Günümüzde tüm dünyayı ilgilendiren en önemli sorunlardan biri küresel ısınmadır. Türkiye, küresel ısınma konusunda riskli bölgelerden biri olarak gösterilir. Antalya’da haziran ayının ilk günlerinde rekor sıcaklıklar yaşanırken küresel ısınma konusu tekrar gündeme geldi. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar sebebiyle nefes almanın zorlaştığı Antalya’da sıcaklıların daha da artması bekleniyor.

küresel ısınma

KÜRESEL ISINMA NEDİR?

Uzun yıllardır dünya çapında konuşulan çeşitli eylemlere, aktivist gösterilere konu olan küresel ısınma günümüzde dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden biridir.

Özellikle Türkiye’nin yaz mevsimine giriş yapması ile gündeme gelen küresel ısınma konusu en kısa haliyle insan etkisiyle atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda sıcaklıkların her geçen gün artması olarak tanımlanır.

küresel ısınma-1

Küresel ısınmaya neden olan başlıca insan etkileri fosil yakıtlarının yakılması, ormanlık alanların zarar görmesi ve azalması, insan nüfusundaki artışla birlikte tüketimin artması gibi etkenler sonucunda karbondioksit, metan ve diazot monoksit gibi gazlar artış göstermesidir. Bu artış da küresel ısınmaya neden olan en büyük etkenlerden biridir.

Sera Gazlarinin Kuresel Isinma Uzerindeki Etkisi 2

Küresel ısınmayla birlikte kutuplardaki buzulların erimesi deniz suyu seviyesinin yükselmesine ve kıyı kesimlerindeki toprakların azalmasına neden olur.

3Bh67 S Y C Qk Kt W Nol34V O E Q

Dünyanın bir tarafında sel, taşkın, kasırga gibi doğa olaylarının sık yaşanırken diğer tarafta ise şiddetli kuraklık ve susuzluk kendini gösterir.

Mevsimin değişmesi hayvanların göç dönemlerini değiştirerek biyolojik dengenin bozulmasına neden olur.

Kuraklik küresel ısınma

Yağışların azalması ormanların kendini yineleyememesine ve orman yangınlarının armasına neden olur. Bazı bitki ve hayvan türleri yok olma tehlikesi altına girer.

TÜRKİYE’DE KÜRESEL ISINMA ETKİLERİ

Türkiye, küresel ısınmada risk grubu olan ülkeler arasında gösterilir. Küresel ısınmanın Türkiye’deki etkilerinin en gözle görülür sonucu Kızılırmak’tır.

kızılırmak

Türkiye’nin en uzun nehirlerinden biri olan Kızılırmak küresel ısınmadan en kötü etkilenen bölgelerden biridir. Her geçen gün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kızılırmak eski ihtişamını giderek kaybetmektedir.

Küresel ısınmanın etkisiyle Tuz Gölü giderek küçülüyor. Türkiye’nin en büyük gölleri arasından olan Tuz Gölü aynı zamanda ülkenin tuz ihtiyacını da büyük ölçüde karşılar. Suları her geçen gün çekilen Tuz Gölü Türkiye’de küresel ısınmanın en gözle görülen sonuçlarından bir diğeridir.

607C3Ac16121815A9B0A271D

Türkiye’nin kuş cenneti olarak bilinen Manyas Gölü de küresel ısınma sebebiyle suları çekilen ve kuş çeşitliliği giderek azalan bölgelerden biri.

Akşehir ve Beyşehir Gölleri ise eski hallerinden çok uzak bir görüntüye sahip. Konya’da önemli göllerden biri olan Akşehir Gölü günümüzden 15-20 yıl önce 350 km aşan alana sahipti. İlerleyen yıllarda gölün alanı 30 km kadar düştü ve daha sonrasında göl tamamen kurudu.

Aksehir Golu kuraklık

Kırşehir yakınlarında bulunan Seyfe gölü de kurudu. Bölgedeki doğal yaşam alanı son buldu.

Küresel ısınma sebebiyle Karadeniz ısınıyor ve soğuk sularda yaşayan hamsi gibi balıkların nesilleri tükenme tehlikesi altına giriyor.

Balon Baligi

Küresel ısınmayla çeşitli zehirlere sahip olan tropikal balıklar Türkiye denizlerine geliyor. Bunlardan en bilineni ise balon balığıdır.

YAPAY ZEKAYA GÖRE KÜRESEL ISINMA ANTALYA’YI NASIL ETKİLEYECEK?

Yapay zekaya göre Antalya’da küresel ısınmanın en belirgin etkisi sıcaklık artışı üzerinde olacak. Kısa vadede 2020 ile 2050 yılları arasında ortalama sıcaklıklarda herkesin hissedeceği bir artış görülecek. Antalya yaz aylarında çok daha sıcak olacak ve yaz mevsimi daha uzun sürecek.

Antalyada Hava Nasil Olacak 5 Haziran (Small)

Uzun vadede ise 2050 ile 2100 yılları arasında sıcaklıkların 4 dereceye kadar artması bekleniyor bu da yaz aylarında hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde olduğu gün sayısının çok daha fazla olacağı anlamına geliyor.

Antalya 3 Haziran Hava Durumu (Small)

Antalya’da yağış düzeni değişecek. Yağış miktarının azalması hem insanların hem de tarım faaliyetlerinde kullanılan su miktarını azaltacak.

Yağışlar çok daha nadir yağacak ancak yağdığı zaman oldukça şiddetli olacak ve sel, taşkın gibi durumlar yaşanacak.

sel-1

Antalya’da denizlerin yükselmesi sonucunda kıyı bölgelerde ekosistem bozulacak ve sahil erozyonu yaşanması muhtemel olacak.

Sıcaklıklardaki artış, mevsim değişimleri ve su kaynaklarının azalması sonucunda yerel bitki tahrip olacak, hayvanların doğal yaşam alanlarının tehlikeye girmesi sebebiyle türlerin nesilleri tükenme tehlikesiyle karşılaşacak.

sahil erozyon-1

Türkiye’nin turizm cenneti Antalya’da aşırı sıcaklık nedeniyle turizm süresi kısalacak. Kıyı kesimlerde yaşanan erozyon sebebiyle turizm alanları tehlikeye girecek.

Aşırı sıcaklarda sivrisinek gibi zararlı canlıların sayılarının artması ile hastalıkların yayılma riski de artacak

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA