Tarih kenti olma özelliğine sahip Antalya’da Hamitoğulları ve Karamanoğulları Beyliği’ne ait toplam 5 tarihi eser biliniyor. Bunlardan iki tanesi Hamitoğulları Beyliği’ne, üç adedi de Karamano-ğulları Beyliği’ne tarihlendiriliyor. Alanya ilçesinde üç, Korkuteli ilçesinde bir, merkezde de bir adet yapı bulunuyor. Antalya’ya gelenler buraları bilmediği için çok gezmiyor.
ALANYA MÜZESİ’NDE BULUNAN KİTABE
Alanya Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarında, Karaman Beyliği dönemine tarihlendirilmiş kitabe bulundu. Kitabenin yazıları, dilimli bir sivri kemerle çerçevelenmiş. Dilimli sivri kemerin her iki köşesinde de bitkisel motif bulunuyor. Bitki motiflerine bakıldığında üç yapraklı palmet ve sa-yaprak motifi olduğu görülüyor.
ALANYA OBA MEDRESESİ
Alanya’nın Obaköy Belen Mahallesi’nde bulunan Alanya Oba Medresesi, kim tarafından, kaç yılında yaptırıldığı bilinmiyor. Yapı genel özellikler bakımından 14. Yüzyıl sonlarına Karamanoğlu Beyliği dönemine tarihlendiriliyor. Oba Medresesi, açık avlulu, iki eyvanlı olup tek katlı bir yapıya sahip. Yapı moloz taşla inşa edilmiş olup sade bir taçkapısı bulunuyor. Girişin sol sövesinde ise birbirine sarılmış iki ejderha motifi görülebiliyor. Ejderhanın yanı sıra balık motifleri dikdörtgen boşluklara yerleştirilmiş.
ALANYA GÜLEVŞEN CAMİİ
Alanya’nın Oba köyünde bulunan Gülevşen Camii aynı zamanda Alaiye Beyi Ka-raman oğlu Mahmut Bey Camii olarak da biliniyor. Cami kesme taşlarla yapılmış. Kuzeye açılan iki büyük kapıdan sağ taraftaki yıkılmış, 7 taşla örülen kemerin üstünde kitabe taşı bulunuyor. Kitabeye göre 1373 yılında Bedrüddin Mahmut Bey İbn-i Alaüddin İbn-i Yusuf yaptırmış. Kitabenin üstünde iki yanında Selçuklu usulü ile yedi kollu yıldız şeridi yer alıyor.
KORKUTELİ EMİR SİNÂNEDDİN MEDRESESİ
Korkuteli’nde bulunan Emir Sinaneddin Medresesi, önemli özellikler taşır. Taçkapıda, kavsara içerisinde yer alan beş satırlık sülüs inşa kitabesine göre 1319 yılında yaptırıldığı biliniyor. Yaptıranın Hamitoğulları’ndan Sinâneddin Hızır Bey olduğu kitabede belli oluyor. Yapı, iki katlı ve eyvanlı, açık avlulu medrese tipine sahip. İnşasında devşirme malzeme bolca kullanılmış,
ZİNCİRKIRAN MEHMET BEY TÜRBESİ
Kaleiçi’nde, Mevlevihane’nin içinde bulunduğu bahçede yer alan türbe tipik Türk türbesidir. Güneybatı cephesindeki kapısında yer alan iki satırlık nesih yazılı mermer kitabede, ‘Bu kutsal binanın Mübarized-devle ve’l-dunyâ ve’d-dîn lakaplı Yunus Bey oğlu Mahmut oğlu Mehmet tarafından merhum oğlu Ali için aralık ayı sonları 1377 tarihinde inşa ettirildiği’ yazılmış. Türbe sekizgen mimariye sahiptir. Geometrik ve bitkisel motifler işlenmiş.