da pasta börek ikram edildi. Yörük dernekleri çadırlarından başta şapka olmak üzere çeşitli hediyeler verildi. Antalya Türk Ocağı çadırında sanatçı Nazik Kütük’ deriye işlediği eski Türk motiflerinden yaptığı çanta ve takıları sergiledi, birçok yazarda bu çadırda kitaplarını imzalama fırsatı buldu.

“DOYDUK TEŞEKKÜR EDERİZ”

Festivali gezen binlerce vatandaşlar, Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek başta olmak üzere tüm emeği geçen herkese teşekkür ederken,” Sağ olsun Başkanımız buraya kadar halka otobüsü tahsis etmiş, onunla ücretsiz geldik, çadırları gezerken izzet ve ikramlar sayesinde karnımızı doyurduk. Sabah erken saatlerde geldik gece geç saatlere kadar festivaldeydik. Keşke festival en az bir hafta sürseydi, çok sevinirdik, Türkmenler ile Yörükler daha iyi kaynaşma fırsatı bulurdu.” şeklinde konuştu.

Yörük Festivali (27)

TÜRKMENLERDE EL İŞÇİLİĞİ VE ALTIN İŞLEMELİ ŞAPKA

Yörük Türkmen festivaline katılan başta Uygur, Kazakistanlı ve Azeri ile diğer Türk toplulukları hanım ve beylerin giydiği kıyafetler ile el maharetlerini izleyenlere sundu. Şapkaların üzerine altın, gümüş ve simden çeşitli figürler işleyen Türkmenler, şapkanın kendilerine atalarından miras kaldığını ve onları yaşattıklarını söyledi. Gündem Gazetesi Muhabirimiz Ayfer Şimşek’e şapka takan Türkmenler, muhabirimizle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yörük Festivali (29)

ÇEVRECİ TATAR TÜRKLERİNDEN ŞAHMERAN HEYKELİ

Festivalde Kırım Türkleri kıyafetleri ile dikkat çekerken, Tataristan ve Kırgızlarda pastacılıkta marifetlerini döktürdü. Kullanılmış, çöpe atılmış plastikleri değerlendiren Tataristanlı çevreciler, yüzlerce atık su şişesini birleştirerek yılanların şahı Şahmeran heykelini yaptı. Çadır önünde atık maddelerden yapılmış diğer heykelleri görenler gözlerine inanamazken, adeta yapılan eserlerden büyülenmiş gibi izledi.

Yörük Festivali (25)-1

TÜRK DÜNYASINDAN AKORDİON EZGİSİ

Türk Dünyası çadırlarının bulunduğu yöreden gelen akordion ezgileri kulakların pasını sildi. Türk Dünyasından tüm müzik aletleri büyülü seslerini duyururken, müzik topluluğu kendi yörelerine ait şarkı ve türküleri çalıp söyledi. Yörüklerinde eşlik ettiği şarkılar ve türkülerde, danslar edilirken,  sirk cambazları gösteri yaptı.

Yörük Festivali (24)-1

 FESTİVALDE GÜVENLİK HAD SAFHADA

 Festivalde uygun fiyata mutfak eşyaları süs eşyaları ve takılar, şapkalar, çantaların da satıldığı ayrı bir bölüm daha var. Buradan ihyacı olanlar alış-veriş yapma imkânı bulurken, güvelik ise festivalde üst düzeydeydi. Atlı polislerin ve zabıta ekiplerinin giriş-çıkışlarda gece-gündüz görev yaptığı alanda “Asayiş berkemal” diyen güvenlik ekipleri, görev yaparken, gece çadırlar ve içindeki eşyalar kontrol altında, bekçilere emanet.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK