Kepez’de 2+1 daire uygun fiyata satılıktır: BİLGİ İÇİN TIKLAYIN: https://www.kisa.link/MTya 

Yaşlılık için Dünya Sağlık Örgütü 65 yaşı sınır olarak kabul etmektedir. Türkiye’de Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılan huzurevi yönetmeliklerinde yaş sınırı 60 olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütüne göre 5 yaş daha genç olmamıza rağmen yaşlılık ülkemizde daha ileri boyutlarda algılanmaktadır. Sosyo-ekonomik faktörlerle ilintili olan bu algı kültürel değerlerimiz ile de bağdaşmaktadır.

            Ülkemizin nüfus dinamikleri yıllarca genç nüfusun fazlalığı ile ilgili teorilere konu oldu. Onlarca yıl önce yapılan kalkınma planları ve politikalarda gençlere yönelik hizmetlerin/yatırımların öneminden söz edilirdi. Günümüzde gençlere yatırımdan, gençlik sorunlarından söz edilmeye devam edilmekte ancak konjonktüre yaşlılar da eklendi.

            Yaşlı nüfusun farklı gereksinimleri vardır, ilerleyen yaş ile birlikte sağlık başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal sorunlar yumağında bir grup olduğu daha iyi anlaşıldı. Esasında “yaşlılık” birçok disiplinin başat çalışma alanlarından biridir. Sosyal hizmetler, sosyoloji, psikoloji, tıp, gerontoloji, çalışma ve sosyal güvenlik gibi disiplinlerde yaşlı refahı üzerine araştırmalar sürmektedir.

            Ulusal düzeyde yaşlı hizmetlerine yönelik yerel ve merkezi yönetimlerin katkıları bulunmaktadır. Huzurevleri, yaşlı danışma merkezleri, bakımevleri gibi somut kurumlar ile yaşlılık alanında sosyal hizmet üretilmektedir.

            Dünyada, özellikle Avrupa ülkelerinin yaşlı nüfusundaki yığılmayı biliyoruz, aynı zamanda yaşlı hizmetlerindeki gelişmeleri de izliyoruz. Ülkemizde çoğalan yaşlı hizmet modelleri konusunda Avrupa ülkelerinden -başta Almanya- örnekler alınmakta ve ulusal yaşlı hizmetlerimizin gelişmesi sağlanmaktadır.

            Antalya huzurevi işletmeciliği için uygun iklim ve koşullara sahiptir. Bakanlık, yerel yönetimler ve tüzel kişiler tarafından işletilen huzurevleri ile yaşlılık alanında yatılı sosyal hizmetler sunulmaktadır.

            Yaşlı hizmetlerinde üzerinde önemle durulması gereken konulardan birisi yaşlılarımıza sunulacak gündüzlü hizmetlerdir. Muratpaşa Belediyesi yaşlı evleri ile gündüzlü hizmetler konusunda önemli bir boşluğu doldurmaktadır.

            “Yaşlı kreşi” olarak niteleyebileceğimiz yaşlı bireylere gündüz hizmet verecek yapılanmalara ihtiyaç vardır. Yaşlıların hobilerini geliştirecekleri, kaliteli zaman geçirecekleri korumalı mekanlar oluşturulmalıdır. Konyaaltı Belediyesi’nin yaygınlaştırmaya çalıştığı bu hizmet modeli ile yaşlılar evde kapalı kalmaktan kurtulmaktadır.

            Yaşlılık alanında önemli hizmetlerden biri de evde bakım hizmetleridir. 65 yaş üstü, yalnız yaşayan yaşlıların tespit edilerek ev ziyaretlerinin yapılması, sağlık ihtiyaçlarının karşılanması, ev temizliği, alışveriş, faturaların yatırılması konularında verilecek katkılar yaşlılar için önem arz etmektedir. Büyükşehir ve ilçe belediyelerin yaşlı nüfusa sunduğu önemli bir hizmettir.

            Olimposlu zaman tanrısı Kronos’un memleketi Antalya aynı zamanda yaşlıların tercih ettiği bir kenttir. Kentin fiziksel ve iklim koşulları, güneşin cömertliği, vazgeçilmez denizi göç edenlerin tercih sebepleri arasında yer almaktadır. Antalya, ulusal düzeyde sayısız çalışanın emeklilik hayallerini süsleyen bir kent olarak algılanmaktadır. Bu durum ilerde yaşlı nüfusun katlanacağı anlamına gelmektedir.

            Bu göstergeler ışığında Antalya için yaşlı nüfusa yatırım yapılması gereken öncelikli bir kent gözüyle bakabiliriz. Bu olgudan hareketle yakın zamanda yaşlı nüfusun sorunlarını çözmeye ekstra çaba sarf etmek yerine şimdiden yaşlılarımız için gerekli düzenlemeleri yapmalı, ihtiyaç duyulan binaları (huzurevi, yaşlıevi, yaşlı kreşi, yaşlı danışma merkezi, gündüz bakım hizmetleri, evde sosyal ve sağlık hizmetler vb) tesis etmeliyiz.

            Antalya her yaştan insanı çeker ama yaşlıları kendine daha çok bağlar.