Şehzede Korkut Cami, MS 2.yüzyılda tapınak olarak inşa edilmiştir. Bizanslılar döneminde 5 veya 6 yüzyılda, tapınağın mimari parçaları yardımıyla kiliseye dönüştürülmüştür. Ancak yaşanılan akınlar sonucunda 7.yüzyılda büyük bir yıkıma uğramıştır. Selçuklular döneminde fetih sembolü olarak camiye çevrilmiştir. Sonrasında ise tekrar kilise olmuştur.

Şehzade Korkut Cami (6)-1

NEDEN KESİK MİNARE CAMİ DENİLİYOR

Çünkü Bizans tarafından kilise olarak varlığını sürdürürken Selçukluların hakimiyeti ele alması sonucu kiliseden camiye çevrilmiştir. Cami olarak varlığını sürdürmesinin nedeni ise 2. Yıldırım Beyazıd’ın oğlu Şehzade Korkut’tur. Uzun yıllar ibadet için açık olan cami,1896yılında çıkan yangında ciddi anlamda hasar almış ve kullanılamaz duruma gelmiştir. Yangından sonra hasar alan ahşap külahı nedeniyle “Kesik Minare” olarak bilinmeye başlanmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle Türkiye hatta dünyada birçok kişinin bildiği bir tarihi eser olarak yoğun ziyaretçi akınına maruz kalmaktadır. Bu camide her dönemin tarihi izlerine denk gelmeniz mümkündür.

Şehzade Korkut Cami (4)

Avlusunda bir açık hava müzesi bulunan Şehzade Korkut Camisi, Antik Çağ, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar dönemini yansıtan bir yapı olarak karşımıza çıkmakta. Bu cami çok az yerde görebileceğiniz zenginliğe sahiptir.

Şehzade Korkut Cami (10)-1

ŞEHZADE KORKUT CAMİSİ TADİLAT ÇALIŞMALARI SONUCUNDA YENİDEN İBADETE AÇILDI

Yangın nedeniyle kullanılamaz halde olan Şehzade Korkut Cami’nin zaman içerisinde bakım ve onarım çalışması yapılmıştır. İbadete açılması için 1974 yılında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Asıl ciddi çalışmalar ise 2017 yılında başlamıştır. Yanan minaresine ise ahşap külah takılmıştır. Bu restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokusunu koruyarak süreç tamamlanmıştır. 10 Ocak 2022 yılında da ibadete açılmıştır. İbadete açıldıktan sonra tarihi bir cami olması nedeniyle çok fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Şehzade Korkut Cami (8)-1

ŞEHZADE KORKUT CAMİSİNE ULAŞIM

Şehzade Korkut Camisi Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde Kaleiçi mevkiinde yer alıyor. Gelen yerli ve yabancı turistler camiye ulaşmak için Antalya Otogarı ve Antalya Havalimanı’ndan kalkan otobüs ve tramvayları kullanarak ulaşım sağlayabilir. Antalya için meşhur olan Saat Kulesi ve turistlerin uğramadan gitmediği şarampol mevkiisine yürüme mesafesindedir. Kaleiçi’nde yer alması ise turistler açısından büyük önem taşımaktadır. Camiyi ziyaret ettikten sonra Kaleiçi’nde gezip, alışveriş yapıp yemek yiyebilecekleri çok fazla mekanlar bulunmaktadır. Bununla beraber Antalya’nın ekonomisine de katkı sağlamaktadır.

Şehzade Korkut Cami (1)-1

ŞEHZADE KORKUT CAMİSİ ANTALYA ŞEHRİNİN İLK YERLEŞİM BÖLGESİNDE

Şehzade Korkut Camisi bölgenin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Kaleiçi’nde yer alması ziyarete gelen yabancıların en çok dikkatini çeken unsur denilebilir. Bu unsur nedeniyle caminin ziyaretçi sayısının çok olması yerel halk tarafından olumlu bir şekilde karşılanmaktadır.

Şehzade Korkut Cami (7)

Kaleiçi’nin çevresinde ikamet eden yerel halk, bölgeye olan ilgiden memnun olduklarını dile getirdi. Tarihi bir mevki olması nedeniyle yanlış bir durum gördüklerinde hoşgörü çerçevesinde uyardıklarını ve turistlerinde gayet anlayışlı olduklarını vurguladı.

Muhabir: DEMET GÖKÇE