Antalya’da yaşayan Rus ve Türk karma aile yapıları inceleme konusu oldu. Ali Etöz’ün ‘Evlilik Göçü Kapsamında Oluşan Rus-Türk Karma Aile Yapılarının İncelenmesi: Antalya Örneği’ adlı çalışmada Rus ve Türk karma aile yapıları ele alındı. Eşlerin tanışma süreci, evliliğe bakışları, aile içi ilişkiler ile sosyo-kültürel eylemler gibi durumlar belirlendi.

RUS KADINLARI İLE TÜRK ERKEKLERİ ÖZELLİKLERİ BELİRLİ

Araştırmada, Ruslar ve Türklerin, yurt içi ve dışı iş ortamlarında, sosyal medya, sosyal ortamlarda tanıştıkları ortaya çıktı. Fiziksel görünüm geri planda olduğu, Rus kadınlarının olgun, mantıklı ve uyumlu olmaları, Türk erkeklerinin ise baskın, sorumluluk sahibi olmaları ve sahiplenici olmaları evlilik tercihleri için önemli etmenler olarak görülüyor. Ruslar, yalnızca eş ve çocukların olduğu aile türlerini daha güzel olduğunu belirtiyor.

Evlilik (2)

EVLİLİKTE SAYGI VE SEVGİ ÖNEMLİ

Ailelerin Antalya’da yaşamalarının nedeni ise Rusların göç ederek gelmesi ve burada tanışarak evlilik sürecine girerek, işlerini burada kurarak ve Antalya’nın karma aile konusunda zorluk yaşatmayacağı düşüncesinin önemli rol oynadığı ortaya çıkıyor. Evlilik için eğitimin tamamlanması ve evlilik bilincinde olmanın önemli olduğu ve evlilik için uygun yaşın 25 ila 35 yaş arasında olması gerektiğini belirtiliyor. Evlilikte saygı ve sevginin önemi büyük bu yüzden buna önem veriliyor. Erkeğin iyi baba olması, kendilerine değer vermesi, ailesine sadık olması kadınlar için önemli etmenler olurken erkekler içinse eşin anlayışlı, saygılı ve güler yüzlü olması önemli etmen oluyor.

İKİ KÜLTÜRDE DE BENZER ADETLER BULUNUYOR

Düğünlere bakıldığında farklılıklar bulunsa da benzerlikler de yer alıyor. Bunlar bakıldığında takım merasimi, eğlence, dini nikâh ve resmi nikâh konusunda benzerlikler taşıyor. Her iki taraf içinde aileler destek vermek ve evliliğe engel olmaya çalıştığı görülüyor. Boşanma nedenlerine bakıldığında ise aldatma ve şiddet ön planda yer alıyor. Bunların dışında alkol, uyuşturucu gibi kötü etkiler yapan maddelerin kullanılması, duygusallık bağının azalması gibi durumlar da etkili oluyor.

Evlilik (4)

SORUMLULUKLAR FARKLI OLUYOR

Evlilik sonrasında ise kendileri gibi karma ailelerle arkadaşlık kurma isteği bulunuyor. Sosyal çevrelerinde bu tür ailelere rastlamak mümkün olduğu görülüyor. Rus kadınlar arasında çalışanlar olsa da kendi istekleri ile evlilik sonrası çocuk bakımını üstlendiği de biliniyor. Ev içi sorumluluk bakıldığında ev işlerinde sorumluluk genellikle kadında oluyor bunun nedeni ise kadınların çalışmaması ve bundan dolayı evde vakit geçirmelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Aile içinde kararlar ortak alınsa da bazı aileler de son söz erkeğe düşüyor.

Aileler arasında dil yetersizliği sorunu gerçekleşebiliyor, bunun yanı sıra yemek konusunda da kültürel farklılıkların olması, bu durumda zorlanmalarına neden oluyor. Örf-adet farklılıkları eşlerin uyum sağlama da zorluk çektiğini gösteriyor.

BİR KÜLTÜR DİĞERİNDEN DAHA BASKIN OLABİLİYOR

Eğitim konusunda da farklılık ortaya çıkıyor. Bazı anne babalar, çocuklarını Türk kültürü ile büyütmeyi tercih ederken, bazı ailelerde de çocuklar her iki tarafın kültürünü öğrenmesi için uğraşırken bazı anneler ise kendi Rus kültürünü etkin bir biçimde kullanıyor. Çocukların hangi kültüre göre yetiştiği konusunda gele bir yargı bulunmuyor. Ailelerin çocuklarına hem Rus hem de Türk kültüründen adlar verilebiliyor. Aileler bu kültürler dışında da adlar kullanabiliyor. Ad verilirken de kolay, anlaşılabilir ve anne ile baba tarafından beğenilmesi önemli rol oynuyor.

Evlilik (3)

EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞA KÖTÜ BAKILIYOR

Rus kadınları evlilik öncesi birlikte yaşamanın eşlerin birbirlerini tanımaları açısından gerekli bir durum olarak görürken Türk erkelerinde bu durumun farklı olduğu görülüyor. Daha muhafazakar yapıya sahip olanlar evlilik öncesi birlikte yaşamanın olmaması gerektiğini savunurken, bazıları ise bu durumun evlilik öncesi tanımak adına önemli olduğunu belirtiyor. Her iki kültürde de evlilik dışı çocuk sahibi olmanın kötü olduğu düşüncesi yer alıyor. Çocuğun olması durumda da çocuğun önemli olduğu vurgulanıyor. Din değişimine bakıldığında ise Türk erkekleri için sorun teşkil etmese de aile baskını nedeniyle Rus kadınlara bu baskı yapılıyor. Aileler boş zamanlarını eğlenceli mekanlarda değerlendirirken, buna göre aktiviteler gerçekleştiriyorlar. Bazı ailelerde ise daha sakin alanlar tercih ediliyor.

İKİ KÜLTÜRDE UYUM ÖNEMLİ

Türk ve Rus aile yapısına bakıldığında duygusallığın yanı sıra mantığında önemli olduğu görülüyor. Eş uyumları aileyi sürekli kılıyor. Farklı kültürlere sahip olsa da önyargılarla hareket etmiyorlar. Eşler farklı ülkeden biriyle evlenmeyi sorun olarak görmüyor. Her iki tarafta karşı tarafın kültürünü öğrenmek için çabalıyor. Bu ailelerin artması farklı kültürden kişilerin evlenmenin mümkün olacağını ortaya koyuyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN