ATSO mayıs ayı olağan meclis toplantısı dün ATSO Başkanı Ali Bahar’ın başkanlığında gerçekleşti. Birçok konun görüşüldüğü mecliste yeni tasarruf tedbirleri de masaya yatırıldı. Başkan Bahar, “Son enflasyon raporunda 2024 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 36’dan yüzde 38’e çıkarıldı. Merkez Bankası dedi ki: “Enflasyonda gerileme benim öngördüğümden daha yavaş gerçekleşiyor. Çünkü hizmet sektöründe fiyatlar hala katı, iç talep hala canlı ve petrol fiyatları benim tahmin ettiğimin üzerinde. Ama şu anda yüzde 70’e yakın olan enflasyon 7 ay sonra yüzde 38’e inecek” diye konuştu.

9De0Dbf2 369F 463A Bcba E411Dcd55Df9 (Small)

‘Pek çok insan ve şirket, seçimlerden sonra dövizde bir sıçrama bekliyordu’ diyen Başkan Bahar sözlerine şöyle devam etti:

“Bu nedenle, seçimden önceki bir ayda yüklü miktarda döviz ve altın alanlar oldu. Fiyatlar daha da yükselecek diye talebin erkene çekildiği bir dönem geçirdik. Enflasyonla mücadeleyi bir kenara bırakın, enflasyonu kışkırtan bir politika ile üç yıl geçirdikten sonra, şimdi işler terse dönüyor. Dövizdeki yükselişin bittiğini görenler ellerindekini satmaya başladı. Hatta Sayın Hazine ve Maliye bakanımız Mehmet Şimşek, eğer piyasalardan döviz satın almazsak doların 20 li rakamlara 30 un altına gerileyeceğini dahi ifade etti. Nisan başından bu yana, Merkez Bankası hem döviz kuru düşmesin diye, hem rezervlerini artırmak için 41 milyar dolar alım yaptı. Döviz rezervleri yeniden artmaya başladı ve önümüzdeki aylarda bu süreç devam edecek.

9D88399E 76Fc 4Ffd 9C2D 22D8Da52E2Cd (Small)

20 MİLYON İNSAN SOSYAL YARDIM ALIYOR

Mutlaka başka tedbirlerde desteklenmeleri gerekiyor. Kapsamın genişletilmesi gerekiyor. Ve aynı zamanda tasarruf ile birlikte asıl girdinin verimlilik anlayışı üzerinde olacağına inanıyoruz ve bunun altını çiziyoruz.

Bakın, bu ülkede 20 milyon insanımız devletten sosyal yardım alıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Her 4 kişiden biri yardım alıyor. Türkiye'deki sosyal yardım oranı dünya geneline ve özellikle OECD ülkelerine göre yüksek seviyededir. Peki bu bizim hangi çarklarımızı işletmemize engel oluyor? Değerli arkadaşlar asgari ücretle hatta bunun da üzerinde bir ücretle çalıştıracak insan bulamıyoruz. Sanayici de bulamıyor, çiftçi de bulamıyor, börekçide bulamıyor, berberde bulamıyor. Gelişmekte olan bir ülke olarak çalışmaya ihtiyacımız varken, böyle büyük bir ülke, böyle genç nüfusa sahip ülke, böyle kadim bir ülke çalışan nüfusumuzu azaltıyoruz.

İŞ BEĞENMİYORLAR

7Eb61104 0D75 4D69 A238 Efaa415F1416 (Small)

Böyle bir sosyal devlet anlayışı yok. Çalışmamak demek çalıştırmamak demek çalıştıramamak demek sosyal devlet anlayışı değildir. Başka bir konu da üniversite eğitiminin kalitesidir. Bu hem veliler olarak, hem işverenler olarak hepimizin ortak şikayeti haline geldi. Her yıl üniversitelerimizden 1 milyona yakın çocuğumuz mezun oluyor. Ancak bunların büyük kısmı ya gerekli niteliklere sahip değiller, ya da iş beğenmiyorlar. Mesleki eğitimde büyük bir zafiyet içindeyiz. Üniversite eğitimi, işsizliği 4 yıl öteleyen bir tampona dönüştü.

TÜRKİYE NEGATİFE GİDİYOR

8531A75D 2478 464F B6A1 49012595Fef4 (Small)

Yakın geçmişte yıllık 15-20 milyar dolar net doğrudan alan ülkemiz, son yıllarda bunun tam tersi bir görünüm içinde. Gayrimenkul satışlarını dışarıda bırakırsak, Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar negatif. Yani nette sermaye gelmediği gibi gidiyor. Bunu tersine çevirmek de bizim elimizde. Şimdi önümüzde yeniden bir fırsat penceresi açılıyor. Döviz rezervlerimiz artmaya başladı, dediğim gibi CDS’lerimiz düşüyor, kredi notlarımız artmaya başladı ve bu yılsonuna doğru devamı da gelecek, yaz aylarından sonra enflasyon hızla gerilemeye başlayacak. İşte artık bunları da başardığımızda kalıcı sosyal ve istikrarlı bir ekonomi politikasını disiplinle korumalıyız.” 

Muhabir: Şeyda Tütgün