Yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Antalya, tarım alanında da önemli bir konuma sahiptir.  Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” sözleri ile övgüyle bahsettiği Antalya yalnızca doğal güzellikleri ile değil verimli toprakları ile de dikkat çekiyor. Antalya’nın 19 ilçesi ile aynı zamanda tarımın başkenti olma unvanını taşıyor. Antalya denildiğinde akla ilk olarak portakal, mandalina gibi ürünler gelse de Antalya toprakların birçok farklı ürün yetişiyor ve ihraç ediliyor. İşte Antalya’nın ilçelerinde yetişen tarım ürünleri..

Tarım Sera

AKSU’DA HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya’nın Aksu ilçesi seracılık alanında önde gelen bölgelerden biridir. Modern tarım uygulamalarının sürdürüldüğü Aksu’da 35 bin dönümlük sera olduğu ve 32 bin dönümlük meyve bahçeleri olduğu biliniyor. Aynı zamanda açık tarla sebzeciliğinde de önemli bir yeri olan Aksu, Antalya tarımına büyük katkı sağlar. Aksu, Antalya’da sebze üretimden önde gelen ilçelerden biridir.

Aksu’da sebze ve narenciye üretimi yaygındır. Tarla bitkileri, süs bitkileri, meyvelikler olarak gruplara ayrılan Aksu’daki tarım alanları ekonomik açıdan milyonlarca lira değere sahiptir.

Antalya’nın Aksu ilçesi başta domates, biber gibi sebze yetiştiriciliği ile ünlüdür. Son yıllarda bu ürünlere ek olarak bazı tropikal meyveler de yetiştirilmeye başlandı. Aksu topraklarında ejder meyvesi, kuş konmaz, şeker otu, çarkıfelek gibi çeşitli ürünler yetiştirilmeye başlandı. Aksu’da yetişen ürünler hem Antalya semtlerine dağıtılıyor hem de yurt içindeki farkı şehirlerde pazarlarda yer alıyor.

Kaliforniya Biberi

Aksu’nun son yıllarda yükselen yıldızı ise ‘Kaliforniya biberi’dir. Sarı, turuncu ve kırmızı renklerde olan bu biber genellikle Güney Amerika topraklarında yetişir. Ancak son yıllarda ürüne olan talebin artmasıyla Antalya’nın Aksu ilçesinde de yetiştirilmeye başlandı. Aksu’da modern tarım yöntemi ile üretilen Kaliforniya biberleri hem Antalya’da hem de Türkiye’nin diğer şehirlerinden talep görüyor.

ANTALYA’NIN AKSEKİ İLÇESİNDE HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya’nın Akseki ilçesi şehir merkezine uzakta konumlanmış ve serin yaylaları ile öne çıkar. Bölge yoğun olarak hayvancılık yapılır. Taşlı yapısı nedeniyle tarım alanlarının kısıtlı olduğu Akseki’de meyve ve sebze de yetiştirilir.

Incir Üzüm

Akseki soğanı bölgenin öne çıkan ürünlerinden biridir. Aynı zamanda üzüm ve incirleri ile de ünlü olan Akseki özellikle üzümleri ile bir marka haline gelmiştir.

Akseki Soğanı

Bölgede yapılan mantarcılık faaliyetleri de halk için önemli bir geçim kaynağı olmaktadır. Akseki’de kuzu göbeği ve kültür mantarları yetişmektedir. Bu bölgede yetişen ürünler aynı zamanda Antalya’nın diğer ilçe tezgahlarında yer almaktadır.

ANTALYA’NIN ELMALI İLÇESİNDE HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya Elmalı denildiğinde akla ilk olarak elmalar gelir. Ancak Elmalı’da birçok sebze ve meyve ürünü yetişir. Bunlardan en öne çıkanı ise üzümdür. Üzüm bağları ile ünlü olan elmalı ‘Kırmızı Tilki Kuyruğu Üzümü’ ile ününü dünya çapında duyurmuştur. Elmalı’nın endemik bitkileri arasından yer alan üzüm ilçenin ekonomisinde önemli bir konumdadır.

Adli̇ Tati̇l 2024 (22)

Elmalı’da yetişen bu üzüm geçtiğimiz yıllarda İtalya'daki Slow Food Biyo Çeşitlilik Vakfı tarafından koruma listesi için aday gösterildi. Elmalı’da üretilen bu üzüm çeşidi Evliya Çelebi’nin gezi notlarında da yer almıştır. Elmalı’da yüzlerce dönümlük arazilerde yetişen üzümler şarap ve sirke yapımında önemli bir yere sahiptir.

ANTALYA FİNİKE’DE HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya’nın turizmde önemli bir konuma sahip ilçesi olan Finike aynı zamanda tarım alanında da gelişmiştir. İlçede toplam tarım alanlarının 71.010 dekar olduğu biliniyor. Tarım alanında en fazla üretim yapılan alan meyveciliktir.

Portakal Agacı

Bu meyvelerin büyük kısmını da narenciye oluşturur. Finike denildiğinde akla portakallar gelmektedir. Narenciye, Finike tarımında büyük paya sahip olsa da ilçede nar, zeytin ve tarla bitkilerinde arpa, buğday, yulaf gibi ürünler de yetişir.

ANTALYA DEMRE İLÇESİNDE HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya’nın Demre ilçesi de narenciyeleri ile ünlü bölgelerden biridir. Demre’de yaklaşık 15.582 dekarlık sera alanı olduğu biliniyor. Demre’nin tufanda sebzecilik olarak bilinen mevsimin başında yetişen sebzecilikte önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra tarıma dayalı ilçe ekonomisinde portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi ürünler büyük paya sahiptir.

ANTALYA’NIN KORKUTELİ İLÇESİNDE HANGİ  ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya’nın Korkuteli ilçesi kıyı kesimlere uzak dağlara yakın bir bölgede konumlanmıştır. İlçede göller bölgesi iklimi hüküm sürer. Korkuteli ilçesinin ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayanır.

Kultur Mantari

Korkuteli’nde kültür mantarı yetiştiriciliği de yaygındır. Kültür mantarlarında önemli bir yere sahip olan Korkuteli’nde aynı zamanda elma, armut gibi meyveler ve arpa, buğday ve nohut gibi tarla bitkileri yetişir.

ANTALYA KUMLUCA’DA HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya ilini n batısında yer alan Kumluca, coğrafi konumu sebebiyle örtü altı sebze yetiştiriciliğinde önemli bir konuma sahiptir. Kumluca’ya güneş ışınlarının dik gelmesi sebebiyle sera ürünlerinde yüksek verim alınmaktadır.

Sera Domates Antalya

Turfanda sebze yetiştiriciliğinde hem Antalya hem de Türkiye genelinde önemli bir paya sahiptir. Seralarda en çok üretilen ürünlerin başında domates gelmektedir. Birçok farklı domates türünün yetiştirildiği Kumluca’da elde edilen ürünler farklı ülkelere de ihraç edilmektedir.

ANTALYA MAVAVGAT’TA HANGİ TARIM ÜRÜNLERİ YETİŞİR?

Antalya’da önemli turizm merkezlerinde biri olan Manavgat, tarım alanında da öne çıkan ilçelerden biridir. İlçenin 42.336 hektarlık alanını tarım arazileri oluşturur. Manavgat’ta en çok alana sahip ürünler tarla bitkileridir. Bunu açık tarla ve örtü altı sebzeciliği takip eder.

Sera Domates

Manavgat’ta en çok üretilen tarım ürünü domatestir. Türkiye’de önemli bir paya sahip olan domates üretimini salatalık, portakal, biber, patlıcan, nar, muz, mantar, yenidünya, keçiboynuzu ve avokado takip eder.

ANTALYA KONYAALTI’NDA HANGİ TARIM ÜRÜNLERİ YETİŞİR?

Antalya’nın plajlar ile ünlü ve en çok turist ağırlayan bölgesi Konyaaltı aynı zamanda verimli topraklarında farklı tarım ürünleri yetiştirir. Konyaaltı’nda bulunan arazilerin çoğunluğunda sulu tarım yapılır. Konyaaltı ilçesinde narenciye ürünleri, zeytin, nar ve elma gibi meyve ve sebzeler üretilir. İlçedeki tarım arazileri 37.579 dekarlık alana sahiptir. Örtü altı sebze yetiştiriciliğin yaygın olduğu Konyaaltı’nda yüksek kesimlerdeki köylerde arpa, buğday gibi tarla bitkileri de yetişir.

nar agac

ANTALYA DÖŞEMEALTI’NDA HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya’nın son yıllarda yükselen yıldızı Döşemealtı, tarım alanında da dikkat çeken bir yere sahiptir. İlçe ekonomisinin büyük kısmı tarıma dayalıdır. Döşemealtı’nda pamuk üretiminde öncü olan bölgelerden biridir.

Bunun yanı sıra ilçede zeytin ve nar gibi ürünlerin yetişmesi de yaygındır. Döşemealtı köylerinde yer alan verimli tarım arazilerinde arpa, mısır, buğday, yulaf ve susam gibi ürünler yetişir.

Sera Antalya

ANTALYA KEPEZ’DE HANGİ ÜRÜNLER YETİŞİR?

Antalya’nın en kalabalık ilçesi olma unvanını taşıyan Kepez, şehrin en işlek semtlerinden biridir. Kepez’de 86.211 dekarlık tarım alanı bulunur. Bu alanlarda çeşitli sebze ve meyveler yetiştirilir. Bu tarım alanlarında hububat olarak bilinen tahıl ürünlerinin yetiştirilmesi yaygındır. İkinci sırada sebze altı örtü yetiştiriciliği yer alır. Seralarda en çok domates yetiştirilir. Bunu patlıcan, salatalık, sivri biber, marul, kavun, karpuz, gibi sebzeler takip eder. Meyvelerde ise zeytin, nar, badem, portakal ve limon gibi ürünler yetiştirilir.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA