Turizmin başkenti Antalya’da halk deniz girmede sıkıntı yaşıyor. 640 kilometrelik sahil bandına sahip Antalya sahilleri düz hat ile ölçüldüğünde 500 kilometreye düşüyor. Bu düşüşün temel nedenini ise girinti ve çıkıntılardan kaynaklanıyor. Antalya’nın turizm merkezlerinde halka ayrılan plaj sayısı ise çok sınırlı kalıyor.

Antalya Sahilleri (1) (Small)-2

KIYI KANUNU TAM UYGULANMIYOR

Antalya’da kıyı kanunu tam olarak uygulanmıyor. Halka ait yerler özel işletmelerle kapatılıyor, halkın kıyıdan yararlanma hakkı elinden alınıyor. Türkiye’nin tatil beldelerinde yaşanan bu sorun en çok Antalya’da görülüyor. Kıyı kanunu olarak bilinen, 1/7/1992 tarih ve 3830 sayılı Kanun ile değişik 4/4/1990 tarih ve 3621 sayılı Kıyı Kanununun 5 ve 16’ncı maddeleri gereğince düzenlenmiştir. Böylece; “Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz” mevzuatla halkın yararı göz önüne alınmıştır.

Antalya Sahilleri (4) (Small)

ESKİ BAKAN YASAYI HATIRLATMIŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eski Bakanı Mehmet Özhaseki, mayıs ayında kıyıların özel işletmeler eliyle kullanımın ücretlendirilmesine karşı ‘denizler halkın’ uyarısı yapmış ve kıyıları işgal eden tüm kaçak yapıların yıkılacağını açıklamıştı. Mayıs ayından beri bir gelişmenin yaşanmadı. Bazı illerde bu denize girmek isteyen halk tarafından eylemlere neden oldu.

Antalya Sahilleri (2) (Small)

ECRİMİSİL’İ KİRA OLARAK GÖRÜYORLAR

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, geçtiğimiz ay basın açıklamasında bulunmuştu. Tat, yasalara aykırı birçok otel ve özel işletmenin kıyıyı özel mülk gibi kullandığını açıkladı. ‘Ecrimisil’ adı altında kesilen para cezalarını işletme sahiplerinin kira bedeli gibi algılayıp kaçak yapılar yaptığını da aktardı. Tat ayrıca kıyılardan yararlanmanın herkese eşit olduğunu ve özel işletmeler tarafından vatandaşların sahil bandını ücretsiz kullanmasını engellemenin anayasa ile kanunlara ters olduğunu bildirdi.

ANTTALYA’DA BİRBİRİNDEN FARKLI PLAJ VAR

Antalya’nın kıyıları batı kesiminden dağların denize dik inmesi nedeniyle daha derin ve sürekliliği az olan plajlara ev sahipliği yapıyor. Sahil şeridi boyunca güzel plajlara sahip olsa da birçok yer özel işletme ve otellerin kontrolde kalıyor. Merkez ilçelerinde bulunan Konyaaltı ve Lara gibi büyük plajların yanı sıra, Phaselis, Olympos, Patara ve Adrasan gibi daha küçük ve daha az bilinen plajlar da bulunuyor.

Antalya Sahilleri (3) (Small)-1

600 İŞLETME VE OTEL SAHİLLERİ İŞGAL EDİYOR

Gazipaşa’dan Fethiye sınıra kadar Antalya’da 600 kadar işletme ve oteller kendi plajlarını oluşturmuş durumda. Halk plajlarının sayısı ise 50’yi geçmiyor. Otel alanları dışındaki sahillerde ise halk plajlarının belirli noktalarında olan özel işletmeler nedeniyle halk sıkışmış bir bölgede denize girebiliyor. Birçok dernek ve oda bu durumun bir an önce son bulmasını istiyor.

ANTALYA’DA BİLİNEN HALK PLAJLARI

Antalya’nın merkez ilçeleri olan Aksu, Konyaaltı ve Muratpaşa’daki plajlar halkın kullanıma uygun plajlar olsa da belirli noktalarında özel işletmelerde yer alıyor.

Halk plajı olan plaj ise şu şekilde; Konyaaltı Halk Plajı, Lara Halk Plajı, Erdal İnönü Kent Parkı Plajı, Engelsiz Kafe Halk Plajı, Boğaçay Halk Plajı ve Kundu Halk Plajı.

Kemer’deki bilinen halk plajları; Ayışığı Plajı, Alacasu Cennet Koyu ve Tekirova Plajı.

Alanya’daki bilinen halk plajları; Keykubat Plajı, Kleopatra Plajı, İncekum Plajı.

Gazipaşa’daki bilinen halk plajları; Delik Deniz, Kızılin ve Selinus Plajı.

Kaş’daki bilinen halk plajları; Kaputaş Plajı, Patara Plajı veAcısu Halk Plajı.

Finike’deki bilinen halk plajları; Andrea Doria Koyu, Beyaz Kaya Plajı ve Finike Mağaralı Koy.

Kumluca’daki bilinen halk plajları; Adrasan Plajı ve Karaöz Sahili.

Demre'de bilinen halk plajları; Çayağzı Plajı, Sülüklü Plajı, Taşdibi Plajı, Beymelek Sahili, Çağıllı Plajı, Burguç Şifalı Soğuk Su, Kekova Tersane Koyu ve Gökkaya Koyu.

Manavgat’ta bilinen halk plajları; Çolaklı Halk Plajı, Kızılağaç Halk Plajı, Evrenseki Büyük Halk Plajı, Manavgat Belediyesi Halk Plajı, Titreyen Göl Plajı, Çamiçi Halk Plajı, Side Halk Plajı, Kumköy Plajı, Sorgun Halk Plajı, Kısalar Plajı.

Muhabir: UĞUR FİDAN