YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Pandemiden dolayı en çok zarar gören illerin başında gelen Antalya, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kontrollü normalleşme dönemi ile kısmen rahatlayacak. Türkiye’nin ekonomisi büyürken, Antalya ekonomisinin küçüldüğünü söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin ise, “Maalesef bizim açıklamalarımız dikkate alınmadı. Antalya özel olarak ele alınmalı. Antalya Türkiye’de en çok zarar gören illerden biri. Verilen destekler Antalya açısından yetersiz” dedi

Pandemiden dolayı en çok zarar gören illerin başında gelen Antalya, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kontrolü normalleşme dönemi ile kısmen rahatlayacak. Yılbaşından önce başlayan kısıtlamalar geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile yeni kontrollü normalleşme dönemi başladı. Karar esnafa umut olurken Antalya’nın desteksiz kaldığını söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bir yıldır aynı şeyi söylüyorum. Ancak, maalesef bizim açıklamalarımız dikkate alınmadı. Antalya özel olarak ele alınmalı. Antalya Türkiye’de en çok zarar gören il. Tamam yeni bir normalleşme sürecine girdik ancak, hizmet sektöründe büyük sıkıntı var. Kira ödemelerinde büyük sıkıntı var. İl bazında sektörel desteklere hala ihtiyacımız var. Bu normalleşme restoranların bir nebze sorunlarını çözer. Geçmişten gelen çok ciddi sorunlarımız duruyor. Bunların tekrar ele alınması gerek. Açıklamalar dikkate alınmıyor destekler yetersiz. Biz sorunları hep söylüyoruz ancak bir kere bile değerlendirilmiyor. Geçtiğimiz mart ayından beridir bu sorunları söylüyoruz. Bir senedir aynı şeyleri söylüyoruz. Sorunlar belli, iller belli. Türkiye büyümüş ancak Antalya küçülmüş durumda. Bunların dikkate alınarak, destek verilmeli. Destekler var bu destekler Antalya açısından yetersiz” ifadelerine yer verdi.

“İŞ YERLERİMİZ ELİMİZDEN GİTMESİN”

Kiralarını ödeyemediklerini söyleyen esnaf ise, verilen desteklerin yetersiz olduğunu ve desteklerin artması gerektiğini söyledi. 20 yıldır esnaflık yapan Hüseyin Yılmaz, “Yaklaşık bir yıldır bitik durumdayız. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Ben karımın bileziklerini satarak dükkan kiramı ödeyeme çalışıyorum. Biz 10 bin lira kira ödüyorum devletin verdiği destek bin lira. Bu bin lira bizim hiçbir yaramıza derman olmuyor. Zaten artık turist yüzü görmüyoruz. Burada birçok arkadaşımız ya dükkanı ya sattı ya da devretti. Bu açılma bize umut oldu ancak yeterli değil. Yaklaşık bir yıldır zarar ediyoruz. Buradan devlet yetkililerine sesleniyoruz lütfen destekleri arttırın. Çünkü biz iş yerlerimizin elimizden gitmesini istemiyoruz” dedi.

 ANTALYA’DA YENİ KURALLAR

Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun, yeni kontrollü normalleşme süreciyle ilgili il genelinde uygulanacak yeni kararları belli oldu. Kurul, lokanta ve kafe gibi işyerlerindeki yeni oturma düzeniyle ilgili bir tablo da yayınlandı. Lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı, kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek. 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. Masalar ve koltuklar arası göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması uygulanarak, mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek. İçeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı, müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecek. HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmayacak. Düğün ve genel kurullarda kişi başına 8 metrekare yer ayrılacak. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kuralları aynı şekilde devam edecek. Hafta içi 21.00-05.00 saatleri, hafta sonları cuma 21.00 ile cumartesi 05.00 saatleri arasıyla cumartesi 21.00’den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayıp pazartesi saat 05.00’te bitecek şekilde sokağa çıkma kısıtlaması olacak. Cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasındaki kısıtlama kaldırıldı. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00, 20 yaş altı çocuklar ve gençler 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Milli Eğitim Bakanlığınca yüz yüze eğitim/sınav yapması uygun görülen eğitim kurumlarının öğrenci/öğretmen/çalışanları kurum adresi ile çalışma/ders programını belgelendirmeleri şartıyla, güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı kalmaya devam edecek. Nikah ve düğünler, kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek. Kontrolün sağlanması için nikah ve düğün salonu işletmeleri, yapacakları her türlü organizasyon öncesinde kişisel verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden kaymakamlıklara e-devlet, e-başvuru veya doğrudan dilekçeyle bildirim yapılacak.

GENEL KURULLARA 300 KİŞİ SINIRI

Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliğin, kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere yapılabilecek. Bu etkinliklerin en az 3 gün öncesinden kaymakamlıklara bildirilmesi de gerekiyor.