Yaşanan barınma krizi küçük bir sorun gibi görünse de öğrenciler ve ebeveynler için büyük sorun olmaya devam ediyor. Özellikle devlet tarafından sağlanan burs ve krediler, Antalya’nın yaşam koşuları göz önüne alındığında giderlerin karşılanması için yetersiz kalıyor. Öğrencilerin barınma hakkına ulaşımları birden fazla nedenden dolayı engellenmiş durumda.

YURTLAR ALIM KAPASİTESİNİN ÜSTÜNDE

Öğrenci yurtlarının belli bir alım kapasitesi var. Bu yıl yaşanan yoğunluk nedeniyle yurtlarda kapasitenin üstünde bir yerleşim yaşandı. Her ne kadar önlemlerini almış dahi olsalar bu yeterli değil. Öğrenci sayılarının artması ile yurtlarda barınanların da konfor alanı daralmış oldu. Bu durum sanıldığından daha çok önemli. Öğrencilerin akademik ve sosyal yaşamalarını zorlaştırmaktadır. Odalarda ki kişi sayısı olması gerekenden daha fazla olduğundan dolayı günlük yaşamlarını ve ruhsal durumlarını ciddi anlamda etkilemektedir. Kişisel ihtiyaçlar karşılanırken kullanım alanlarının yoğun olması hem zaman kaybına hem de olumsuz tartışmalara neden olabilir.

Yurt Yetersizliği

EV KİRALARININ BEDELİ ASGARİ ÜCRETİN BİLE ÜSTÜNDE

Şu an öğrencilerin en büyük derdi sokakta yaşayıp yaşamama üzerine kurulu. 2024 – 2025 eğitim öğretim yılının başlaması beraberinde yurda yerleşemeyen öğrenciler ev arama telaşına düşmüş durumdalar. Hem ev bulamamak hem de buldukları evin kira bedelinin asgari ücretin üstünde olması akıllara şu soruyu getiriyor. Aç ve açıkta mı kalalım? Bunun en temel nedeni ise artan kira artışları ve uçuk rakamlar söylenmesi. Bu durum sadece öğrencileri ilgilendirmiyor. Aileler, çocuklarının maddi yükünü aldıkları için bu durum onlar içinde ciddi bir sorun olmuş durumda. Bu durum maddi gelirlerine göre ev bulamayan kişilerin eğitim hayatını da tehlikeye atmış durumda. Bugün ülkemizde asgari ücret 17,002 TL iken bir ebeveyn üniversite okuyan çocuğuna nasıl ev kiralasın. Maalesef ki bu sadece ev kirası ödemekle kalmıyor. Kişisel, yol, yemek ve faturalar içinde ekstra ödeme yapmalarını gerektiriyor. Okuma hakkı serbest piyasanın elinde olmamalı. Öğrenciler barınma haklarını zorluklarla elde etmemeli.

Yurt Yetersizliği-1

OTELLER DAHA UCUZ BİR ALNERNATİF Mİ?

Yaşanan barınma krizi sonunda insanları çileden çıkarmış durumda. Beraberinde ise komik bir durum meydana getirdi. Antalya’da ev kiralamak artık neredeyse imkansız. Bu durum öğrencileri ilginç barınma yöntemi bulmaya itiyor. Antalya’da ki otellerin ve apart otellerin sezon dışında öğrencilere uygun fiyatta konaklama imkanı sunduğu ileri sürüldü. Ama bu durum geçici olarak görülmelidir. Uzun vadede sürdürülebilirliği mümkün değil. Otellerde konaklama öğrencilerin sürekli yer değiştirmesine neden olabilir. Bu durum bir öğrenci için hiçte iyi bir süreç olmayacaktır.

YURTLARDA KALAN ÖĞRENCİLER ŞİKAYETÇİ

Eğitim öğretim yılı başlar başlamaz yurtlardaki sorunlarda kendini gösterdi. Öğrenciler odaların doluluğundan şikayetçi. Yaşanan bu yoğunluk yeni gelen ve uzun zamandır yurtta kalan öğrenciler için çile haline gelmiş durumda. Yurtta barınan öğrencilerden bazıları yaşanan barınma krizini şu ifadelerle anlattı. “Yurt ücretleri çok arttı. Ekonomi zaten kötü, verilen burs miktarı çok yetersiz. Ayrıca yurt yemekleri ve temizlik şartları düzgün değil. 6 kişilik odalarda kendimize özel alan bile bulamıyoruz” dedi. Bu duruma en kısa sürede çözüm bulunması gerekiyor. Öğrencilerin refah ve yaşam kalitesi üst düzeyde tutulmalıdır.

Yurt Yetersizliği (1)

ÇÖZÜLMEYİ BEKLEYEN BİR KRİZ

Antalya’ her geçen yıl öğrenci nüfusu artmaktadır. Bu durum yurtların kapasitesinin yetersizliğine ve barınma maliyetlerinin yükselmesine neden olmakta. Bu problem öğrencilerin eğitim hayatını da doğrudan etkilemektedir. Yetkililer, kalıcı bir çözüm bulmalı ve öğrenci dostu çalışmalar yapılmalıdır. Yurtların sayısı arttırılmalı ve gerekiyorsa konut piyasasında düzenlemeler yapılmalıdır. Bu süreç öğrencilerin rahat bir eğitim öğretim hayatı için büyük önem taşımaktadır.

Muhabir: DEMET GÖKÇE