Antalya’nın dikkat çeken doğal güzelliklerinden biri olan Düden Şelalesi’nin hikayesi binlerce yıl önce başlamıştır. Yerin altından çıkıp uzun bir yolculuk ile Düden Şelalesi olarak adlandırdığımız bölgeye ulaşan sular gürül gürül akarak eşsiz bir manzara oluşturmaktadır. Düden Şelalesi, atik çağlardan beri çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Antalya’da yaşayan uygarlıklar bu şelalenin gücünden faydalanarak tarım alanları inşa etmiş ve yaşamın sürmesini sağlamıştır. Peki doğa harikası bu şelale nereden doğar ve suyu nereye dökülür? İşte Düden Şelalesi’nin yolculuğu..

Antalya Düden Şelalesi

DÜDEN ŞELALESİNİN GİZEMLİ HİKAYESİ

Tarih boyunca ‘su’ yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Uygarlıklar yaşamlarını sürdürmek için özellikle suya yakın alanları tercih etmiştir. Düden Şelalesi de yüzyıllardır akan gürül gürül suları ile yaşamı devam ettiren kutsal bir görevi sürdürür.

Düden Şelalesi yalnızca sulardan ibaret değildir. Bölgede yer alan mağaralar adeta binlerce yıl önce yaşayan uygarlıkların hikayesini günümüze taşır. Şelale bölgesinde M.Ö. 2. Ve 7. yy.’a ait kalıntılar bulunur. Aynı zamanda antik mezarların da bulunduğu şelale bölgesi, ziyaretçilerini tarihi bir geziye çıkarır. Bölgede yer alan kaya mezarları, eski uygarlıkların bu bölgeyi kutsal bir yer olarak gördüğüne işaret eder.

Düden Selalesi Suyu Nereden Gelir

Eski uygarlıklar tarafından etrafına su değirmenleri inşa edilerek tarım gibi alanlarda kullanılan şelale soğuk ve berrak suları ile kendine özgü bir manzara oluşturur.

Hiç durmadan büyük bir coşkuyla akan sular, etrafını çevreleyen yemyeşil ağaçları ve antik kalıntılar ile önemli bir turizm noktalarından biri haline gelmiştir.

antik kalıntı düden selale

Şelalenin berrak ve soğuk suları, turkuaz rengi göller oluşturarak eşsiz bir manzara ortaya çıkarır. Bir tarafta kuş cıvıltıları diğer tarafta akan suların sesi ile doğanın kalbinde yer almak isteyenlerin ziyaret ettiği Düden Şelalesi, Antalya’nın en önemli turizm noktalarında biridir.

Özellikle yaz aylarında serin bir ortam oluşturan şelaleye yerli ve yabancı turistler rağbet göstermektedir.

Düden Şelale Antaşya1

DÜDEN ŞELALESİNE NASIL GİDİLİR?

Antalya denildiğinde akla ilk gelen şelalelerden olan Düden Şelalesi, Kepez sınırları içerisinde yer alır. Halk arasında Karpuzkaldıran şelalesi ile karıştırılsa da asıl düden şelalesi Kepez ilçesi sınırlarında yer alır. Düden Şelalesi popüler bir turizm alanı olduğu için bölgeye ulaşım kolaydır.

Duden Selalesi antalya

Şehir merkezine ortalama 10-12 km uzaklıkta olan Düden Şelalesine özel araçlarla ulaşmak isteyenleri yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuk bekler. Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler ise CV17, VC30,VF66 gibi halk otobüslerine binerek Düden Şelalesi’ne ulaşabilir.

DÜDEN ŞELALESİ’NİN SUYU NEREDEN GELİR?

Düden Şelalesi, uzun bir yolculuğun hikayesidir. Günümüzde yalnızca akan suları gördüğümüz bölgeye ulaşan sular uzun bir yolculuğun ardından buraya ulaşır.

Düden Şelalesi’nin suyu karstik bir kaynaktan gelmektedir. Bu karstik kaynak Kırkgözler olarak adlandırılan bölgede yer alan Pınarbaşı’ndan çıkar. İki büyük kola yarılan karstik sular bir yolculuğun ardından Bıyıklı Düdeni bölgesinde izini kaybeder. Burada yer altında ilerleyen sular bir süre sonra Varsak Çöküntüsüne ulaşır. Çöküntünün bir tarafından girip diğer tarafından çıkan sular Varsak’ta tekrar izini kaybeder ve yer altına gizlenir. Uzun yolculuk nihayetinde Düdenbaşı olarak adlandırılan bölgede büyük bir coşkuyla ortaya çıkar ve serin sularını aşağı doğru bırakır.

Düden Antalya1

Karstik kaynaklar, Akdeniz bölgesinde sıklıkla yer alan kolay eriyen kalker tarzı kayaçlardan oluşur. Bu kayaçlarda yüzyıllarca biriken sular basınçla birlikte yeryüzüne çıkar. Karstik araziler hem yağışlarla hem de yer altı suları ile beslenir ve sularının soğuk olduğu bilinir. Antalya’nın Toros dağlarında yaygın olan karstik araziler Düden Şelalesi’nin sularını da oluşturur.

Antalya Gezilecek Yerler Duden Selalesi

DÜDEN ŞELALESİ ÜCRETLİ Mİ?

Antalya’nın doğa harikalarından biri olan Düden şelalesini ziyaret etmek için küçük bir miktar ödeme yapmak gerekmektedir.  Şelalenin girişinde yer alan gişelerde ödeme yapılarak girilmekte.

Düden Antalya

Yaz dönemlerinde 08:00 ile 19:00 arasında ziyaret edilen şelaleye girişler yetişkinler için 15-20 TL civarında öğrenciler için ise bunun yarı fiyatıdır. Şelale bölgesinde yemek yemek için ve yürüyüş yapmak için alanlar bulunur. Düden Şelalesi, şehrin gürültüsünde uzaklaşıp doğanın içinde vakit geçirmek isteyen ziyaretçilerini bekliyor.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA