Antalya kıyıları Akdeniz ekosistemimde önemli bir yere sahip. Son yıllarda aratan iklim değişikliği Akdeniz ekosistemini de derinden etkiliyor. Bunun yanı sıra Antalya kıyılarında balık popülasyonun giderek düşüyor. Bu sorunların giderilmesi için yapay resif yapımı önem kazınıyor. Antalya’da kıyı boyunca çamurlu, kumsallı dip yapısı doğal resif oluşumuna olanak sağlamıyor. Kıyı boyunca göçebe balıklarının barınacağı ve besleneceği resif oluşumu bulunmuyor. A.Ü Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Yapay resifler çölün içinde vaha yaratmaya benzer” dedi.

Yapay Resf (Small)

“YAPAY RESİFLER ÇÖLDE VAHA YARATMAYA BENZER”

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyı şeridi boyunca doğal resif alanı olmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Gökoğlu yapay resiflerin çöl içinde vaha yaratmak olduğunu vurgulayarak “Dünyanın her tarafında yapılıyor yapay resifler. Yapay resif Antalya Körfezi'ni ele alırsak, Lara'dan, bu Karpuz Kaldıranı'ndan tuttuğumuzda, ta Side’ye doğru önümüz çöl, adeta çöl.

Yapay Resif (Small)

Çamurlu, kumsallı bir dip yapısı var o bölgelerde. Hiçbir kayalık yok. Balıkların barınabileceği bir doğal resif alanı yok. Dolayısıyla Antalya Körfezinin belli bölgelerine yapay resifler yapılabilir. Aynı şekilde Finike Körfezi de aynı durumda. Buralara yapay resifler iyi planlanıp, yerinin tespit edilip yapılması ekosisteme katkı sağlar. Bu alanlar çöl gibi. Yapay resifler çölün içinde vaha yaratmaya benzer” şeklinde ifadelere yer verdi.

BALIK POPÜLASYONU İÇİN ÖNEMLİ

Yapay resiflerin balık popülasyonu için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, “Aynı zamanda balıklar göçe çıkar, yani belli yerlere sürüler halinde gider. Dolayısıyla oyalanacağı yerler olur. Balıkların işte gelirler, resiflerin üstünde üzerinde oyalanırlar. Daha sonra diyelim ki Side’deki bir doğal resifteki balık Antalya körfezine doğru gelecek olursa, oyalanabileceği yer olması lazım yapay resifler olması lazım, ya da doğal resifler olması lazım. Bu açıdan önemlidir. Balık çiftliklerin altları, balık çiftlikleri birer güzel resiftir zaten ve etrafında her zaman, balık çiftliklerinin etrafında, altında birçok balık barınır. Onların atık yemleriyle, onun üzerindeki ağlardaki olsun, mooring sistemi, alan sistemlerinde yapışan organizmalar, onların larvalarını yer, balık larvaları bunar.  Dolayısıyla o bölgelerde çok balık olur” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZTESİ / GÜNAY SARI